Kk hoer

Geschiedenis van 20ste tot 21ste eeuw

By dmavb
  • Verzuiling

    Verzuiling
    Het grootste deel van de 20e eeuw is Nederland een sterk verzuilde samenleving geweest. Er waren verschillende zuilen: de Protestants-christelijke, de Rooms-katholieke, de sociale en de liberaal/neutrale zuil. Elke zuil had eigen verenigingen zoals een politieke partij, universiteit, omroep of krant. Zoals op het plaatje zie je 3 zuilen, dat waren de zuilen die in die tijd bestonden.
  • Eerste Wereldoorlog tot 1918

    Eerste Wereldoorlog tot 1918
    De Eerste Wereldoorlog begon door de dood op prins Ferdinand door een Serviër. deze oorlog begon in 1914 en eindigde in 1914 en werd ook wel de loopgravenoorlog genoemd. een loopgraaf is afgebeeld op de foto.
  • Russische revolutie

    Russische revolutie
    Lenin was een grote schakel in de Russische revolutie. op de afbeelding zie je ook al zijn aanhangers juichen als hij een toespraak houd.
  • Algemeen mannenkiesrecht

    Algemeen mannenkiesrecht
    Het algemeen kiesrecht voor mannen werd in Nederland ingevoerd op 12 december 1917, de proclamatie werd gedaan door M. van Reenen, de gemeentesecretaris, en vond plaats op het bordes van het oude stadhuis aan de Groenmarkt in Den Haag. Ook werd er gesproken door Herman van Karnebeek, de burgemeester, en onverwacht ook door P.J. Troelstra. het plaatje laat zien dat iedereen van de mannen nu mag stemmen.
  • Algemeen kiesrecht

    Algemeen kiesrecht
    Algemeen kiesrecht of algemeen stemrecht is het systeem waarbij iedere burger kiesrecht of stemrecht mag uitoefenen. De meeste Europese landen hebben een systeem waarbij het stemrecht slechts toegekend wordt aan personen boven een bepaalde arbitraire leeftijdsgrens. Nu mogen de vrouwen ook stemmen net als de mannen. De afbeelding laat zien dat de vrouwen aan het protesteren zijn voor hun kiesrecht.
  • Beurskrach (economische crisis)

    Beurskrach (economische crisis)
    in 1929 was er een grote crisis op wallstreet. zoals je op de foto ziet gaan alle aandelen met een heel groot stuk omlaag, dit was het begin van de crisis.
  • nazi-dictatuur in Duitsland

    nazi-dictatuur in Duitsland
    hitler kwam in 1933 aan de macht in Duitsland. hij had een eigen partijleger zoals je ziet op de foto. ze gebruikten veel geweld om andere partijen uit te schakelen. op de foto zie je zijn partijleger marcheren over straat.
  • Tweede Wereldoorlog tot 1945

    Tweede Wereldoorlog tot 1945
    de Tweede Wereldoorlog begon in 1939 met een aanval op Polen. in het begin deden de duitsters een blitzkrieg, dat is een hele snelle oorlog om snel gebied te veroveren. op het plaatje zie je duitse soldaten lopen richting het front om te vechten.
  • oprichting Verenigde-Naties

    oprichting Verenigde-Naties
    de VN is opgericht om vrede te houden tussen landen die oorlog hebben. daarvoor sturen ze soldaten met voedselpakketten en water als er mensen in hongersnood zitten. ze sturen ook soldaten om te vechten en de rust te bewaren in het land waar ze naartoe zijn gestuurd. op de foto zie je het logo van de VN. het betekent een vredestak om de hele wereld heen zoals het logo.
  • Dekolonisatie

    Dekolonisatie
    Dekolonisatie is het proces waarbij kolonies zelfstandig worden van een moederland. De term wordt vooral gebruikt voor het proces waarbij niet-Europese koloniën van Europese koloniale mogendheden onafhankelijk werden. op de foto zie je de klonieën die bezet waren door welke landen.
  • stichting staat Israel

    stichting staat Israel
    israel werd een land voor de joden, omdat de joden geen eigen land had. alleen het probleem is dat de palestijnen israel willen hebben en daardoor is er steeds oorlog tussen de 2 landen. op de foto zie je israëliërs met hun vlag staan omdat ze trots zijn op hun land.
  • oprichting EEG

    oprichting EEG
    De Europese Economische Gemeenschap (EEG) is opgericht op 1 januari 1958, toen het Verdrag van Rome van kracht werd. Dit verdrag was op 25 maart 1957 getekend door België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. op de foto zie je welk land er in welk jaar bij kwam.
  • Bouw berlijnse muur

    Bouw berlijnse muur
    de berlijnse muur was een muur die scheidde Oost en West duitsland. de muur werd gemaakt om de volken te scheiden. en omdat de russen comunnistisch waren en de geallieerden kapitalistisch. op de foto zie je hoe ze de muur bouwen.
  • anticonceptiepil

    anticonceptiepil
    de pil werd gemaakt zodat vrouwen niet snel zwanger zouden worden. voordat de anticonceptiepil kwam zijn er veel protesten voor geweest. op de foto zie je dat de vrouwen zelf willen kiezen voor de pil of niet daarom protesteren ze ook.
  • ontzuiling

    ontzuiling
    Ontzuiling is het wegvallen van naast elkaar bestaande structuren in een samenleving die duidelijk getekend zijn door verschillende levensbeschouwelijke groepen binnen die samenleving. Kenmerken van ontzuiling zijn onder meer dat individuen niet langer keuzes maken omdat ze bij een ideologische groep horen, maar op basis van eigen afwegingen deelnemen aan organisaties van buiten de eigen 'zuil' en zich niet meer. op de foto zie je een soort spotprentje over hoe de zuil neerging.
  • polarisatie

    polarisatie
    Polarisatie is het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen. door middel van media bijvoorbeeld, net als op het plaatje.
  • Sociale-culturele veranderingen

    Sociale-culturele veranderingen
    In deze tijd waren er veel veranderingen in de verschillende culturen. bijvoorbeeld de nozems, maar ook gastarbeiders die dus andere culturen uit ander landen meebrachten en zo ook feestdagen. nozems kan je herkennen aan het lange haar en hun rookgedrag. net als op de foto.
  • oliecrisis

    oliecrisis
    De oliecrisis van 1973, ten onrechte ook wel de eerste oliecrisis genoemd, betrof een wereldwijd opzettelijk gecreëerd tekort aan aardolie in 1973. De crisis werd veroorzaakt door een aantal politieke acties van de Arabische olieproducerende landen, gericht tegen het Westen. ook veel tanksations hadden geen benzine meer om te verkopen zo zie je dat ook op de foto.
  • poldermodel

    poldermodel
  • sociale grondrechten in grondwet

    sociale grondrechten in grondwet
    In 1983 komt na een lange discussie een algehele herziening tot stand. Al in 1971 had de Commissie Cals-Donner onder leiding van Jo Cals en André Donner een rapport over de algehele herziening uitgebracht. De discussie hierover startte in 1974 en leidde in 1983 tot de herziening, waarbij alle artikelen onder de loep zijn genomen en aan de huidige tijd zijn aangepast. De voorstellen van Cals/Donner rond staatkundige vernieuwing worden niet overgenomen. Wel verandert de opzet van de Grondwet en wo
  • duitse hereniging

    duitse hereniging
    Door de Duitse hereniging van 1990 tot één Duitsland werd een einde gemaakt aan de periode van verdeeldheid tussen de voormalige Duitse Democratische Republiek en Bondsrepubliek West-Duitsland. rond deze tijd kwam de berlijnse muur ook ten val.
  • sovjet-unie valt uiteen

    sovjet-unie valt uiteen
    Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de late 20e eeuw, alsmede een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rusland. Het uiteenvallen van deze supermacht was het gevolg van een reeks gebeurtenissen tussen 19 januari 1990 en 31 december 1991. op de foto zie je de verdeling van de Sovjet -Unië.
  • begin burgeroorlog Joegoslavië

    begin burgeroorlog Joegoslavië
    De Joegoslavische Burgeroorlog was een oorlog die met horten en stoten plaatsvond tussen 1991 en 1999. Die oorlog begon met enkele schermutselingen bij de eenzijdig geproclameerde afscheiding door de republiek Slovenië en werd vervolgens op grotere schaal uitgevochten in vele andere gebieden in de uiteenvallende Joegoslavische federatie, waaronder Kroatië en Bosnië en pas in 1999 in Kosovo.
  • Aanslag op WTC New York

    Aanslag op WTC New York
    De aanslagen op 11 september 2001, naar de Amerikaanse datumnotatie (maand/dag) vaak aangeduid als 9/11 (Engels: nine eleven), omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.
  • Koude oorlog

    Koude oorlog
    de koude oorlog kwam aan de naam, omdat de wapens niet werden gebruikt dus de wapens bleven 'koud' vandaar de naam de Koude Oorlog. op de foto zie je dat de VS en de SU tegenover elkaar zitten en de vinger bij de knop om de bom tot ontploffen te brengen.