Geschiedenis van de Paralympische Spelen

By Jenssss
  • Roma, Italië

Roma, Italië
    Sir Ludwig Guttmann was de oprichter van de eerste Paralympische Spelen. De openingsceremonie lokte ongeveer 5000 toeschouwers. Er werden 8 sporten beoefend: boogschieten, atletiek, darts, snooker, zwemmen, tafeltennis, rolstoel basketbal en rolstoel schermen. Gastland Italië haalde het meeste medailles binnen. België stelde het met 3 stuks. Foto: Ron Adams (CC by-nc-sa)
  • Tokio, Japan

Tokio, Japan
    Gewichtheffen en rolstoelracen werden toegevoegd aan de 8 disciplines. Zijne Keizerlijke Hoogheid Prins Akihito en prinses Michiko waren aanwezig op de openingsceremonie. Dit keer domineerde Amerika het medailleklassement. Zij gingen naar huis met 123 medailles waaronder 50 gouden. België behaalde weer 3 medailles. Foto: Cliff (CC BY)
  • Tel Aviv, Israël

Tel Aviv, Israël
    Het was oorspronkelijk de bedoeling om deze editie te koppelen aan de Olympische Zomerspelen in Mexico, maar de Mexicaanse regering had er alsnog een stokje voor gestoken wegens technische problemen. In deze editie werd het sportprogramma aanzienlijk vergroot. Bij de openingsceremonie waren er 10000 toeschouwers. Amerika was opnieuw de sterkste. België behaalde 6 medailles. Foto: wikipedia
  • Heidelberg, Duitsland

Heidelberg, Duitsland
    De paralympische spelen werden in Heidelberg gehouden en niet in Munchen, waar de Olympische zomerspelen plaatsvonden. Het aantal sporten werd niet uitgebreid, zodat geamputeerden en slechtziende atleten nog steeds niet konden deelnemen. Amerika behaalde het grootste aantal medailles, maar Duitsland de meeste gouden medailles (28). België behaalde 4 medailles. Foto: wikipedia
  • Toronto, Canada

Toronto, Canada
    De eerste Paralympische Spelen met geamputeerde en slechtziende atleten. Er waren maar liefst 1657 deelnemers. De VS was alweer de nummer 1 met 155 medailles, Nederland en Israël de nummers 2 en 3. België behaalde 22 medailles. Foto: read_ (CC by-nc)
  • Arhnem, Nederland

Arhnem, Nederland
    Deze spelen werden voor het eerst onderverdeeld in 4 verschillende categorieën van handicap: de rolstoelatleten, geamputeerden, slechtzienden en spastische atleten. Deze laatste categorie deed voor de eerste keer mee. Na deze editie 'Olympic Games for the disabled' kregen de spelen voor het eerst de naam 'Paralympische Spelen', omdat het IOC (Internationaal Olympisch Comité) het alleenrecht eistte op de naam 'Olympisch'. Aan deze spelen werd zitvolleybal toegevoegd. Foto: wikipedia
  • New York, Verenigde Staten

New York, Verenigde Staten
    Deze editie werd gehouden in 2 verschillende landen. De 3 categorieën (rolstoelatleten niet) streden in New York om de medailles in ondertussen 18 verschillende sporten. De media-aandacht voor deze spelen was veel groter als die van de voorbije jaren. Alle grote Amerikaanse tv-netwerken waren aanwezig, maar ook enkele internationale netwerken. Foto: Wikipedia
  • Stoke Mandeville, Verenigd Koninkrijk

Stoke Mandeville, Verenigd Koninkrijk
    De 'American National Wheelchair Athletic Association', een organisatie verbonden aan de International Stoke Mandeville Games Federation had aangekondigd zijn eigen spelen te houden in een aparte locatie. De gastland Amerika en Groot-Brittannië waren de grote winnaars. België behaalde 58 medailles. Foto: BBC News
  • Seoul, Zuid-Korea

Seoul, Zuid-Korea
    Het was de eerste keer in 24 jaar dat de Paralympische Spelen op dezelfde locatie werden gehouden als de Olympische Spelen. De openingsceremonie werd gehouden in het Olympisch stadion voor maar liefst 75000 toeschouwers. Judo maakte zijn debuut tijdens deze spelen. Amerika bleef de nummer 1 met 272 medailles, België behaalde 41 medailles. Foto: Farrukh (CC by-nc)
  • Barcelona, Spanje

Barcelona, Spanje
    Er waren 16 sporten. Atletiek was de meeste vertegenwoordigde sport. Zaalvoetbal trok dan weer de meeste toeschouwers. Er deden ondertussen 2301 mannen mee en 700 vrouwen. Duitsland zat Amerika op de hielen in de race voor de eerste plaats. België behaalde 17 medailles. Foto: Tony Naar (CC by-sa)
  • Atalanta, Amerika

Atalanta, Amerika
    De 10de Paralympische Zomerspelen. Voor het eerst werd er wereldwijd sponsoring aangetrokken. Atalanta presenteerde 19 sporten, waaronder 2 demonstratiesporten. Gastland Amerika was weer de sterkste met 158 medailles, gevolgd door Australië en Duitsland. België behaalde 25 medailles. Foto: John Serwell (CC BY-SA 3.0)
  • Sydney, Australië

Sydney, Australië
    Organisatorisch beginnen de spelen op punt te geraken. Ruim 1,2 miljoen tickets werden verkocht en ruim 2300 vertegenwoordigers van media waren aanwezig. Er werd voor het eerste gewerkt met live stream. Rolstoel rugby kwam er op sportief vlak bij. Gastland Australië stond ditmaal bovenaan het medailleklassement en Amerika stelde het slechts met een 5de plaats. België behaalde 9 medailles. Foto: Preobrajenki (CC by-nc-nd)
  • Athene, Griekenland

Athene, Griekenland
    Tijdens de openingsceremonie was er de onthulling van het nieuwe IPC-logo, de Agitos. Er was een toevoeging van judo en zitvolleybal voor vrouwen en voetbal '5-a-side' voor mannen. Ditmaal was het China dat bovenaan het klassement stond. Amerika kwam niet verder dan een 4de plaats. België behaalde 7 medailles.
  • Beijing (Peking), China

Beijing (Peking), China
    Deze Spelen staan in het teken van het breken van records. Maar liefst 3951 uit 146 landen waren aanwezig op deze spektakelspelen. Ook waren er bijna 3.5 miljoen toeschouwers aanwezig en het tv-publiek werd geschat op 3,8 miljard kijkers. De toevoeging van roeien bracht het aantal sporten op 20. Gastland China en Groot-Brittannië bleven nummers 1 en 2, Amerika vervolledigde het podium. België behaalde slechts 1 medaille. Foto: wikipedia
  • Londen, Groot-Brittanië

Londen, Groot-Brittanië
    Alweer werden alle records gebroken. Landen van over heel de wereld deden mee. Deze Spelen werden dan ook door IPC voorzitter Sir Philip Craven Londen 2012 omschreven als de grootste Paralympische Spelen ooit. China ging voor de derde keer op rij met de meeste medailles naar huis, Rusland werd tweede. Amerika werd uit de top 5 verdreven. België behaalde 7 medailles. Foto: Farrukh (CC by-nc)