Skärmavbild 2017 10 02 kl. 00.03.06

Uppgift 3: Lina

 • I mammas mage

  I mammas mage
  Redan i mammas mage kunde jag höra massa ljud, vaggvisor, sånger och rocklåtar. Pappa brukade också prata med mig ibland. Hans lilla prinsessa brukade han kalla mig, men det lät mer som "mhm hmhhha". Jag fick illa fall lära mig rytm och melodier där inne.
 • Den nya världen

  Den nya världen
  En dag hände det. Jag var utanför, i den riktiga världen. Det var kallt och jag började skrika. Jag kunde inte se så mycket men oj vad alla är så pratsamma. Jag skicka fram och tillbaka. Till sist hamnar jag hos en person jag känner igen. Hennes röst har jag hört förut. Någon känner jag iallafall igen tänker jag innan jag somnar.
 • Period: to

  Tidiga språkutveckling

  Vid födelsen är det större fokus på näringsintag och motorik. Men språket kommer inte långt efter. Barn mellan 1 och 6 veckor börjar lära känna rösterna i sin närhet och skapa sig sitt eget fonemrymd. Vid denna ålder kommer det sociala leendet som en respons på sin sociala miljö och ....
 • Hemma

  Hemma
  Nu har det gått 3 veckor sen jag kom hem. Det känns konstigt att äta, att det är kallt och att folk pratar med mig. Pappa pratade med mig igår kväll. Han berättade om sin dag. Jag blev lite hungrig och började gråta. Pappa frågade om jag var hungrig och stoppade in sitt finger i min mun. Efter ett tag sträckte han ut tungan och jag gjorde det också.
 • Leka

  Leka
  I dag fick jag leka med Maja, mammas syster. Hon gjorde läten av en massa djur och så lekte hon titut. Det var så konstigt när hon försvann. Efter det fick jag lite mjölk från mamma, sedan fick jag leka med moster Maja igen. Dena här gången kittlade hon mig i magen, det kändes pirrigt så jag började skratta. Moster Maja började också skratta, hon pratar med långsamt och mjukt. Hon är min favorit moster.
 • Period: to

  Jollerutveckling

  Vid 4 till 10 månader börjar det kanoniska jollret. Kanoniskt joller är joller som liknar vuxental med intonation, melodi och ton. Kanoniskt joller delas upp i prekanoniskt och postkanoniskt joller. Prekanoniskt joller kännetecknas av vokal joller med konsonanter som v, w. Postkanoniskt joller används fonem som dentaler och klusiler tex d,b. Kanoniskt joller räknas som ett viktigt steg till ordproduktion. Statistisk inlärning och joint attention är förmågor som underlättar jollerutvecklingen.
 • Mellanmål

  Mellanmål
  Idag var det mellanmål, jag fick min första riktiga matportion. Det var majsmos och aprikosmos till efterrätt. Mamma mata mig medan pappa satt och tittade på. AA lila gumman sa mamma och gapade stort. Hon tryckte skeden mot min mun och jag härmade mamma och öppnade munnen. Potatisnosen smakade gott.Vill du ha mer frågade mamma när vi hade ätit ett tag. Då svarade jag AAA. Pappa och mamma blev jätteglada. Men aprikosmoset smakade inget gott, så jag spottade ut det. Ingen mera mat nu!
 • Sovdags

  Sovdags
  Det är kväll och jag det är dags att sova. Mamma läser sagan om lilla rödluvan. Jag härmar mamma lite, VAVAVA,säger jag. När, lilla rödluvan säger mamma och försöker rätta mig. Säg som mamma säger rödlu.. VAVA , BABA säger jag istället. Ikväll läser jag sagan verkade som.
 • På promenad

  På promenad
  Idag var vi ute på promenad, jag, mamma och moster Maja. Vi såg en katt på vägen. Katten säger mjau sa mamma. Mjau sa moster Maja också. Katten hade precis fått ungar. Kolla flera katter sa mamma. Mjau, mjau härmar jag mamma och moster efter ett tag. Vi såg en hund på vägen också. Den var ute på promenad med sin husse. Volvo säger hunden sa moster Maja. Hunden började skälla högt, det var läskigt så jag grät av rädsla.
 • Period: to

  De första orden

  De flesta barn säger sina första ord vid 12 månader. Det brukar vara namn på personer som mamma, pappa eller grejer som bil. Det även vid denna ålder som de börjar gå och upptäcka sin omgivning vilket boostar språket.
 • Fredagsmys

  Fredagsmys
  Den här kvällen kollade vi på lejonkungen, jag, mormor och morfar. Det var en rolig film. Jag fick ostbågar av mormor och de var jätte goda. Jag tyckte om apan i filmen. När filmen var slut sa jag APA, APA. Mormor och morfar började skratta. Men de vet inte att mitt gossedjur heter APAN. Jag storgrät men strax därefter kom mamma och pappa med apan. Så somnade jag av att gråtit så länge.
 • På parken

  På parken
  Igår var jag i parken. Det var jag, mamma och mormor. Jag gick lite med mina stövlar men det var svårt. Det hade regnat på morgonen så det var pölar lite överallt. Jag tyckte om att gå på pölarna så de plaskade. Mamma var inte lika glad, hon ville sätta mig i vagnen men mormor sa åt henne att låt mig leka lite i pölarna. WADDEN, WADDEN sa jag medan jag hoppade på pölarna. Sen blev jag trött och det var dags att gå hemåt.
 • Period: to

  Ordspurten

  De första orden kommer vid 1 år åldern. Ungefär ett år efter vid två åldern har språkproduktionen kommit igång ordentligt. I denna ålder lär barn sig 9 ord per dag. Två ords meningar bildas också tex äta mat, ha nalle.
 • Dagis

  Dagis
  Denna vecka började jag dagis. Det var kul i början när mamma var med men ibland försvann hon. Då blev jag ledsen och letade efter henne. Om jag inte hittade henne började jag gråta. På dagis finns det andra barn som är lika gamla som jag. Vi börjar alltid dagen med samling, det är roligt för då får vi sjunga sånger! Min favoritsång är björnen sover, för då får man gömma sig under ett täcke och låtsas vara björnen och hoppa ut.
 • Resan

  Resan
  I helgen åkte jag till Linköping med tåg för att hälsa på farfar. Tåget var långt och åkte fort. På tåget fanns det en konduktör, han kollade att alla hade en biljett. Vi kom snabbt till farfars hus. Hos farfar fick jag följa med och fiska. Jag fick ingen fisk men det fick faster Charlie. Den åt vi till middag och det var gott.
 • Födelsedag

  Födelsedag
  Idag fyller jag tre år. Faster Charlie säger att jag är en stor flicka. Jag får en stor tårta som morfar lagat. Den liknar en ko och har 3 ljus. Jag blåste ljusen och fick äta tårtan först.
 • Period: to

  Den sociala världen

  Runt 3 till 6 år blir den sociala världen viktig. Man börjar få längre meningar. Ett stort fokus hamnar på at beskriva sakers utseende, folks känslotillstånd eller att berätta om vad man sett. Vissa jämnåriga lekkamrater blir vänner som man leker och pratar lite extra med. Gemensamma intressen brukar vara ett av orsaken till de olika kompisgrupperna.
 • Lilla bror

  Lilla bror
  Igår fick jag en lillebror. Han heter Nick, efter Nicke nyfiken. Nick ser rynkig ut som en gammal man. Men han är jätte liten och gråter jättemycket. Han äter inte heller någon mat sa mamma när jag gav honom kex idag.
 • Period: to

  Läs- och skrivutveckling

  Vissa barn kan läsa och skriva lite innan de börjar skolan medan andra inte kan. När det kommer till läs- och skrivutveckling så finns det stora individuella men vid 7,5 brukar de flesta barn med typisk utveckling kunna läsa och skriva lite. Viktiga milstolpar är att barn ska kunna att bokstäver står för vissa ljud och kunna ljuda. När de blir äldre är det viktigare att de skapar bilder för varje ord istället för att ljuda sig.
 • Skolan

  Skolan
  Den här månaden började jag skolan. Nu är jag en stor tjej! Förra veckan fick jag min första läxa, det var bokstaven N som i Nick. Mina bästa vänner är Aliya och Tom. Aliya och jag var vänner från och började samma klass i skolan. Tom hade nyligen flyttat in och hade inga vänner. Då bestämde jag och Aliya att bli hans kompisar
 • Berättelse

  Berättelse
  Det vane gong en ko. hon ot gres hella tiden. Men en dag ot hon glas. Det va got tykte ko. Ko gik til grodan. Grodan ot korv ock bröd. det er okså got tykte ko. då ot ko och grodan korv ock bröd ock glas. SLUT Lina, 8 år