EDAT CONTEMPORÀNIA

By aclapes
  • La Barcelona revolucionària i liberal

    La lluita dels liberals contra l’absolutisme va tenir efectes tan remarcables com la construcció de la Plaça Reial i el mercat de la Boqueria, però també va portar a la ciutat avalots revolucionaris que es van castigar amb bombardejos des del castell de Montjuïc
  • La fàbrica d’Espanya

    Les indianes van portar la indústria a una ciutat que va veure la primera fàbrica amb energia de vapor, el primer ferrocarril i les primeres societats obreres. Quan a l’interior de la ciutat es van prohibir les fàbriques, es van escampar per tot el Pla.
  • L’enderrocament de les muralles i el Pla Cerdà

    Des del segle XVIII la ciutat creixia en gent i fàbriques, però les muralles impedien el desenvolupament i empitjoraven les condicions de vida dels seus habitants.
  • L’Exposició Universal del 1888

    L’Exposició del 1888, que va sorgir per iniciativa privada i aviat la va assumir l’Ajuntament, va donar a Barcelona projecció internacional, un bon nombre d’edificis que encara té avui dia i una forta polèmica política
  • La unificació municipal del Pla de Barcelona

    Amb l’annexió progressiva dels diversos municipis del Pla, molt contestada amb manifestacions pels seus habitants, la ciutat va arribar a tenir més de mig milió d’habitants i un seguit de nous reptes que es van començar a satisfer a partir del 1901
  • La Barcelona modernista

    El modernisme es va desplegar a Barcelona amb l’Exposició Universal del 1888, es va escampar tant per l’Eixample com pel nucli antic, en residències privades i edificis públics, tant laics com religiosos.
  • La construcció de la gran Barcelona

    La modernització de la ciutat va tenir lloc gràcies als regionalistes i republicans catalanistes, que van desenvolupar projectes com el pla d’enllaços o l’obertura de la Via Laietana, en una època en què Barcelona va tenir el seu primer alcalde democràtic
  • ‘Quan mataven pels carrers’. De la Setmana Tràgica a la dictadura de Primo de Rivera

    Anys convulsos a Barcelona. Per la Setmana Tràgica, la corrupció dels polítics radicals i el Sindicats Lliures. Però també, amb la Mancomunitat de Catalunya, la ciutat va reforçar el seu paper de capital i va afrontar projectes de gran transcendència.
  • La dictadura de Primo de Rivera

    Tot i que el cop d’estat de Primo de Rivera va ser un pas enrere per a la vida de la ciutat i de tot el país, també es van impulsar moltes obres de transformació urbana i, un cop va dimitir el dictador, es van poder obrir onze escoles, moltes ja enllestides set anys abans.
  • L’Exposició Internacional del 1929

    L’exposició del 29 va permetre escometre la urbanització de la muntanya de Montjuïc i va tornar a posar Barcelona en el mapa internacional. A canvi, però, l’Ajuntament es va trobar amb un endeutament que va arrossegar durant dècades.
  • Barcelona durant la República, en pau

    Des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona, Companys va proclamar el règim republicà per a tota Espanya. La ciutat es va afermar com a capital política de Catalunya, alhora que millorava la xarxa educativa, tot i la greu situació financera.
  • Escenari de la Guerra Civil

    L’Ajuntament va perdre part del seu pes politic, ocupat com estava a garantir les condicions de vida d’uns ciutadans que van ser castigats pels bombardejos i la gana.
  • Barcelona sota les bombes

    Durant dos anys i mig, la ciutat va ser bombardejada, per aire i per mar, amb prop de 200 bombardejos i 2.500 morts. L’objectiu, provocar el pànic i desmoralitzar una població cada cop més desitjosa del final de la guerra.
  • Barcelona sota el primer franquisme

    Una repressió que va fer tristament famós el Camp de la Bota, la formació del mercat negre i un ajuntament interí són el resultat de les actuacions franquistes, un cop ocupada una ciutat que va fer la seva primera protesta massiva contra el règim el 1951.
  • La ciutat del desenvolupisme

    Un Congrés Eucarístic Internacional pensat per millorar la imatge d'una ciutat amb barraques, un alcalde que, buscant la Gran Barcelona, ampliava les diferències socials entre barcelonins i un dels centres més actius del moviment antifranquista
  • En transició

    La dictadura va seguir matant fins a la mort de Franco, i la repressió no es va aturar ni amb això. Només calia anar a una manifestació perquè la policia s’apliqués a fons. Fins que va arribar l’11 de setembre de 1977 i més d’un milió de persones van sortir al carrer
  • La Barcelona democràtica

    Durant els anys vuitanta i noranta i amb la celebració dels Jocs Olímpics, la ciutat ha estat capaç de reconstruir-se i fer fins i tot una segona renovació, al mateix temps que ha impulsat el “Model Barcelona”, una estratègia d’intervenció urbana basada en el diàleg.
  • La Barcelona del segle XXI

    El Forum Universal de les Cultures va convertir en capital del diàleg una Barcelona que ha afrontat el segle XXI amb importants inversions en infrastructures i una decidida política d’actuacions de millora en els barris. També el 17 d'Agost va patir un atemptat terrorista a la Rambla.