• Period: to

  Den analytiske maskinen

  Det egentliga världens första dator som aldrig blev färdigt byggt. Av Charles Babbage. Datorn kunde utföra godtyckliga beräkningar, inte bara polynomfunktioner. Denna maskin kallade han den analytiska maskinen.
 • Första programmerare

  Babbage fick dock stöd från ett annat håll: Lady Ada Lovelace, dotter till Lord Byron, fick höra talas om Babbages arbete och blev mycket intresserad. Hon deltog aktivt i arbetet med den analytiska maskinen, och skrev flera program, i vad som idag skulle kallas assemblerspråket, för maskinen. Detta gör henne till världens första programmerare
 • Vilken var den första datorn?

  Vilken var den första datorn?
  Många räknar ENIAC, Electronic Numerical Integrator And Calculator, som den första datorn i modern mening. ENIAC blev färdigbyggd 1946 i USA, och var den första generella datorn konstruerad med elektronik.
 • Hårddisk

  Hårddisken uppfanns på 1950-talet av en grupp på IBM, under ledning av Rey Johnson. Hårddisken var mycket utrymmeskrävande och hade en kapacitet på 5 till 20 megabyte, vilket ansågs mycket. Den första hårddisken var ungefär lika stor som en frys och vägde 250 kg
 • Period: to

  Datormus

  Datormusens teknik har sitt ursprung i den så kallade rullbollen, även kallad styrkula. Datormusen uppfanns av Douglas Engelbart 1963–1964, då han arbetade på Stanford Research Institute. Denna mus läste av rörelsen med två hjul på undersidan, men fungerade precis som dagens möss i alla riktningar.
 • Intel

  Världens första mikroprocessor grundat 1968. Intel grundades 1968 av Gordon E. Moore (en kemist och fysiker) och Robert Noyce (en fysiker och meduppfinnare till den integrerade kretsen). Det gjorde allt möjligt för att få ihop allt i små datorer.
 • Första Virus

  Redan 1971 skrevs "Creeper" som anses vara det första datorviruset, ett program som kunde kopiera sig själv. Ett av de första datorvirus som fick stor spridning var Elk Cloner som upptäcktes 1982.
 • Apple 1

  Apple I var Apple Computers första persondator och produkt. Den introduceras (efter att först ha demonstrerats hos Homebrew Computer Club) i juli 1976 och såldes för 666,66 USD fram till i september 1977 och ersattes då av Apple II vilken Apple Computer hade lanserat ett halvår tidigare.
 • Windows

  November 1985 kom första windows versionen.
 • Iphone

  Iphone, av Apple skrivet iPhone, är en smartphone som utvecklats av Apple. Telefonen saknar ett fysiskt tangentbord, istället finns ett virtuellt tangentbord på pekskärmen. Iphone påminner i utseende och funktionalitet om mediaspelaren Ipod Touch. Iphone presenterades för första gången den 9 januari 2007.