631e0fbd 4fb1 4713 95f1 94c5284c357d

Časovni trak zgodovine

 • Period: 250,000 BCE to 4000 BCE

  Prazgodovina

  Od pojava človečnjakov (prednikov, današnjih ljudi) do pojava in uveljavitve kmetijstva.
 • Period: 4000 BCE to 476

  Stari vek

  Od nastanka do vzpona prvih
  civilizacij, za katere je bilo značilno,
  da so imela mesta, bila so vodena iz
  središča, pojavili so se različni poklici,
  razvile so se pisave in začel se je razvoj
  tehnologije. Čas prvih civilizacij, kot so
  bile egipčanska, babilonska ter kasneje
  starogrška, rimska ter mnoge druge.
 • 3500 BCE

  Nastanek prvih civilizacij

  Nastanek prvih civilizacij
  Pojava prvih civilizacij je pomenila pomembno prelomnico v človeški zgodovini. Različni dejavniki, kot so kmetijstvo, pisava in naravno okolje, so vplivali na njihov razvoj. Te civilizacije so prinesle nove oblike družbene organizacije, pri čemer so se mesta razvila v centre trgovine, religije in politične moči. Na splošno je pojav prvih civilizacij posledica kompleksnega vzajemnega delovanja med človeško inovativnostjo, okoljskimi dejavniki in družbeno organizacijo.
 • Period: 2200 BCE to 1120 BCE

  PREDHOMERSKA DOBA

  Obdobje predhomeriškega časa se nanaša na obdobje v antični grški zgodovini, pred nastankom homerijevih epov. Takrat so se pojavile civilizacije, kot so Minojci in Mikenci, ki so razvile napredne oblike umetnosti, arhitekture, trgovine in političnih sistemov. Minojci so bili znani po svoji umetnosti in trgovinskih spretnostih, medtem ko so bili Mikenci znani po svoji vojaški moči in trgovinskih mrežah. Obdobje predhomeriškega časa je postavilo temelje za kasnejšo grško civilizacijo.
 • Period: 1120 BCE to 776 BCE

  Grška temna doba

  Grška temna doba je bilo obdobje zatonu, ki je sledilo propadu mikenske civilizacije. Trajalo je od približno 1200 pr. n. št. do 800 pr. n. št. in je značilno za pomanjkanje pisnih virov in upad materialne kulture. Kljub temu je bil to obdobje kulturnih sprememb in razvoja, z vzponom mestnih držav in pojavom Homerjevih epov. Grška temna doba je položila temelje za kasnejšo grško civilizacijo.
 • 800 BCE

  Nastanek grških polisov

  Nastanek grških polisov
  Grški polis je bil mestna država v antiki, ki je tvorila osnovno politično, socialno in gospodarsko enoto. Polis je bil center kulture in izobraževanja, kjer so državljani sodelovali v vladi in služili v vojski. Sistem polisov je pomagal ustvariti občutek identitete in pripadnosti med Grki ter olajšal razvoj demokracije. Polis je ostal pomemben del grške družbe vse do helenističnega obdobja.
 • Period: 776 BCE to 500 BCE

  Arhaična grčija

  Arhaična Grčija je bilo obdobje pomembnih sprememb in razvoja v grški družbi od približno 800 pr. n. št. do 480 pr. n. št. Obdobje je zaznamoval vzpon mestnih držav, nove oblike umetnosti in literature ter mednarodne trgovinske mreže. Arhaično obdobje je položilo temelje za razcvet grške civilizacije v klasičnem obdobju.
 • 753 BCE

  Ustanovitev rima

  Ustanovitev rima
  Po legendi je bilo Rim ustanovljen leta 753 pr.n.št. s strani dvojčkov, Romula in Rema, ki sta bila vzgojena s strani volkulje. Odločila sta se, da bosta na tem mestu zgradila mesto. Vendar zgodovinarji menijo, da so se pravi začetki Rima razvili iz majhnih naselij in kmetijskih skupnosti v regiji. Kljub resničnim začetkom je Rim postal eno najmočnejših in vplivnih mest v antičnem svetu, ki je pustilo trajen vpliv na sodobno zahodno kulturo.
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  Rimska republika

  Rimsko republiko so ustanovili leta 509 pr.n.št. potem, ko so Rimljani zrušili svoje etruščanske osvajalce. To je bilo obdobje političnih in družbenih sprememb, kjer je moč ležala v rokah dveh letno izvoljenih konzulov. Rimska politična ureditev, z ravnovesjem moči med različnimi razredi in uporabo predstavniške vlade, je vplivala na razvoj zahodne demokracije. Rimsko republiko so zaznamovale tudi številne vojne, ki so privedle do širitve rimskega ozemlja in ustanovitve obsežnega imperija.
 • Period: 500 BCE to 323 BCE

  Klasična grčija

  Klasična Grčija je bilo obdobje v antični grški zgodovini, ki je trajalo od približno 480 pr. n. št. do 323 pr. n. št. Znana je po svojih pomembnih dosežkih na področju umetnosti, literature, filozofije in politike. Mestna država Atene je igrala dominantno vlogo v tem obdobju. Klasična Grčija je bila obdobje velikih kulturnih in intelektualnih dosežkov, ki so vplivali na umetnost, literaturo in filozofijo v naslednjih stoletjih.
 • Period: 479 BCE to 499

  Grško-Perzijske vojne

  Grško-perzijske vojne so bile serija konfliktov med Perzijskim cesarstvom in različnimi grškimi mestnimi državami, ki so trajale od 492 pr. n. št. do 449 pr. n. št. Grki so na koncu porazili Perzijce, ohranili svojo neodvisnost in preprečili Perziji, da bi se še bolj širila v Evropo. Vojne so imele pomemben vpliv na grško kulturo in vplivale na razvoj zahodne civilizacije.
 • Period: 356 BCE to 323 BCE

  Aleksander veliki

  Aleksander Veliki je bil kralj Makedonije, ki je živel od 356 pr. n. št. do 323 pr. n. št. Osvojil je velik del tedanje znane sveta, vključno s Perzijskim cesarstvom, Egiptom in deli Indije, ter ustvaril enega največjih imperijev v zgodovini. Znan je bil po svojih vojaških taktikah, karizmi in ambicijah. Njegova zapuščina je imela trajen vpliv na zahodno kulturo, še posebej na področjih filozofije, književnosti in umetnosti.
 • Period: 323 BCE to 146 BCE

  Helenistična grčija

  Helenistična Grčija se nanaša na obdobje v antični grški zgodovini, ki je trajalo od smrti Aleksandra Velikega leta 323 pr. n. št. do priključitve Grčije k Rimskemu imperiju leta 146 pr. n. št. Bilo je obdobje pomembnih kulturnih izmenjav, saj se je grška kultura širila po sredozemskem svetu. Helenistično obdobje je videlo vzpon novih umetniških in filozofskih gibanj, kot sta stoicizem in epikureizem. Videlo je tudi razvoj novih političnih sistemov, kot so bila helenistična kraljestva.
 • Period: 264 BCE to 146 BCE

  Punske vojne

  Punski vojni so bile serija treh vojn med Rimom in Kartagino, ki so potekale od leta 264 pr. n. št. do leta 146 pr. n. št. Vojne so bile predvsem boj za nadzor nad zahodnim Sredozemljem in so privedle do Rimskega končnega zmaga in prevlade v regiji. Vojne so imele tudi pomembne družbene in gospodarske posledice za obe družbi, pri čemer je Rim izstopil kot prevladujoča sila na Sredozemlju, Kartagina pa je bila uničena.
 • Period: 146 BCE to 324

  Rimska grčija

  Rimsko Grčijo se nanaša na obdobje v grški zgodovini, ki se je začelo z rimsko osvojitvijo Grčije leta 146 pr. n. št. in trajalo do padca Bizantinskega cesarstva leta 1453. V tem obdobju je bila Grčija pod rimsko oblastjo in je doživela pomembne kulturne in arhitekturne vplive iz Rima. Kljub temu je grška kultura še naprej cvetela, zlasti na področjih filozofije, literature in umetnosti. Rimsko Grčijo je zaznamoval tudi pomemben krščanski vpliv, s širjenjem krščanstva po regiji.
 • Period: 100 BCE to 44 BCE

  Gaj Julij Cezar

  Gaj Julij Cezar je bil rimski general in državnik, ki je igral ključno vlogo pri vzponu Rimskega imperija. Osvojil je Galijo in se boril v državljanski vojni proti Senatu. Bil je tudi spreten politik in izvedel pomembne reforme. Njegova zapuščina kot vojaški genij in vpliven politik traja do danes, kljub njegovi umoritvi leta 44 pr. n. št.
 • Period: 63 BCE to 14

  Gaj Oktavijan Avgust

  Gaj Octavijan Avgust, znan tudi kot Avgust, je bil prvi rimski cesar, ki je vladal od leta 27 pr. n. št. do svoje smrti leta 14 n. št. Bil je Julij Cezarjev veliki nečak in postal njegov dedič po umoru. Avgust je igral ključno vlogo pri prehodu iz Rimske republike v Rimske imperij in je poznan kot uspešen in vpliven voditelj. Med svojim vladanjem je Avgust izvedel pomembne upravne in socialne reforme, razširil imperij in vzpostavil obdobje relativnega miru, znanega kot Pax Romana.
 • 1 CE

  Začetek krščanstva

  Začetek krščanstva
  Začetek krščanstva sega v prvo stoletje našega štetja v Judeji, pokrajini Rimskega imperija. Religijo je ustanovil Jezus Kristus, ki je učil o ljubezni, odpuščanju in obstoju enega samega Boga. Krščanstvo se je hitro širilo po Rimskem imperiju in onkraj njegovih meja, kljub preganjanju s strani oblasti, ki so ga videli kot grožnjo. V začetku 4. stoletja se je cesar Konstantin spreobrnil v krščanstvo, kar je privedlo do njegove uradne priznanosti in sprejetja po vsem Rimskem imperiju.
 • 324

  RIMSKI IMPERIJ SE RAZDELI NA Z IN V DEL

  RIMSKI IMPERIJ SE RAZDELI NA Z IN V DEL
  Rimsko cesarstvo se je leta 395 po Kristusu razdelilo na dva dela pod cesarjem Teodozijem I. Zahodno rimsko cesarstvo je imelo središče v Rimu, vzhodno pa v Konstantinoplu (današnjem Istanbulu). Obe strani sta razvili različne kulture in jezike, zahodno cesarstvo pa je počasi propadalo in končno padlo leta 476. Vzhodno cesarstvo, znano tudi kot Bizantinsko cesarstvo, pa je trajalo do leta 1453, ko je Konstantinopel padel pod Osmansko turško oblast.
 • Period: 324 to 1453

  Bizantinsko cesarstvo

  Bizantinsko cesarstvo je bilo nadaljevanje Rimskega cesarstva v vzhodnem Sredozemlju, ki je trajalo več kot 1.000 let, od 324 CE do 1453 CE. Bilo je pretežno grško govoreče in krščansko cesarstvo, ki je odigralo ključno vlogo pri oblikovanju zgodovine Evrope in Sredozemlja. Bizantinsko cesarstvo je padlo pod osmansko vladavino leta 1453, kar je označilo začetek moderne dobe.
 • 380

  Krščanstvo postane državna vera v Rimskem cesarstvu

  Krščanstvo postane državna vera v Rimskem cesarstvu
  Leta 380 po Kristusu je cesar Teodozij I razglasil krščanstvo za uradno državno religijo v Rimskem cesarstvu. To je bil pomemben prelomni dogodek v zgodovini krščanstva, saj je šlo iz preganjane religije v močno in vplivno silo v družbi. Cerkev je pridobila veliko bogastvo in moč, ter igrala osrednjo vlogo pri oblikovanju kulture, politike in vrednot cesarstva. Krščanstvo je ostalo uradna religija Rimskem cesarstvu vse do padca Zahodnega cesarstva leta 476.
 • 476

  Propad zahodnega dela rimskega cesarstva

  Propad zahodnega dela rimskega cesarstva
  Padec Zahodnega rimskega cesarstva se je zgodil leta 476, ko je zadnji rimski cesar, Romul Avgust, bil odstavljen s strani germanskega poglavarja Odoakra. Ta dogodek je pomenil konec rimskega cesarstva na zahodu, ki je bil v propadanju že stoletja. Padec je bil posledica kombinacije dejavnikov, vključno s težavami v gospodarstvu, vojaškim propadom in notranjo politično nestabilnostjo. S padcem Zahodnega rimskega cesarstva se je Evropa znašla v obdobju velikih sprememb, znanem kot temni vek.
 • Period: 476 to 1492

  Srednji vek

  Zadelo se je s preseljevanjem
  ljudstev in propadom rimske drzave.
  Nastale so nove drzave, prebivalstvo
  se je prezivljajo predvsem s
  kmetijstvom. V gradovih so ziveli
  vitezi. Cas vzpona krscanstva,
  razvoja mest in obrti.
 • Period: 527 to 565

  Cesar Justinijan I.

  Cesar Justinijan I. je bil močan vladar Bizantinskega cesarstva, ki je vladal od leta 527 do 565. Poznan je po gradnji cerkve Hagia Sophia, njegovem zakoniku in vojaških osvojitvah, vključno z vrnitvijo Severne Afrike in Italije. Kljub svojim dosežkom je bilo njegovo vladanje zaznamovano s kontroverzami in konflikti, vključno z Nika uporom in usmrtitvijo političnih nasprotnikov.
 • 622

  Začetek Islama

  Začetek Islama
  Islam je bil ustanovljen v 7. stoletju s strani preroka Mohameda na Arabskem polotoku. V času družbenih, političnih in ekonomskih pretresov je ponudil novo okvirje za spiritualnost in družbeno organizacijo. Nauki islama poudarjajo poslušnost do Boga, sočutje in pravičnost do drugih ter dejanja dobrodelnosti. Danes je islam ena izmed najhitreje rastočih religij na svetu. Video: https://www.youtube.com/watch?v=PDxKxnVZtgo
 • Period: 623 to 828

  Karantanija

  Karantanija je bila srednjeveška država v jugovzhodnih Alpah, ki je obstajala od 7. do 9. stoletja. Njen teritorij je zajemal dele današnje Slovenije, Avstrije in Italije.
  Država je bila ustanovljena kot slovansko kneževino v sredini 7. stoletja, njeni vladarji pa so ohranjali neodvisnost od Frankovskega cesarstva, s katerim so imeli tesne vezi.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Elijw6OU894
 • Period: 711 to 1492

  Rekonkvista

  Rekonkvista je bilo dolgo obdobje krščanske ekspanzije in vojaških kampanj na Iberskem polotoku, namenjeno vračanju ozemlja iz muslimanske vladavine. Začela se je v 8. stoletju in se končala z padcem Granade leta 1492, kar je pomenilo konec muslimanske vladavine v Španiji.
  Rekonkvista je bila kompleksen in večplasten proces, ki je vključeval politične, verske in kulturne dejavnike. Video:

  https://www.youtube.com/watch?v=o9UnQa0m8pQ
 • 800

  Kronanje Karla Velikega za Rimskega Cesarja

  Kronanje Karla Velikega za Rimskega Cesarja
  Kronanje Karla Velikega je bilo pomembno, saj je simboliziralo združevanje germanske in rimske kulture ter ustanovitev močnega zavezništva med Cerkvijo in državo. Njegovo vladanje je prineslo pomembne družbene in kulturne spremembe, med drugim ustanovitev šol, spodbujanje umetnosti in razvoj standardizirane valute.
  Dedščina Karlovega kronanja je še vedno prisotna danes v političnih in kulturnih tradicijah sodobne Evrope. Video: https://www.youtube.com/watch?v=H2J_3RTKB1c
 • 1054

  Velika Shizma

  Velika Shizma
  Velika schizma, znana tudi kot Vzhodno-zahodna schizma, je bila pomembna delitev krščanske cerkve, ki se je zgodila leta 1054. Delitev je bila med vzhodno pravoslavno cerkvijo in rimskokatoliško cerkvijo in je bila posledica teoloških in političnih razlik.
  Glavne težave, ki so privedle do schizme, so vključevale uporabo filioque klavzule v Nikenski veroizpovedi, avtoriteto papeža in vlogo cerkve v političnih zadevah. Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=vT-jL_UuspU
 • Period: 1095 to 1272

  Križarske vojne

  Križarske vojne so bile serija vojaških kampanj, ki so jih zahodnoevropski krščanski vojaki izvajali med 11. in 13. stoletjem z namenom, da bi zajeli Jeruzalem in druge svete kraje iz muslimanskega nadzora. Križarji so bili motivirani z verskim zanosom ter političnimi in ekonomskimi interesi.
  V stoletjih je bilo več križarskih vojn z različno stopnjo uspeha. Video: https://www.youtube.com/watch?v=X0zudTQelzI
 • Period: 1300 to

  Humanizem in renesansa

  Humanizem in renesansa sta dve tesno povezani kulturni in intelektualni gibanji, ki sta se pojavili v Evropi v obdobju med 14. in 17. stoletjem. Humanizem je bil filozofija, ki je poudarjala vrednost in zmožnost posameznih in kolektivnih ljudi ter poudarjala pomembnost klasične izobrazbe in študija antične grške in rimske literature.
  Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=lh00DL5jdOI
 • Period: 1322 to 1435

  Celjski grofje

  Grofje Celjski so bila močna plemiška družina, ki izvira iz mesta Celje v današnji Sloveniji. Vzpon do moči so dosegli v poznem 14. stoletju in postali ena najvplivnejših plemiških družin v Srednji Evropi. Najbolj znan član družine je bil Ulrik II., ki je vladal nad velikim delom današnje Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Ulrik II. je bil spreten diplomat in vojskovodja ter je odigral ključno vlogo v političnih in vojaških bojih svojega časa.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=2Uxo9Oz_H2Q
 • 1348

  Epidemija kuge

  Epidemija kuge
  Epidemija kuge, znana tudi kot Črna smrt, je bila ena najbolj smrtonosnih pandemij v zgodovini človeštva. Izhajala je iz Srednje Azije in se razširila po Evropi, Afriki in Aziji v 14. stoletju, ter ubila ocenjenih 75 do 200 milijonov ljudi. Kugo je povzročila bakterija Yersinia pestis, ki se je prenašala preko bolh, ki so okužile podgane. Simptomi so vključevali vročino, bruhanje in pojav bolečih vrečk, kar je povzročilo visoko stopnjo smrtnosti.
  Video:https://www.youtube.com/watch?v=HPe6BgzHWY0
 • Period: 1408 to

  Turški vpadi

  Turške invazije so bile serija vojaških kampanj, ki jih je Osmansko cesarstvo izvedlo proti različnim evropskim ozemljem, vključno z Balkanom in deli Srednje Evrope, v poznem srednjem veku in zgodnji moderni dobi. Te invazije so povzročile pomembne spremembe v politični, kulturni in socialni krajini regije ter pripeljale do propada in nazadnje kolapsa več evropskih sil, vključno z Bizantinskim cesarstvom.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Zb7wrbXfh_o
 • 1450

  Izum tiksarskega stroja

  Izum tiksarskega stroja
  Izum tiskarskega stroja s strani Johanesa Gutenberga v sredini 15. stoletja je spremenil način, kako se je informacija razširjala in omogočil, da so bile knjige bolj dostopne množicam. Pred tiskarskim strojem so bile knjige prepisane ročno, kar je pomenilo, da so bile drage in redke. Tiskarski stroj je omogočil hitrejšo in cenejšo izdelavo knjig, kar je omogočilo njihovo širšo dostopnost. Video: https://www.youtube.com/watch?v=Bhbl0eDGmsA
 • 1453

  Turško zavzetje Konstantinopla

  Turško zavzetje Konstantinopla
  Turški zajem Konstantinopla leta 1453 je bil prelomni trenutek v zgodovini Evrope in islamskega sveta. Po dolgi obleganju je osmanska vojska pod vodstvom sultana Mehmeda II. končno prebila zidove mesta in ga zajela, s tem pa se je končalo Bizantinsko cesarstvo. Padec Konstantinopla je imel daleč segajoče posledice. Označil je konec srednjega veka in začetek zgodnjega modernega obdobja ter odprl pot za razširitev Osmanskega cesarstva v Evropo.
  Video:https://www.youtube.com/watch?v=S6NVbbTZI7w
 • Period: 1478 to

  Kmečki upori

  Kmečki upori so bili serija vstaj, ki so se zgodili v različnih delih Evrope v poznem srednjem veku in zgodnji moderni dobi. Ti upori so bili glavni vzrok pritožb kmetov, ki so bili pogosto zatirani in izkoriščani s strani vladajočih elit. Kmečki upori v Sloveniji, znani kot Veliki kmečki upor, so se zgodili v začetku 16. stoletja in so bili sproženi zaradi kombinacije gospodarskih težav in politične nezadovoljstva.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Ey-R8lh9LoA
 • 1492

  Kolumbovo odkritje Amerike

  Kolumbovo odkritje Amerike
  Krištof Kolumb odkritje Amerike leta 1492 je ena najpomembnejših dogodkov v svetovni zgodovini. Kolumb, italijanski raziskovalec, se je odplul zahodno od Evrope v iskanju nove trgovske poti v Azijo, a je namesto tega pristal na karibskih otokih Amerike. Kolumbovo odkritje je privedlo do odprtja Novega sveta za evropsko raziskovanje in kolonizacijo, kar je imelo globok vpliv na svetovo politični, ekonomski in kulturni razvoj.
  Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=-E9T6UWaDRA
 • Period: 1492 to

  Novi vek

  Obdobje velikih geografskih odkritij,
  so ziveli
  razvoja znanosti in kritiénega
  razmisljanja, velikih politiènih
  tva,
  sprememb, stevilnih izumov in
  uveljavitve strojne proizvodnje.
 • 1517

  Reformacija

  Reformacija
  Reformacija je bilo versko gibanje, ki se je pojavilo v Evropi v 16. stoletju. Vodil ga je Martin Luther, nemški teolog in profesor, ki je kritiziral Katoliško cerkev zaradi korupcije, zlorabe oblasti in odstopanja od učenj Biblije.
  Lutherjeve ideje, kot so odrešenje s samo vero in duhovništvo vseh vernikov, so izzivale avtoriteto Katoliške cerkve in privedle do razkola znotraj krščanstva.
  Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=cXYyIBdBubE
 • 1550

  Prvi slovenski tiskani knjigi

  Prvi slovenski tiskani knjigi
  Prva slovenska tiskana knjiga je bila Katekizem, ki jo je leta 1550 v Wittenbergu v Nemčiji natisnil protestantski duhovnik Primož Trubar. Knjiga je bila napisana v slovenskem jeziku, kar je bilo tedaj izredno redko.
  Katekizem je bil namenjen poučevanju o krščanski veri in moralnosti ter je bil pomemben del Trubarjevega prizadevanja za širjenje reformacijskih idej med slovenskim ljudstvom.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=OsQHzCT2iKQ
 • 1555

  Ausburški verski mir

  Ausburški verski mir
  Verski mir v Augsburgu je bil sporazum, podpisan leta 1555 med Svetim rimskim cesarjem Karlo V. in Schmalkaldsko ligo, koalicijo luteranskih knezov in mest v Nemčiji. Sporazum je končal verske vojne, ki so divjale v Nemčiji med katoličani in protestanti. Sporazum je priznal načelo cuius regio, eius religio (čigava dežela, njegova vera), kar pomeni, da bo vera v deželi določena s strani njenega vladarja.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=j7hHLqiWrFQ
 • Prva Slovenska slovnica in prevod Svetega pisma v slovenščino

  Prva Slovenska slovnica in prevod Svetega pisma v slovenščino
  Prva slovenska slovnica in prevod Svetega pisma v slovenščino sta bila delo protestantskega duhovnika Jurija Dalmatina. Slovnica je bila prvič izdana leta 1583, prevod pa leta 1584. Oba sta bila napisana v tedanji knjižni slovenščini, ki se je še močno razlikovala od današnje. Slovnica je bila namenjena standardizaciji slovenskega jezika in je imela pomembno vlogo pri utrjevanju slovenskega knjižnega jezika. Dalmatinov prevod
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=8SulTFcTRoo
 • Period: to

  Ludvik XIV in Absolutizem

  Luj XIV., znan tudi kot Sončni kralj, je bil monarh, ki je vladal Franciji od leta 1643 do svoje smrti leta 1715. Med svojim vladanjem je centraliziral moč in uvedel idejo absolutne monarhije, kjer je kralj imel popoln nadzor nad vlado in življenjem svojih podanikov. Slavno je izjavil: "L'Etat, c'est moi" ("Država sem jaz"), kar odraža njegovo prepričanje v božansko pravico kraljev.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=YYPAFqQgbqE
 • Period: to

  Razsvetljenstvo

  Razsvetljenstvo je bilo kulturno in intelektualno gibanje, ki se je pojavilo v Evropi v poznem 17. in zgodnjem 18. stoletju. Značilno je bilo s poudarkom na razumu, znanosti in individualizmu ter zavračanjem tradicionalne oblasti in vraževerja. Razsvetljenski misleci so verjeli, da lahko znanje in razum izboljšata družbo in človeško naravo ter se zavzemali za demokratično vlado, svobodo misli in izražanja ter človekove pravice.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=NnoFj2cMRLY
 • Period: to

  Marija Terezijo

  Maria Terezija je bila edina ženska vladarica Habsburškega cesarstva, ki je vladala od leta 1740 do svoje smrti leta 1780. Bila je močna in sposobna voditeljica, ki je modernizirala in reformirala mnoge vidike vladavine, gospodarstva in vojske svojega cesarstva. Uvedla je številne pomembne socialne in pravne reforme, med drugim odpravo mučenja in uvedbo obveznega izobraževanja.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=w9BS7Imow4o
 • Period: to

  Prva industrijska revolucija

  Prva industrijska revolucija se je začela v 18. stoletju v Veliki Britaniji in je bila ključna prelomnica v zgodovini sveta. Revolucija se je osredotočila na proizvodnjo tekstila, ki se je začela industrializirati s pomočjo strojev in nove tehnologije. Glavni vir energije za pogon strojev je bila para, kar je privedlo do iznajdbe parnega stroja. To je privedlo do sprememb v družbenem, ekonomskem in političnem okolju po vsem svetu.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=zhL5DCizj5c
 • Period: to

  Napoleon Bonaparte

  Napoleon Bonaparte je bil vojaški voditelj in državnik, ki se je vzpenjal na vrh med francosko revolucijo in postal cesar Francije od leta 1804 do 1814. Poznan je po svojih vojaških osvojitvah ter reformah v Franciji, ki so imele pomemben vpliv na Evropo in svet. Pod njegovim vladanjem je postala Francija vodilna sila v Evropi. Video: https://www.youtube.com/watch?v=uC8TK7GH85o
 • Nastanek ZDA

  Nastanek ZDA
  Nastanek ZDA sega v čas, ko so se angleški kolonisti naselili v Severni Ameriki. Leta 1776 so ti kolonisti razglasili neodvisnost in ustanovili Združene države Amerike. V naslednjih letih so se ZDA širile z nakupom Louisiane in Floride, pripojitvijo Teksasa in aneksijo Havajev. V 19. stoletju je prišlo do državljanske vojne, ki je pripeljala do odprave suženjstva in okrepitve enotnosti države.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=kquAIJg8vRE
 • Period: to

  Francoska revolucija

  Francoska revolucija je bilo obdobje političnih in družbenih pretresov v Franciji med letoma 1789 in 1799. Označuje jo padec monarhije, vzpon radikalnih političnih frakcij ter Vlada terorja, med katero je bilo usmrčenih veliko ljudi. Francoska revolucija je prinesla pomembne spremembe v francoski družbi, med drugim ustanovitev republike in uveljavitev sekularnih vrednot.
  Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=XmWc5BIhZHY
 • Period: to

  Ilirske provnice

  lirske province so bile francoska upravna enota na ozemlju sedanje Slovenije in sosednjih pokrajin v času Napoleonove vladavine. Napoleon je leta 1809 ustanovil Ilirske province, da bi nadzoroval ozemlja med svojimi cesarstvi in ogrozil avstrijsko oblast. Glavno mesto Ilirskih provinc je bila Ljubljana, ki je bila tedaj znana kot Laibach. Video: https://www.youtube.com/watch?v=_W7pANQfxzc
 • Period: to

  Metternichov Absolutizem

  Metternichov absolutizem se nanaša na politični sistem v Avstrijskem cesarstvu, ki ga je vodil kancler Klemens von Metternich v prvi polovici 19. stoletja. Metternich je zagovarjal ohranitev absolutistične oblike vladanja, ki bi zagotovila stabilnost in enotnost države, ki je bila sestavljena iz različnih narodov in jezikov. Video: https://www.youtube.com/watch?v=uJyoj65fC-o
 • Kongres svete alianse v Ljublani

  Kongres svete alianse v Ljublani
  ongres Svete alianse je bilo srečanje evropskih monarhov v Ljubljani, Sloveniji, januarja 1821. Udeležili so se ga predstavniki Avstrije, Rusije, Prusije in drugih evropskih držav, sklical pa ga je avstrijski kancler, knez Klemens von Metternich, da bi razpravljali o zadevah medsebojnega interesa in skrbi.
  Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=DuVw9sGpWUc
 • Period: to

  Franc Jožef I.

  Franz Jožef I. je bil cesar Avstrije od leta 1848 do svoje smrti leta 1916. Najbolj je znan po svojem dolgem in dogodkov polnem vladanju, ki je zajemal obdobje pomembnih sprememb in pretresov v evropski zgodovini, vključno z revolucijami leta 1848, vzponom nacionalizma, avstro-prusko vojno in prvo svetovno vojno. Franz Joseph je bil tradicionalni monarh, ki je verjel v božansko pravico kraljev in v pomen ohranjanja močne in centralizirane vlade.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=EtJ2sbVkZGI
 • Pomlad narodov in zedinjena slovenija

  Pomlad narodov in zedinjena slovenija
  Pomlad narodov je bilo obdobje v Evropi, ki se je začelo leta 1848 in je vključevalo serijo uporov in revolucij. Gibanje so poganjali različni dejavniki, med drugim želja po večji politični zastopanosti, ekonomskih in socialnih reformah ter nacionalni združitvi. V Sloveniji je to obdobje znano kot "Pomlad narodov in Združena Slovenija" in predstavljalo pomemben prelomni trenutek v zgodovini države.
  Video: https://www.youtube.com/shorts/AFsp5NgMDGA
 • Period: to

  Bachov Absolutizem

  Bachov absolutizem se nanaša na obdobje političnega absolutizma med vladanjem avstrijskega kanclerja Klemensa von Metternicha in njegovega najbolj zaupanja vrednega svetovalca, avstrijskega ministra države Antona von Bacha. Bach je bil znan po svojih represivnih politikah, ki so si prizadevale za ohranjanje obstoječega stanja in zatiranje vsakršnih liberalnih ali nacionalističnih gibanj v avstrijskem cesarstvu.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=e1SR6yeoqt8
 • Period: to

  Druga industrijska revolucija

  Druga industrijska revolucija se je začela v drugi polovici 19. stoletja in je trajala do začetka 20. stoletja. V tem obdobju so bile izumljene ključne tehnologije, ki so spremenile način proizvodnje, kot so telegraf, telefon, električna energija, notranje izgorevanje, zračna in cestna transportna sredstva, ter veliko novih kemičnih procesov. To je privedlo do industrializacije in množične proizvodnje ter povečanja produktivnosti.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=UPvwpYeOJnI
 • Nastanek Kraljevine Italije

  Nastanek Kraljevine Italije
  stanovitev Kraljevine Italije leta 1861 je predstavljala pomemben dogodek v italijanski zgodovini. Italija je bila dolgo časa razdeljena na različne države, v 19. stoletju pa so bile v teku prizadevanja za združitev. Vodili so jih osebnosti, kot sta Giuseppe Garibaldi in grof Cavour, gibanje za združitev pa je pridobivalo zagon.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=TfZIRavtdV0
 • Period: to

  Ameriška državljanska vojna

  Ameriška državljanska vojna se je odvijala med letoma 1861 in 1865 v Združenih državah Amerike med severnimi in južnimi državami. Glavni vzrok za vojno je bila razlika v stališčih o suženjstvu, ki je bilo v južnih državah še vedno dovoljeno. Severne države so se zavzele za njegovo odpravo, medtem ko so južne države trdile, da imajo pravico do lastništva sužnjev.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=vHLWQnaAQfs
 • Nastanek Avstro-ogrske

  Nastanek Avstro-ogrske
  Leta 1867 je bila ustanovljena Avstro-Ogrska, ki je bila združitev dveh držav - Avstrije in Madžarske. Ustanovitev je bila posledica dogovora med avstrijskim cesarjem Francom Jožefom in madžarskim kraljem Francom Jožefom I. o vzpostavitvi dvojne monarhije, ki je pomenila ločeno upravljanje obeh držav z eno skupno vladarsko dinastijo.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=lWB35ym0zDY
 • Nastanek Nemškega Cesarstva

  Nastanek Nemškega Cesarstva
  Ustanovitev Nemškega cesarstva leta 1871 je označila združitev Nemčije pod vodstvom Prusije. To je bilo doseženo skozi vrsto vojn, vključno z francosko-prusko vojno, ki je privedla do poraza Francije in aneksije francoskega ozemlja Alsace-Lorraine. Nemško cesarstvo je vodil pruski kralj Viljem I., ki je postal prvi nemški cesar, in je bilo upravljano s kanclerjem Ottom von Bismarckom.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=e1fM4YF2ydw
 • Period: to

  Rudolf Maister

  Rudolf Maister, znan tudi kot Vojanov, je bil pomemben slovenski vojaški voditelj, pesnik, politik in kulturni delavec. Rojen leta 1874 v Kamniku, je Maister postal znan po svoji vlogi med boji za severno mejo Slovenije po prvi svetovni vojni. Med vojno za severno mejo je Maister vodil slovenske prostovoljce, ki so se borili za obrambo slovenskih ozemelj pred napadi nemških in avstrijskih enot.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=j-B_EI0ctiI
 • Period: to

  Moderna doba

  Obdobje svetovnih vojn, ogrozenosti in zatem
  vzpona demokracije, varovanja ¿lovekovih
  pravic, mednarodnega povezovanja, tudi
  razvoja tehnologij in uveljavitve avtomatizirane
  proizvodnje.
 • Atentat na Avstro-Ogrskega prestolonaslednika

  Atentat na Avstro-Ogrskega prestolonaslednika
  Atentat na avstrijsko-ogrsko kronsko princa je pomemben dogodek v zgodovini. Zgodil se je 28. junija 1914 v Sarajevu, Bosna, ko sta bila nadvojvoda Franz Ferdinand in njegova žena Sophie umorjena s strani mladega srbskega nacionalista Gavrila Principa. Ta dejanje je sprožilo vrsto dogodkov, ki so nazadnje privedli do izbruha prve svetovne vojne.
  Atentat je imel daleč segajoče posledice, saj je povečal napetosti med Avstro-Ogrsko in Srbijo.
  https://www.youtube.com/watch?v=mLLZ9_Fc-Xg
 • Period: to

  Prva svetovna vojna

  Prva svetovna vojna, znana tudi kot Velika vojna, je bila globalni konflikt, ki je potekal med letoma 1914 in 1918. Vključevala je velike svetovne sile in njihova zavezništva. Vojna izvira iz kompleksne mreže političnih napetosti, imperialnih ambicij in vrste dogodkov, vključno z atentatom nadvojvode Franca Ferdinanda Avstro-Ogrske.
  Vojna je bila zaznamovana z vojskovanjem v jarkih, novo tehnologijo orožja in ogromnim trpljenjem ljudi.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=G1p6rlDCxq0
 • Period: to

  Soška fronta

  Soška fronta, znana tudi kot Isonzo fronta, je bila pomembno bojišče med prvo svetovno vojno. Raztezala se je ob reki Soči, ki teče skozi skalnato območje Julijskih Alp, na območju današnje Slovenije in Italije.
  Bitke, ki so se odvijale na Soški fronti, so bile zaznamovane s svojo intenzivnostjo in brutalnostjo. Zahtevno gorsko terenje in odločnost obeh strani sta vodila v ponavljajoče se in zahtevne ofenzive.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=SCiVfBDOjFw
 • Ruska revolucija

  Ruska revolucija
  Rsuka revolucija je bila posledica širokega družbenega nemira, gospodarskih težav in političnega nezadovoljstva med ruskim ljudstvom. Delavski razred, kmetje in vojaki so se vzdignili proti zatiralskemu režimu ter zahtevali politične in gospodarske reforme ter konec ruske udeležbe v prvi svetovni vojni. Februarska revolucija, prva faza revolucije, je privedla do odstopa carja Nikolaja II. in vzpostavitve začasne vlade.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Cqbleas1mmo
 • Država Slovencev, Hrvatov, Srbov

  Država Slovencev, Hrvatov, Srbov
  Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, bolj znana kot Država SHS, je bila ustanovljena po koncu prve svetovne vojne leta 1918. Ta nova država je združila ozemlje, na katerem so živeli Slovenci, Hrvati in Srbi, ter ustvarila skupno politično enoto. Država SHS je bila oblikovana na podlagi ideje o jugoslovanskem narodu, ki naj bi združil Južne Slovane v enotno državo.
  Video: https://www.youtube.com/watchv=nF2LebBRGNU
 • Period: to

  Sodobnost

  To je najnovejše zgodovinsko obdobje, ki se začne leta 1918 s koncem 1. svetovne vojne ter koncem novega veka. Razdelimo ga tudi na:
  - Svet med svetovnima vojnama
  - Druga svetovna vojna
  - Hladna vojna
  - Najnovejša zgodovina
 • Period: to

  Kraljevina SHS in Jugoslavija

  Kraljevina SHS, kasneje znana kot Kraljevina Jugoslavija, je bila ustanovljena po razpadu Države SHS leta 1929. Ta nova država je združila različne južnoslovanske narode pod kraljevim vodstvom. Kraljevina SHS je bila ustanovljena z namenom ustvariti politično in gospodarsko stabilnost na območju južne Evrope.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=uAYas2K2v4g
 • Period: to

  Pariška mirovna konferenca

  Parizska mirovna konferenca, ki je potekala leta 1919, je bila pomemben mednarodni dogodek, namenjen pogajanjem in vzpostavitvi pogojev za mir po prvi svetovni vojni. Na konferenci so se diplomati in voditelji iz različnih držav srečali, da bi razpravljali in določili prihodnost Evrope in sveta. Na konferenci so prevladovali "velika štiri" narodi: ZDA, Velika Britanija, Francija in Italija.
  Video: https://www.youtube.com/watchv=ShRA8HRMR4Q
 • Koroški plebiscit

  Koroški plebiscit
  Plebiscit za Koroško, znan tudi kot Koruški plebiscit, je bil zgodovinski dogodek, ki se je zgodil po koncu prve svetovne vojne. Po razpadu Avstro-Ogrske je bil izveden plebiscit, na katerem so se prebivalci Koroške odločali, ali želijo pripadati Avstriji ali Jugoslaviji. Plebiscit je bil pomemben za določitev prihodnosti Koroške in določitve meje med državama.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=iWlJc4CD9wU
 • Period: to

  Zlata dvajseta leta

  Zlata dvajesta leta, znana tudi kot "Roaring Twenties" ali "Zlati dvajseti," je bilo živahno in prelomno obdobje v zgodovini 20. stoletja. To obdobje, ki se je raztezalo od konca prve svetovne vojne leta 1918 do zloma Wall Streeta leta 1929, je bilo zaznamovano z gospodarskim napredkom, kulturno dinamiko in družbenimi spremembami.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Tp_t94bmJak
 • Trianonska pogodba - meja v Prekmurju

  Trianonska pogodba - meja v Prekmurju
  Trianonska pogodba je bila mirovna pogodba, ki je bila podpisana po koncu prve svetovne vojne in je določila nove meje in teritorialne spremembe v Evropi. Pogodba je močno vplivala na Prekmurje, regijo v severovzhodni Sloveniji. Po podpisu Trianonske pogodbe je bila meja med Kraljevino SHS (kasneje Jugoslavijo) in Kraljevino Madžarsko znatno spremenjena. Prekmurje, ki je bilo prej del Madžarske, je bilo prisojeno Kraljevini SHS.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=IPlqDhEcbn4
 • Period: to

  Fašizem v Italiji

  Fašizem v Italiji je bil politična ideologija in gibanje, ki se je pojavilo v zgodnjem 20. stoletju pod vodstvom Benita Mussolinija. Fašizem je poudarjal nacionalizem, avtoritarnost in zatiranje politične opozicije. Mussolini, znan kot Il Duce, je leta 1922 prišel na oblast v Italiji in vzpostavil fašistični režim, ki je imel za cilj ustvariti centralizirano in totalitarno državo.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=mGRuN-6Xh0c
 • Period: to

  Stalinizem v Sovjetski zvezi

  Stalinizem v Sovjetski zvezi se nanaša na politično ideologijo in prakse, povezane z vodstvom Josefa Stalina. Značilna značilnost je bila totalitarni režim, centralizirana kontrola in obsežna represija. Po Leninovi smrti leta 1924 se je Stalin pojavil kot voditelj Sovjetske zveze. Pod njegovim vodstvom je država doživela pomembne preobrazbe, tako politične kot gospodarske.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=cOI8wKFCEIA
 • Velika gospodarska kriza

  Velika gospodarska kriza
  Velika gospodarska kriza, ali Velika depresija, je bila ena najhujših gospodarskih kriz v zgodovini. Začela se je s padcem borznega trga leta 1929 na Wall Streetu v Združenih državah Amerike in hitro prerasla v globalno gospodarsko recesijo. Učinki Velike gospodarske krize so bili uničujoči. Borzni trgi so se sesuli, banke so propadle in milijoni ljudi so izgubili službe in domove
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=62DxELjuRec
 • Period: to

  Nacizem v Nemčiji

  Nacizem v Nemčiji se nanaša na politično ideologijo in gibanje, ki se je pojavilo pod vodstvom Adolfa Hitlerja v zgodnjem 20. stoletju. Odlikoval ga je ekstremni nacionalizem, rasizem, antisemitizem in avtoritarizem.
  Adolf Hitler in nacistična stranka sta leta 1933 prišla na oblast v Nemčiji in vzpostavila totalitarni režim, znan kot Tretji rajh.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=yEk6zGYwyhc
 • Period: to

  Španska državljanska vojna

  Španska državljanska vojna se je začela kot posledica globokih političnih razdorov in družbenih nemirov v Španiji. Republikanci, ki so vključevali različne levičarske in liberalne skupine, so si prizadevali braniti demokratično vlado pred vojaškim udarom pod vodstvom Franca in njegovih nacionalističnih sil. Konflikt se je hitro razvil v popolno vojno, pri kateri so obe strani prejemali podporo mednarodnih sil.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=05_tghbhlfM
 • Period: to

  Druga svetovna vojna

  Druga svetovna vojna je bila globalni oboroženi konflikt, ki je potekal med letoma 1939 in 1945. Vojna je vključevala večino svetovnih držav, vključno z vodilnimi silami osi - Nemčijo, Italijo in Japonsko, ter zavezniki - Združenim kraljestvom, Sovjetsko zvezo, Združenimi državami Amerike in drugimi. Vojna se je začela leta 1939, ko je Nemčija napadla Poljsko.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=sqMmOJ0riCg
 • Napada na kraljevino jugoslavijo

  Napada na kraljevino jugoslavijo
  Napad na Kraljevino Jugoslavijo je bil vojaški napad, ki se je zgodil med drugo svetovno vojno. Napad je bil izveden 6. aprila 1941 in ga je izvedla sila osi, ki je vključevala Nemčijo, Italijo, Madžarsko in Bolgarijo. Cilj napada na Jugoslavijo je bil hitro in učinkovito osvojiti in razdeliti državo med napadalce. Nemške sile so izvedle močan zračni napad na jugoslovanske letalske sile, medtem ko so ostale sile osi napadle s kopnega.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=C199Zt9pqKo
 • Nastanek OZN

  Nastanek OZN
  Organizacija združenih narodov (OZN) je mednarodna organizacija, ustanovljena po koncu druge svetovne vojne z namenom spodbujanja miru, mednarodnega sodelovanja in reševanja svetovnih problemov. Nastanek OZN je bil posledica potrebe po vzpostavitvi novega mednarodnega reda, ki bi preprečil izbruh podobnih konfliktov, kot jih je prinesla druga svetovna vojna.
  Video: https://www.youtube.com/watchv=FnQESSTouNU
 • Period: to

  Jugoslavija

  Jugoslavija je bila federativna socialistična država, ki je obstajala na območju današnjih držav Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova. Ustanovljena je bila leta 1945 po drugi svetovni vojni in je predstavljala združitev več etnično in kulturno različnih narodov in regij.
  Video: https://www.youtube.com/shorts/OJztl-sKyZQ
 • Period: to

  Hladna vojna

  Hladna vojna je obdobje zgodovine, ki je trajalo med koncem druge svetovne vojne in padcem Sovjetske zveze leta 1991. Bila je geopolitični in ideološki konflikt med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo ter njihovimi zavezniki. Hladna vojna je bila zaznamovana z napetostmi, rivalstvom in vojaško tekmo med kapitalističnim zahodom in komunističnim vzhodom. Obe strani sta si prizadevali za prevlado in širitev vpliva na svetovnem odru.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=zcViPjTgCUM
 • Period: to

  Korejska vojna

  Korejska vojna, ki je potekala med letoma 1950 in 1953, je bila oborožen konflikt med Severno Korejo, pod vodstvom komunističnega režima, in Južno Korejo, pod vodstvom demokratične vlade. Vojna je izbruhnila, ko je Severna Koreja napadla Južno Korejo, v želji po ponovni združitvi Korejskega polotoka pod komunistično vladavino.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=yxaegqvl4aE
 • Evropska skupnost za premog in jeklo

  Evropska skupnost za premog in jeklo
  Evropska skupnost za premog in jeklo (ESKPJ) je bila ustanovljena leta 1951 kot prva institucionalna oblika evropskega povezovanja po drugi svetovni vojni. Ustanovitelji ESKPJ, med katerimi je bil tudi Jean Monnet, so prepoznali pomembnost sodelovanja na področju premoga in jekla za obnovo in stabilizacijo povojne Evrope.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=gjy_NdRvR1s
 • Londonski memorandum

  Londonski memorandum
  Londonski memorandum je bil pomemben dogovor, sklenjen med več državami leta 1990, v času razpadanja Socialistične federativne republike Jugoslavije. Memorandum je bil podpisan v Londonu in je predstavljal poskus rešitve krize v Jugoslaviji ter ohranitve miru in stabilnosti v regiji. Glavni podpisniki memorandum so bili predstavniki takratnih jugoslovanskih republik: Slovenije, Hrvaške in Srbije.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Kx-LRJhfbuo
 • Gibanje neuvrščenih

  Gibanje neuvrščenih je bilo mednarodno politično gibanje, ki je nastalo v času hladne vojne kot alternativa blokovski delitvi med Zahodom in Vzhodom. Gibanje se je razvilo med letoma 1955 in 1961, ko so se države iz različnih delov sveta, predvsem nekdanje kolonije, združile v iskanju neodvisne in nepristranske poti v mednarodnih odnosih.
 • Evropska gospodarska skupnost

  Evropska gospodarska skupnost
  Evropska gospodarska skupnost (EGS), ustanovljena leta 1957, je bila ena od ključnih institucij evropskega povezovanja. Skupaj s Skupnostjo za premog in jeklo je EGS predstavljala temelje Evropske unije, ki jo poznamo danes. Cilj EGS je bil vzpostaviti skupno tržišče, ki bi omogočilo prost pretok blaga, storitev, kapitala in delovne sile med državami članicami.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=P-5ZdKqWbJ0
 • Kubanska kriza

  Kubanska kriza
  Kubanska kriza, ki je potekala med 16. in 28. oktobrom 1962, je bila ena najbolj napetih trenutkov med hladno vojno med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo. Kriza je izbruhnila, ko so ameriške obveščevalne agencije odkrile sovjetske raketne izstrelišče na Kubi, ki bi lahko omogočilo Sovjetski zvezi izstrelitev jedrskih raket proti ZDA. To je sprožilo močno napetost med obema velesilama, pri čemer je svet obstal na robu jedrske vojne. Video: https://www.youtube.com/watchv=bwWW3sbk4EU
 • Period: to

  Vietnamska vojna

  Vietnamska vojna, ki je potekala med letoma 1955 in 1975, je bila dolgotrajni oboroženi spopad med komunistično Severno Vietnamko in ameriško podprto Južno Vietnamko. Vojna je izbruhnila po razdelitvi Vietnamkega polotoka na dve politično ločeni državi po koncu francoske kolonialne oblasti. ZDA so podprle Južno Vietnamko v boju proti komunističnemu vplivu Severne Vietnamke in Vietkongu, gverilski sili, ki je operirala v južnem delu države.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=7tNTh6KlXXU
 • Ameriški pristanek na luni

  Ameriški pristanek na luni
  Ameriški pristanek na Luni je zgodovinski dogodek, ki se je zgodil 20. julija 1969. Ta dogodek označuje vrhunec vesoljske tekme med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo ter predstavlja enega najpomembnejših dosežkov v zgodovini človeštva. Misija Apollo 11, vodena s strani ameriške vesoljske agencije NASA, je omogočila, da je astronavt Neil Armstrong postal prvi človek, ki je stopil na površje Lune.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=nOcDftgR5UQ
 • Jedrska nesreča v Černobilu

  Jedrska nesreča v Černobilu
  Jedrska nesreča v Černobilu, ki se je zgodila 26. aprila 1986, je ena najhujših nesreč v zgodovini jedrskih elektrarn. Ta nesreča se je zgodila v jedrski elektrarni v bližini mesta Černobil v Ukrajini, ki je takrat spadala v Sovjetsko zvezo. Nesreča je nastala zaradi kombinacije tehničnih napak in neustreznega ravnanja osebja. Med preizkusom je prišlo do močnega jedrskega reaktorskega izpusta, ki je povzročil eksplozijo in požar. Video: https://www.youtube.com/watch?v=tFo_0eEt1IY
 • Prve večstrankarske volitve

  Prve večstrankarske volitve
  Prve večstrankarske volitve predstavljajo pomemben mejnik v političnem razvoju države. Gre za volitve, na katerih se lahko volivci odločijo med kandidati iz več političnih strank, kar omogoča večjo demokratično participacijo in izbiro. Te volitve pogosto označujejo prehod iz enopartijskega sistema v večstrankarski sistem. Video: https://www.youtube.com/watch?v=GDxfniisYwI
 • Deklčaracija o suverenosti države Republike Slovenije

  Deklčaracija o suverenosti države Republike Slovenije
  Deklaracija o suverenosti Republike Slovenije ima velik pomen v zgodovini države. Predstavlja prelomni trenutek pri uveljavljanju samostojnosti Slovenije in pravici do samoodločbe. Deklaracija je bila sprejeta 25. junija 1991 v slovenskem parlamentu v času političnih prehodov in negotovosti. Z njo je bila razglašena suverenost Republike Slovenije, potrjujoč njen status kot neodvisne in suverene države, ločene od nekdanje Jugoslavije. Video: https://www.youtube.com/watchv=Z60qRLGc2mQ
 • Plebiscit o osamosvojitvi

  Plebiscit o osamosvojitvi
  Plebiscit o osamosvojitvi je bil zgodovinski dogodek, ki se je zgodil 23. decembra 1990 v Republiki Sloveniji, takratni skupščinski enoti Socialistične federativne republike Jugoslavije. Gre za referendum, na katerem so se državljani Slovenije izrekli o neodvisnosti in samostojnosti države. Plebiscit je bil odgovor na politične spremembe in gibanje za demokratizacijo, ki so se dogajale v Jugoslaviji v tistem času. Video: https://www.youtube.com/watch?v=NaQ4_v0fz6k
 • Razglasitev samostojnosti

  Razglasitev samostojnosti
  Razglasitev samostojnosti je bil zgodovinski trenutek za Slovenijo, ki se je zgodil 25. junija 1991. S tem dejanjem je Slovenija uradno razglasila svojo neodvisnost od nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije.
  Razglasitev samostojnosti je bila posledica dolgotrajnih političnih in nacionalnih prizadevanj za suverenost in neodvisnost Slovenije. Video: https://www.youtube.com/watch?v=dLJPdh_q0g4
 • Period: to

  Vojna za Slovenijo

  Vojna za Slovenijo je bila kratek, a pomemben vojaški spopad, ki se je odvijal med 27. junijem in 7. julijem 1991. Ta vojna je označila osamosvojitev Republike Slovenije od nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije. Vojna za Slovenijo je nastala kot posledica političnih napetosti in prizadevanj slovenske vlade za samostojnost.
  Video: https://www.youtube.com/watchv=M89K9sH0FAM
 • Period: to

  Denacionalizacija in privatizacija

  Denacionalizacija in privatizacija sta procesa, ki sta zaznamovala mnoge države po vsem svetu v preteklih desetletjih. Oba procesa imata cilj prenesti lastništvo in nadzor nad državnimi podjetji in premoženjem na zasebni sektor.Denacionalizacija se nanaša na prenos lastništva nad državnimi podjetji nazaj v zasebne roke. Video: https://www.youtube.com/watch?v=ebGRM-Cxrvs
 • Sprejetje slovenske ustave

  Sprejetje slovenske ustave
  Sprejetje slovenske ustave je bil pomemben mejnik v zgodovini Slovenije, ki je potekal 23. decembra 1991. Ustava je temeljni pravni akt države, ki določa organizacijo državnih oblasti, varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter druge ključne vidike delovanja države. Sprejetje slovenske ustave je bil rezultat dolgotrajnih prizadevanj in procesa osamosvajanja Slovenije, ki se je začel po razpadu nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije.
 • Evropska unija

  Evropska unija
  Evropska unija (EU) je politično in gospodarsko združenje 27 evropskih držav. Ustanovljena je bila z namenom spodbujanja miru, stabilnosti in gospodarskega napredka v Evropi. EU temelji na načelih prostega pretoka blaga, storitev, kapitala in delovne sile med državami članicami. Skupni trg EU omogoča trgovino in sodelovanje med državami na enotnih pravilih in standardih.
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=O37yJBFRrfg
 • Priključitev Evropski Uniji

  Priključitev Evropski Uniji
  Priključitev Slovenije Evropski uniji je pomemben mejnik v zgodovini države. Slovenska pot v Evropsko unijo se je začela s prizadevanji za politično in gospodarsko povezovanje z drugimi evropskimi državami po osamosvojitvi leta 1991. Po intenzivnih pogajanjih in izpolnjevanju zahtevnih pravnih, gospodarskih in političnih meril je Slovenija 1. maja 2004 postala polnopravna članica Evropske unije skupaj z drugimi desetimi državami.
 • Vključitev v NATO

  Vključitev v NATO
  Vključitev v NATO, Severnoatlantsko zavezništvo, je pomemben korak za državo. NATO je mednarodna organizacija, ki združuje več držav članic in si prizadeva za vzdrževanje varnosti ter krepitev stabilnosti v Evropi in severnoatlantski regiji. Vključitev v NATO prinaša številne koristi. Prvič, država postane del zavezništva, ki temelji na medsebojnem kolektivnem obrambnem sistemu. To pomeni, da v primeru napada na eno od članic, ostale članice zagotavljajo podporo in obrambno zaščito.
 • Vstop v Euroobmočje

  Vstop v Euroobmočje
  Vstop v euro območje predstavlja pomemben korak za državo, ki želi postati del enotne evropske valute. To pomeni, da država uvede euro kot uradno valuto in opusti svojo nacionalno valuto. Vstop v euro območje prinaša številne prednosti. Prva in najpomembnejša je olajšanje trgovine in poslovanja z drugimi državami v evro območju. Enotna valuta odpravlja potrebo po menjavi valut in zmanjšuje transakcijske stroške.
 • Period: to

  Gospodarska kriza

  Gospodarska kriza, ki je trajala med leti 2008 in 2013, je bila ena najhujših svetovnih gospodarskih pretresov v moderni zgodovini. Izvirala je iz Združenih držav Amerike in se hitro razširila po svetu, prizadela pa je številne države in gospodarstva. Krizo je povzročil zlom ameriškega trga nepremičnin, ki je sprožil verižno reakcijo finančnih težav. Banke in finančne institucije so se znašle v hudi likvidnostni krizi, ki se je nato prenesla na realno gospodarstvo.
 • Epidemija COVID-19

  Epidemija COVID-19
  Marec 2020 je bil prelomen mesec, ki je prinesel velike spremembe in izzive po vsem svetu. V tem mesecu se je svet soočil z izbruhom epidemije bolezni COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2. Virus, ki se je najprej pojavil v kitajskem mestu Wuhan, se je hitro razširil na druge dele sveta, vključno z Evropo. Marec 2020 je bil prelomnica, ko so število okužb hitro naraščale, države so uvedle stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa in zaščito svojih državljanov.