Edad contemporània

  • ¡ABAJO LAS MURALLAS!

    ¡ABAJO LAS MURALLAS!
    A mitjans del segle XIX l’Ajuntament amb el suport de institucions ciutadanes va liderar les iniciatives per derruir la muralla per poder ampliar l’àrea de Barcelona, finalment va ser el Consistori qui va aconseguir-ho malgrat l’oposició del govern de l’estat. L’estiu de 1854 els barcelonins la van començar a enderrocar sota el clam popular “¡Abajo las murallas!”.
  • Ildefons Cerdà. L'eixample de Barcelona

    Ildefons Cerdà. L'eixample de Barcelona
    Amb l’enderrocament de les muralles, Barcelona inicià el creixement urbà. El 7 de juny de 1859 es va aprovar a Madrid per el Reial decret el pla de reforma i de l’eixample de Barcelona que es va encarregar a Ildefons Cerdà. La seva proposta de creixement il·limitat per al pla de Barcelona, amb les illes quadrades i ben organitzades, va establir les bases de desenvolupament urbà de la metròpolis contemporània.
  • EXPOSICIÓ UNIVERSAL

    EXPOSICIÓ UNIVERSAL
    Va ser el primer gran esdeveniment organitzat per la Barcelona contemporània. El 1887, l’Ajuntament va voler fer una exposició internacional com la que s’havia organitzat a Londres al 1851, fou així que l’alcalde d’aquell moment, Francesc de Paula Rius i Taulet, la va impulsar. La reina regent Maria Cristina amb el rei Alfons XIII als braços, la va inaugurar al Palau de Belles Arts. Més de dos milions cent mil persones van visitar el Parc de la Ciutadella durant els 245 dies que va durar.
  • MODERNISME: UN ESTIL ESCAMPAT PER TOTA LA CIUTAT

    MODERNISME: UN ESTIL ESCAMPAT PER TOTA LA CIUTAT
    L’auge del modernisme va coincidir amb un període de gran creixement urbà de la ciutat per l’Eixample. L’espai central de l’Eixample fins i tot s’ha anomenat el Quadrat d’Or, amb obres com la Casa Amatller, la Casa Lleó i Morera, la Casa Batlló, totes tres a l’anomenada Illa de la Discòrdia, i la Casa Milà, més coneguda com la Pedrera, entre d’altres. El modernisme també destaca a la part històrica, amb edificis com el Palau de la Música Catalana, la Casa Martí, a més del Palau Güell.
  • EXPOSICIÓ INTERNACIONAL

    EXPOSICIÓ INTERNACIONAL
    La van inaugurar oficialment el rei Alfons XXI i el dictador Miquel Primo de Rivera el 19 de maig de 1929 aquest gran esdeveniment va significar una nova fita a la ciutat de Barcelona. Però aquesta ciutat ja tenia experiència, ja que es va fer una altra exposició d’aquestes característiques 40 anys abans.
    El principal escenari de l’Exposició va ser la muntanya de Montjuïc. El recinte ocupava una superfície total d’unes cent setze hectàrees, on es van edificar fins a 240.000 metres quadrats.
  • BOMBARDEJOS: OBJECTIU PROVOCAR EL PÀNIC

    BOMBARDEJOS: OBJECTIU PROVOCAR EL PÀNIC
    El 13 de febrer de 1937, Barcelona va patir el primer bombardeig de la Guerra Civil. No van deixar de caure bombes fins a l’ocupació franquista de la capital catalana, dos anys i mig més tard.
    L'objectiu dels bombardejos era provocar el pànic entre la població, cada vegada més desitjosa del final del conflicte bèl·lic.
    El 29 de maig de 1937 Barcelona fou escenari d'un dels pitjors atacs fins al moment, desenes de persones moriren, no sobre objectius militars, sinó al mateix centre de la ciutat.
  • TRANSFORMACIONS URBANÍSTIQUES EN MOTIU DELS JOCS OLÍMPICS

    TRANSFORMACIONS URBANÍSTIQUES EN MOTIU DELS JOCS OLÍMPICS
    Una de les fites del procés de la gran transformació urbana durant les dècades dels vuitanta i principi dels noranta va ser l’organització dels Jocs Olímpics. Va obligar a la ciutat a construir infraestructures logístiques, esportives, culturals i socials de primer ordre, com ara l’ordenació del front marítim del Poblenou i de les platges, les rondes, l’ampliació de l’aeroport, la millora de la xarxa ferroviària amb la rehabilitació de l’Estació de França i la construcció de la Vila Olímpica.
  • ACTUACIONS DE MILLORA EN ELS BARRIS AL SEGLE XXI

    ACTUACIONS DE MILLORA EN ELS BARRIS AL SEGLE XXI
    A l'inici del segle XXI a Barcelona s’han començat a fer importants inversions en infraestructures. L’aeroport ha passat dels 5 milions de viatgers anuals del 1980 als 30 del 2007, i el metro ha passat de tenir 71 estacions a tenir-ne 123.
    Al 2006 s'aprovaren dos projectes fonamentals per a la ciutat: la nova Carta municipal i “la Barcelona dels barris”, la nova divisió administrativa de la ciutat en barris per donar resposta a les necessitats de la Barcelona del segle XXI, com ara l’habitatge.