Κατάλογος

Οι Περσικοί πόλεμοι

 • 499 BCE

  Ιωνική Επανάσταση

  Ιωνική Επανάσταση
  Η Ιωνική Επανάσταση ήταν η πρώτη πολεμική αναμέτρηση των Ελλήνων εναντίον των Περσών και αποτέλεσε την πρώτη φάση των ελληνοπερσικών πολέμων. Η Επανάσταση ξεκίνησε το 499 π.Χ και αιτία της ήταν το διάχυτο μίσος των κατοίκων των πόλεων της Ιωνίας απέναντι στους τυράννους που διορίζονταν από τους πέρσες σατράπες.
 • 492 BCE

  Εκστρατεία Μαρδόνιου

  Εκστρατεία Μαρδόνιου
  Ο Μαρδόνιος, γαμπρός του βασιλιά Δαρείου, τέθηκε επικεφαλής μίας μεγάλης εκστρατείας. Το 492 π.Χ., ο στρατός του πέρασε τον Ελλήσποντο και κατευθύνθηκε προς τη Μακεδονία. Παράλληλα κινήθηκε και ο περσικός στόλος. Στην επιστροφή, όμως, μεγάλη θαλασσοταραχή προκάλεσε, κοντά στον Άθω, μεγάλη καταστροφή του στόλου. Η εκστρατεία έληξε, αφού οι Πέρσες πέτυχαν να επαναφέρουν τη Θράκη υπό τον έλεγχό τους, ο οποίος είχε διασαλευθεί λόγω της Ιωνικής επανάστασης.
 • 490 BCE

  Μάχη του Μαραθώνα

  Μάχη του Μαραθώνα
  Η περίφημη Μάχη του Μαραθώνα χρονολογείται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ των Αθηναίων και των Πλαταιέων με αρχηγό τον Μιλτιάδη και των Περσών με αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη.
 • 480 BCE

  Μάχη των Θερμοπυλών

  Μάχη των Θερμοπυλών
  Διεξήχθη το 480 π.Χ. ανάμεσα στους Πέρσες και τους Έλληνες στα στενά των Θερμοπυλών κατά τη δεύτερη εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδας. Ηγέτης των Περσών ήταν ο Ξέρξης, ενώ επικεφαλής των Ελλήνων ήταν ο Λεωνίδας και ο Δημόφιλος ο Θεσπιεύς, ο ανώτατος διοικητής των 700 Θεσπιέων που πήραν μέρος στη θρυλική μάχη.
 • 480 BCE

  Ναυμαχία της Σαλαμίνας

  Ναυμαχία της Σαλαμίνας
  Ο Ξέρξης με τα πολυάριθμα πελώρια και δυσκίνητα πλοία, αποκλείει τον ολιγάριθμο αθηναϊκό στόλο του Θεμιστοκλή στα στενά της Σαλαμίνας. Τριακόσιες εβδομήντα οκτώ τριήρεις, εναντίον χιλίων διακοσίων περίπου περσικών πλοίων. Οι Έλληνες πλοίαρχοι ήθελαν να αποτραβηχτούν στον Αργολικό κόλπο φοβούμενοι την ισχύ του Ξέρξη, αλλά ο Θεμιστοκλής τους έπεισε να παραμείνουν στη θέση που τους όρισε.
 • 479 BCE

  Μάχη Πλαταιών/Ναυμαχία Μύκαλης

  Μάχη Πλαταιών/Ναυμαχία Μύκαλης
  Στην πεδιάδα των Πλαταιών έγινε μάχη φοβερή (στις 27 Αυγούστου 479 π.Χ. κατά μία εκδοχή), στην οποία οι Πέρσες έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Όλος ο στρατός του Μαρδονίου κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε από πέτρα, που του πέταξε ο Σπαρτιάτης Αρίμνηστος και τον χτύπησε στο κεφάλι.
  Την ίδια μέρα, που έγινε η μάχη στις Πλαταιές, νικήθηκε και ο περσικός στόλος στη Μυκάλη.