Geschiedenis van de 20e eeuw

  • Verzuiling

    Verzuiling
    De nederlanders waren onder de zuilen verdeeld en dat eindigde rond 1965. Bij verzuiling zijn 4 groepen: katholieke, protestanten, liberalen en socialisten.
  • Poldermodel

    Poldermodel
    Het poldermodel is de naam die gegeven wordt aan het Nederlandse consensusmodel waarin werkgevers, vakbonden en overheid met elkaar aan tafel gaan zitten om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en lonen.
  • Eerste Wereldoorlog

    Eerste Wereldoorlog
    De Eerste Wereldoorlog een wereldoorlog vond plaats in Europa die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. De directe oorzaak was de moord op prins Ferdinant maar er waren natuurlijk ook vele indirecte redenen. De eerste wereldoorlog was een loopgraven oorlog. Er zijn hierbij veel doden gevallen mede dankzij de barre omstandigheden waarin de soldaten moesten vechten (op het plaatje zie je een loopgraaf).
  • Algemeen Mannenkiesrecht

    Algemeen Mannenkiesrecht
    Niet alleen rijke mannen mochten meer stemmen, maar alle mannen mochten stemmen.
  • Russische Revolutie

    Russische Revolutie
    in Rusland was het begin van de Russische Revolutie. Het onmiddellijke resultaat ervan was het gedwongen aftreden van tsaar Nicolaas II. Er kwam een nieuwe tsaar Lenin (op het plaatje staat Lenin achter).
  • Algemeen Kiesrecht

    Algemeen Kiesrecht
    In 1919 voerde burgers nu ook actie zodat ook vrouwen konden stemmen. mensen werden opgeroepen om voor het vrouwenkiesrecht te stemmen. Met succes want vrouwen mochten vanaf 1919 ook stemmen.
  • Beurskracht (begin economische wereldcrisis)

    Beurskracht (begin economische wereldcrisis)
    De eerste beurskrach met wereldwijde gevolgen was de beurskrach van 1929 in New York. (Een beurskrach is een plotselinge sterke schoksgewijze daling van de koersen van een aanzienlijk deel van de aandelen op de effectenbeurs). Deze foto werd gemaakt op de dag dat de beurs instorten en laat duidelijk de paniek zien die dat veroorzaakte.
  • economische crisis

    Er is een crisis gaande in Amerika een bankencrisis en internationale schuldencrisis.
  • Nazi-Dicatatuur in Duitsland

    Nazi-Dicatatuur in Duitsland
    Adolf Hitler was de voornaamste ideologische vormgever van het nationaalsocialisme en tevens de leider van de NSDAP, de politieke partij die het nazisme vertegenwoordigde in de politieke arena. Nadat deze NSDAP de alleenheerschappij in Duitsland verkreeg werd hij de totalitaire dictator (Führer) van Duitsland.
  • Tweede Wereldoorlog

    Tweede Wereldoorlog
    In Europa vielen de Duitse troepen op 1 september 1939 Polen binnen. Dit leidde op 3 september 1939 tot een oorlogsverklaring aan Duitsland door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Hitler was erg van het rassenleer en haatte de joden, Hij liet mensen (joden, homo's en iedereen die lager was van het rassenleer.) naar concentratiekampen sturen. Hij liet ze hard werken zoals je op de foto ziet.
  • Dekolonisatie

    Dekolonisatie
    Dekolonisatie is het proces waarbij kolonies zelfstandig worden van een moederland. De term wordt vooral gebruikt voor het proces waarbij niet-Europese koloniën van Europese koloniale mogendheden onafhankelijk werden. Zoals je hier op het plaatje ziet doen Indonesie Jongen kinderen mee in de oorlog om van Nederland niet meer afhankelijk te zijn,
  • Oprichting Verenigde Naties

    Oprichting Verenigde Naties
    De Verenigde Naties zijn een internationale organisatie van 192 landen.Het doel van de VN is contact met andere landen te hebben, te overleggen, te onderhandelen en compromissen te sluiten (oplossingen waarmee niemand nadeel heeft).
  • Koude Oorlog

    Koude Oorlog
    De koude oorlog was een wapenwedloop tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Naties, waarbij iedereen zat te wachten wie als eerste zou gaan aanvallen. Op dit plaatje zie je president Kennedy (VS) en Staling armpje drukken en dreigen op de knop te drukken die voor vernietiging zou zorgen. Gelukkig heeft er nooit een kernoorlog plaats gevonden.
  • Stichting staat Israël

    Stichting staat Israël
    De staat Israël werd in 1948 gesticht na bijna 2000 jaar Joodse diaspora en 55 jaar van zionistische actie. In de 60 jaar na de onafhankelijkheid waren er conflicten en oorlogen met de Arabische buurlanden. Op het plaatje zie je de vlag van Israël.
  • oprichting EEG

    oprichting EEG
    De Europese Economische Gemeenschap (EEG) is de voorloper van de huidige Europese Unie. De EEG werd in 1958 door middel van het Verdrag van Rome opgericht om de samenwerking tussen de landen in Europa te bevorderen.
  • Muur Berlijn

    Muur Berlijn
    In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. Op het plaatje zie je hoe de Berlijnse Muur er toen uitzag.
  • Anticonceptiepil

    Anticonceptiepil
    Jongeren maken veel gebruik van de pil om zwangerschap te voorkomen. Ze gingen zelfs demostreren voor de pil zoals je op het plaatje ziet.
  • Sociaal-Culturele veranderingen

    Sociaal-Culturele veranderingen
    Er waren vele veranderingen in de jaren 60 dit kwam mede door de rijkdom waarin de nieuwe generatie was opgegroeid en de babyboom van na de oorlog. Mensen begonnen anders te denken (ook buiten hun zuil). Jongeren vonden andere dingen leuk en er werd meer geaccepteerd. Er kwamen zoals je op het plaatje ziet steeds meer nieuwe muziek stromingen.
  • Polarisatie

    Polarisatie
    Polarisatie is het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen bevolkings groepen en partijen. Dit kan voor escelatie zorgen en dus oorlogen. De VVD en de PVDA zijn van die partijen die sterk tegenover elkaar staan en dus af en toe zorgen voor poralisatie.
  • Ontzuiling

    Ontzuiling
    De ontzuilling nam sterk af omdat mensen (mede dankzij technologie) beter een eigen mening konden vormen en niet langer hun zuil volgde. Toen mensen niet meer alleen in 1 zuil leefden leerde ze andere mensen kennen en andere ideen. Mensen werden meer open en dat creerder groepen zoals de hippies.
  • Oliecrisis

    Oliecrisis
    De oliecrisis van 1973 (ook wel de eerste oliecrisis genoemd) betrof een wereldwijd tekort aan aardolie in 1973, dat opzettelijk was gecreëerd. De crisis werd veroorzaakt door een aantal politieke acties van de Arabische olieproducerende landen. Je kreeg olie waardoor je alleen olie kon krijgen als je bonnen had.
  • Sociale grondrechten in grondwet

    Sociale grondrechten in grondwet
    Sociale grondrechten worden opgeschreven in de grondwet.
  • Duitse hereniging

    Duitse hereniging
    Door de Duitse hereniging van 1990 tot één Duitsland werd een einde gemaakt aan de periode van verdeeldheid tussen de voormalige Duitse Democratische Republiek en Bondsrepubliek West-Duitsland.
  • Sovjet-Unie valt uiteen

    Sovjet-Unie valt uiteen
    Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de late 20e eeuw, Het uiteenvallen van deze supermacht was het gevolg van een reeks gebeurtenissen tussen 19 januari 1990 en 31 december 1991, welke op hun beurt een gevolg waren van het verzwakken van de Sovjet-Unie tegen het einde van de Koude Oorlog. Dit plaatje laat de tegenwoordige indeling zien van oost europa na de Sovjet-Unie dus.
  • Begin burgeroorlog Joegoslavië

    Begin burgeroorlog Joegoslavië
    De oorlogen in Joegoslavië of de Joegoslavische oorlogen vormen een reeks van gewapende conflicten binnen Joegoslavië, die zich vanaf 1991 ontwikkelde als gevolg van het uiteenvallen van de socialistische federatie Joegoslavië. Op het plaatje zie je dat sommige Joegoslaven zich verstopt houden.
  • Aanslag op WTC New York

    Aanslag op WTC New York
    Er waren twee passagiers vliegtuigen gekaapt die vervolgens in de WTC Tower invlogen. De Saoedi-Arabische Osama bin Laden en zijn islamistische terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden. Op dit plaatje zie je dat de torens instorten en in brand staan.