EL FRANQUISME

  • Lleis Fonamentals: Fur del Treball

    Lleis Fonamentals: Fur del Treball
    Va tenir especial influencia en la calidad laboral duradera la guerra y la dictadura, entre los principales punts es la competencia de la jornada laboral y los descansos.
  • Instauració del racionament

    Instauració del racionament
    El racionament és l'assignació governamental de recursos limitats i béns de consum, figura econòmica generalment aplicada durant les guerres, les fams o qualsevol altra emergència nacional.
  • Llei de responsabilitats polítiques

    Llei de responsabilitats polítiques
    La Llei de Responsabilitats Polítiques, de 9 de febrer de 1939 va ser una llei espanyola dictada al final de la Guerra Civil. El primer govern de la dictadura franquista va dictar la norma «reconeixent la necessitat de reconstrucció espiritual i material de la pàtria» i invocant que es «busca liquidar les culpes contretes pels qui van contribuir a forjar la subversió» que va culminar en el sagnant enfrontament.
  • Frente Nacional de Catalunya

    Frente Nacional de Catalunya
    El Front Nacional de Catalunya o FNC va ser un front patriòtic i després un partit polític espanyol d'ideologia nacionalista catalana fundat el 1940 i que va subsistir fins a la seva dissolució el 1990.
  • El Tribunal Especial de Repressió de la Maçoneria i del Comunisme

    El Tribunal Especial de Repressió de la Maçoneria i del Comunisme
    Fou creat a Espanya l'1 de març de 1940 quan es va dictar la Llei per a la Repressió de la Maçoneria i el Comunisme.[1][2] Del 1940 cap a la seva supressió el 1964 va conduir més de 60.000 processos.
  • Llei d'Unitat Sindical

    Llei d'Unitat Sindical
    Llei de 26 de gener de 1940 sobre Unitat Sindical fou una llei dictada durant la dictadura franquista, posterior al Fur del Treball de 1938 i que fou la clau de l'organització sindical franquista i en definitiva del sindicalisme vertical, expressat a la Llei de Bases de l'Organització Sindical de 6 de desembre de 1940
  • Execució de Lluís Companys

    Execució de Lluís Companys
    Lluís Companys i Jover va néixer a El Tarròs el 21 de juny del 1882, fou un polític català d'ideologia catalanista i republicana, va ser executat al Castell de Montjuïc el 15 d'octubre del 1940.
  • Entrevista de Hendaya

    Entrevista de Hendaya
    A la reunió, entrevista o conferència d'Hendaia, Francisco Franco es va entrevistar amb Adolf Hitler en presència dels seus respectius ministres d'Afers Estrangers, Ramón Serrano Suñer i Joachim von Ribbentrop. Va tenir lloc a l'estació de ferrocarril de la localitat francesa d'Hendaia, al costat de la frontera hispanofrancesa, el 23 d'octubre del 1940.
  • División Azul

    División Azul
    La 250a Divisió d'Infanteria, anomenada oficialment a Espanya Divisió Espanyola de Voluntaris ia Alemanya 250 Infanterie-Division, més coneguda com la Divisió Blava, va ser una unitat de voluntaris espanyols que va formar una divisió d'infanteria per lluitar contra la Unió Soviètica a la Segona Guerra Mundial.
  • Creació de l'INI

    Creació de l'INI
    L'Institut Nacional d'Indústria, més conegut pel seu acrònim INI, va ser l'entitat, creada pel govern, després de la Guerra Civil Espanyola, per controlar i revifar la malmesa indústria espanyola, concentrada majorment en territoris catalans, bascos i asturs, no massa afins al règim imposat.
  • La Llei Constitutiva de les Corts

    La Llei Constitutiva de les Corts
    És una de les vuit lleis fonamentals, va ser promulgada durant la primera etapa del règim franquista, a fi de donar una apariència de parlamentarisme a la dictadura. Establia la formació d'una asamblea unicameral, les Corts Espanyols, d'elecció indirecta amb iniciativa legal teòrica, tot i que la iniciativa real corresponia al govern. A més, el mateix preàmbul de la llei indicava que el cap d'estat mantenia "la suprema potestat de dictar normes jurídiques de caràcter general".
  • Aliança Nacional de Forces Democràtiques

    Aliança Nacional de Forces Democràtiques
    L'Aliança Nacional de Forces Democràtiques (ANFD) va ser una organització transversal creada l'octubre del 1944, durant els primers anys del franquisme, per organitzacions polítiques i sindicals espanyoles ideològicament diverses (republicanes, socialistes i llibertàries) que tenien en comú haver lluitat al bàndol republicà durant la Guerra Civil. El seu objectiu fundacional era acabar amb la Dictadura franquista i restablir la democràcia.
  • La Invasió de la Vall d'Aran

    La Invasió de la Vall d'Aran
    La invasió de la Vall d'Aran, anomenada en clau Operació Reconquesta d'Espanya, va ser un intent de la Unió Nacional Espanyola (UNE), promoguda pel Partit Comunista d'Espanya, de provocar l'octubre del 1944 un aixecament popular contra la dictadura de Francisco Franco , mitjançant un atac d'un grup de guerrillers espanyols, agrupació batejada amb el nom «Reconquesta d'Espanya», que col·laboraven a l'exili amb la Resistència francesa, sobre la Vall d'Aran com a objectiu principal.
  • Ley del Referéndum Nacional

    Ley del Referéndum Nacional
    La Llei del Referèndum Nacional del 22 d'octubre del 1945 és una de les set Lleis Fonamentals del franquisme, que establia la possibilitat que tenia el cap de l'Estat de sotmetre a referèndum o plebiscit els projectes de llei aprovats per les Corts.
  • El Moviment Socialista de Catalunya

    El Moviment Socialista de Catalunya
    (MSC) fou un partit polític socialista català, fundat simultàniament a, Mèxic i, clandestinament, a Catalunya pel gener del 1945, considerada hereva del Front de la Llibertat. S'hi reuniren membres del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), de l'antiga Unió Socialista de Catalunya, que eren disconformes amb l'adopció del comunisme pel PSUC, alguns militants d'Esquerra Republicana de Catalunya i CNT i, a l'interior, un grup d'estudiants laboristes de la Universitat de Barcelona.
  • Condemna de l'ONU

    Condemna de l'ONU
  • Primeres vagues obreres

    Primeres vagues obreres
  • Fuero de Los Españoles

    Fuero de Los Españoles
    El Fuero dels espanyols (1945) és una de les vuit Lleis Fonamentals del Franquisme, que establia una sèrie de drets, llibertats i deures de tot poble espanyol.
  • Llei de Successió

    Llei de Successió
    La Llei de Successió a la Prefectura de l'Estat del 1947 va ser la quinta llei fonamental aprovada de les vuit Lleis Fonamentals que organitzaven els poders de l'Estat durant el franquisme. Establia la constitució d'Espanya novament en regne (després de 16 anys) i la successió de Francesc Franco com a cap d'Estat espanyol, en disposar que el successor seria proposat pel mateix Franco a títol de rei o de regent del regne, però que hauria de ser aprovat per les Corts espanyoles.
  • Exclusió del Ala Marshall

    Exclusió del Ala Marshall
    El Pla Marshall, nom popular de l'European Recovery Program (ERP) era un pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial. La iniciativa va rebre el nom del Secretari d'estat americà George Marshall i fou dissenyat principalment pel Departament d'Estat, en especial per William L. Clayton i George F. Kennan.
  • Exclusió de l'OTAN

    Exclusió de l'OTAN
  • L'ONU revoca la retirada d'ambaixadors

    L'ONU revoca la retirada d'ambaixadors