Els monarques espanyols

  • 1474

    Isabel (La Catòlica)

    Isabel (La Catòlica)
    Va donar soport a Cristòbal Colón per al descubriment d'Amèrica.
    Va deixar de regnar per mort natural al 1504.
  • Period: 1474 to 1516

    Trastàmara

    Alhora, sota els seus governs es manifesta molt bé una política que portarà més endavant cap a les anomenades monarquies autoritàries. Van aconseguir involucrar Castella a la Guerra dels Cent Anys, permetent a la diplomàcia europea ficar-se en els assumptes del regne.
  • 1516

    Juana l (Juana la loca)

    Juana l (Juana la loca)
    Juana la loca va regnar juntament amb Felip l en 1506 y Carlos l desde 1516.Juana va estar vigilada per la seva familia fins a la seva mort al 1555.
  • Period: 1516 to

    Austries

    L'àrea política, referida sobretot a la seva percepció exterior, com Espanya era, de fet, la unió a la persona del rei de molt diverses entitats polítiques sortides de l'Edat Mitjana.
  • 1556

    Felip II (El Prudente)

    Felip II (El Prudente)
    Felip II, el Prudent, es va convertir en rei després de l'abdicació del seu pare, Carles I, el 1556. L'imperi de Felip II va mantenir una hegemonia política a Europa.
    S'ha arribat a dir que "al seu regne no s'hi posava el sol".
    Va deixar de regnar perquè va morir en l'any 1598
  • Felip lll (El piadós)

    Felip lll (El piadós)
    Durant el seu regnat Espanya va incorporar alguns territoris al nord d'Àfrica i a Itàlia, i va assolir nivells d'esplendor cultural.
    Felip lll va morir al 1621 per causes naturals i va deixar de regnar
  • Felip lV (El gran)

    Felip lV (El gran)
    Els exitosos primers anys del seu regnat auguraven la restauració de la preeminència universal dels Habsburg, però la guerra constant de l'Europa protestant i la catòlica França contra Espanya van conduir al declivi i ruïna de la Monarquia Hispànica, que va haver de cedir l'hegemonia a Europa a la puixant França de Lluís XIV, així com reconèixer la independència de Portugal i les Províncies Unides. Va deixar de regnar al 1665 perquè va morir.
  • Carles II (L'Encantat)

    Carles II (L'Encantat)
    Durant el seu regnat van tenir lloc dues guerres contra França, el 1684 a Ratisbona es va signar una treva de vint anys amb França, treva que va ser trencada el 1690 en concloure's una aliança entre Espanya, Anglaterra, els Països Baixos i l'Imperi donant lloc a un tercer enfrontament bèl·lic que duraria fins a 1697.
    En la seva història mèdica figuren xarampió i varicel·la als 6 anys, rubèola als 10 anys i verola als 11 anys ia més, el jove rei va patir atacs epilèptics fins als 15 anys.
  • Felip V (L'Animós)

    Felip V (L'Animós)
    Durant el seu regnat es va ampliar i reformar notablement el palau d'Aranjuez. El seu regnat va coincidir amb la introducció a Espanya de l'estil rococó. Felip V va ser també el fundador d'organismes culturals tan prestigiosos com la Reial Acadèmia Espanyola i la Reial Acadèmia de la Història, seguint el model francès. Va regnar 23 anys y va deixar de regnar durant 230 dies i després va tornar a regnar fins a la seva mort (1746).
  • Period: to

    Borbons

    Els primers borbons van ser reis absolutistes. Durant el regnat de Carles III, es va introduir a Espanya el despotisme il·lustrat que proposava la modernització de l'Estat i una sèrie de mesures beneficioses per a la població, però sense la participació.
  • Carles lll (L'arxiduc)

    Carles lll (L'arxiduc)
    En morir Carles II d'Espanya sense successió el 1700, Carles d'Àustria es va proclamar a si mateix Rei d'Espanya en ser tots dos membres de la casa d'Habsburg. Això va originar la guerra de successió espanyola durant la qual es va enfrontar a l'aspirant francès Felip, duc d'Anjou, net de Lluís XIV de França. Aquesta guerra es prolongaria per 12 anys. Va deixar de regnar al 1715 per regnar a un altre pais
  • Luis I (El Bon Amat)

    Luis I (El Bon Amat)
    La política de Lluís I va quedar inèdita, ja que el 31 d'agost va morir de virola al 1724, als set mesos de pujar al trò.
  • Fernando Vl (El prudent)

    Fernando Vl (El prudent)
    El 30 d'agost de 1749, Fernando VI va autoritzar una persecució per tal d'arrestar i extingir els gitanos del regne, coneguda com la Gran Redada. Mitjançant l'ordenança del 2 de juliol de 1751 va prohibir la maçoneria. Va deixar de regnar al 1759 perquè va morir
  • Carles lll (El polític)

    Carles lll (El polític)
    el 9 de desembre de 1759 va introduir, per primera vegada a Espanya, el Dret diví com a font i justificació de la seva sobirania regia. Fray Sebastián de Jesús de nen li va pronosticar que anava a ser rei. Carles III a la seva mort va promoure el procés de beatificació, mitjançant una carta dirigida el maig de 1771 al cardenal arquebisbe de Sevilla, Francisco de Solís. Va deixar de regnar al 1788 perquè va morir
  • Carles lV (El caçador)

    Carles lV (El caçador)
    Les primeres decisions de Carles IV van mostrar uns propòsits reformistes. Va confirmar en el lloc com a primer Secretari d'Estat i del Despatx al comte de Floridablanca, un il·lustrat que va iniciar la seva gestió amb mesures com la condonació del retard de les contribucions, limitació del preu del pa, restricció de l'acumulació de béns de mans mortes, supressió de vincles i majoratges i l'impuls del desenvolupament econòmic. Va deixar de regnar per inestabilitat politica i economica al 1808
  • Fernando VII(El desitjat)

    Fernando VII(El desitjat)
    Durant la primera etapa del regnat, entre els anys 1814 i 1820, el rei va restablir l' absolutisme anterior al període constitucional. La tasca que esperava Fernando era extremadament complexa. L'economia del país havia patit grans estralls i s'hi calia afegir la divisió política de la població. Va deixar de regnar al 1833 perquè va morir
  • Isabel II (La dels destins tristos)

    Isabel II (La dels destins tristos)
    Isabel II va regnar durant un període de transició a Espanya en què la monarquia va cedir més poder polític al parlament, però va posar contínues traves a la participació dels ciutadans en assumptes de govern. En el terreny de la lluita per les llibertats democràtiques el seu regnat va ser un fracàs; també es van falsejar les institucions i es va propagar la corrupció electoral. Va deixar de regnar al 1868 perquè es va exiliar per fer front a la revolució.
  • Amadeo I (El rei caballer)

    Amadeo I (El rei caballer)
    Amadeo va tenir grans dificultats a causa de la inestabilitat política espanyola. La coalició de govern que havia aixecat Juan Prim s'havia fraccionat després de la seva mort. La Unió Liberal, tret de Francisco Serrano i un petit sector, va abraçar l'encara expectant causa borbònica.
    Al 1872 el van inentar asesinar. Va deixar de regnar al 1873 perquè el van "despedir"
  • Period: to

    Saboya

    Va estar marcat per la inestabilitat política. Els sis gabinets que es van succeir durant aquest període no van ser capaços de solucionar la crisi, agreujada pel conflicte independentista a Cuba, que havia començat el 1868, i una nova guerra carlina, iniciada el 1872.
  • Alfonso XII(El pacifiador)

    Alfonso XII(El pacifiador)
    El seu regnat va consistir principalment a consolidar la monarquia i l'estabilitat institucional, reparant els danys que les lluites internes dels anys de l'anomenat Sexenni Revolucionari havien deixat després de si, guanyant-se l'apoderament de «el Pacificador». Es va aprovar la nova Constitució de 1876 i durant aquest mateix any va finalitzar la guerra carlista, dirigida pel pretendent Carles VII Va deixar de regnar al 1885 perquè va morir.
  • Alfonso XIII(El africà)

    Alfonso XIII(El africà)
    El rei va nomenar president del consell de ministres el general Dámaso Berenguer amb la intenció de retornar al règim constitucional. Aquest nou període es va conèixer asseguda com «la Dictablanda», per contrast amb la dictadura anterior. El rei va nomenar president del consell de ministres el general Dámaso Berenguer amb la intenció de retornar al règim constitucional. Aquest nou període es va conèixer asseguda com «la Dictablanda». Va deixar de regnar al 1938 per exili i renuncia dinástica.
  • Juan Carlos I

    Juan Carlos I
    Un dels episodis més delicats als quals va haver de fer front el rei Joan Carles I va ser l'intent de cop d'Estat de 1981, conegut com «el 23-F». El dia 23 de febrer a la tarda, durant la segona votació de la investidura del candidat a la Presidència del Govern Leopoldo Calvo-Sotelo, es va produir la presa del Congrés dels Diputats per part de forces de la Guàrdia Civil al comandament del tinent coronel Antonio Tejero. Va deixar de regnar al 2014 per abdicació al seu fill Felip VI
  • Felip VI

    Felip VI
    Arran de la sentència de l'Audiència Nacional que va condemnar el Partit Popular en el cas Gürtel per corrupció, al costat de la dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes pel «cas Màster» (25 d'abril) i la detecció d'Eduardo Zaplana —expresident de la Comunitat Valenciana— per blanqueig de fons (22 de maig), el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va impulsar una moció de censura contra Rajoy que es va votar el divendres 1 de juny. A dia d'avui segueix regnant