1933

1933 - 1945

  • Enorm arbetslöshet

    Enorm arbetslöshet
    Arbetslösheten var som störst under året 1933. Det året gick 187 000 svenskar utan arbete. Det antalet arbetslösa var det dittills högsta i vår historia.
    Orsaken började redan 1929 i USA. I USA hade en ekonomiskt svår tid börjat, som den hösten spred sig under det följande året till Europa, och Sverige drabbades . Den nöd som följde med i spåren av arbetslösheten ledde till strejker och demonstrationer. <b>Obs! Datumet är oklart!</b>
  • Period: to

    år 1933 - 1945

    Under åren 1933 - 1945 så pågick allt från andra världskriget till arbetslöshet i Sverige.
  • Början på Hitlers välde.

    Början på Hitlers välde.
    Adolf Hitler blev kansler i Tyskland. Det tog inte länge förrän judarna märkte följderna av nazisternas antijudiska politik. Några av följderna var att det första koncentrationslägret, Dachau, upprättades ca 16 km nordväst om München. Böcker som var emot nazismen och allt skrivet av judar brändes på bål. Nazist partiet blev det enda tillåtna partiet i Tyskland och lagar som tillåter tvångssterilisering av zigenare, utvecklingsstörda och färgade tyskar stiftades.
  • Ledare över det tredje riket.

    Ledare över det tredje riket.
    Lagar stiftades som förbjuder äktenskap mellan tyskar och personer av ”främmande raser” och ”defekta” personer av ”tyskt” blod. Paul von Hindenburg, den tyske presidenten, dog år 1934 som 86 åring. Vilket ledde till att Hitler utropade sig själv till ledare över det tredje riket. Och man började arrestera homosexuella personer över hela Tyskland.
  • Natten av krossat glas

    Natten av krossat glas
    "Kristall natten" eller <i>Natten av krossat glass</i> kallades natten mellan 9 och 10 november. Den natten iscensatte beväpnade grupper från nazistpartiet en landsomfattande pogrom. Några hundra judar dog den natten och upp till cirka 25 000 judar arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker
    vandaliserades. Det är inte helt klarlagt vem som beordrade kristallnatten eller om den var planerad sedan långt tidigare.
  • Kränkningens varumärke

    Kränkningens varumärke
    Hitler sade till den tyska riksdagen att ett världskrig skulle innebära ”förintelsen av den judiska rasen i Europa”. Efter "rikskristallnatten" som nazisterna kallade det så föreslog Reinhard Heydrich att alla judar i riket skulle förpliktigas att bära ett "kännetecken"
    Alla judar i generalguvernementet i Polen var tvungna att bära en davidsstjärna, de blev tvungna att bära den så att de kunde bli identifierade som judar när de vistades utanför bostaden. <b>Datum: 23 november.</b>
  • Ockupationer av stora skalor

    Ockupationer av stora skalor
    Våren och sommaren 1940 genomförde Tyskland en kraftfull och framgångsrik offensiv i Västeuropa. Norge, Danmark, Holland, Belgien, Luxemburg och Frankrike ockuperades inom loppet av några månader. I Frankrike gjordes undantagsbestämmelser mot judar som bodde där.
  • Orgie av avrättningar

    Orgie av avrättningar
    Nästan 34.000 judar mördades av ett Einsatzkommando vid Babij jar-ravinen. Vid Babij Jar-ravinen där män, kvinnor och barn sköts systematiskt med ett maskin gevär i tvådagar.
    Platsen omvandlades efter den stora massakern till ett mer permanent läger där tusentals offer från andra delar av Ukraina skulle skickas till utrotning. Under detta år förbjöds judar även att lämna Tyskland.
  • USA förklarar krig

    USA förklarar krig
    USA blev med i kriget eftersom Japan anfaller Pearl Harbor <b>den 7 december</b>. Följden av det var att flera hundra tusentals människor omkom när USA detonerade atombomber över Hiroshima och Nagasaki den <b>6 och 9 augusti</b> år 1945. VIlket ledde till att japanerna kapitulerade den <b>15 augusti </b>samma år.
  • Den första massgasningen

    Den första massgasningen
    <b>15 februari</b> skedde den första transporten med judar som dödades med Zyklon B-gas i Auschwitz. <b>Den 17 mars</b> utförs även den första massgasningen i förintelselägret Belzec som i slutet av året hade tagit död på 600,000 judar. Förintelselägret Sobibor öppnades i maj och följden av det var 250,000 döda judar i oktober <b>år 1943.</b> Heinrich Himmler ger en order om att utrotningen av judarna ska vara avslutad senast i slutet av året.
  • Danmark står upp för sig själv

    Danmark står upp för sig själv
    Danskarna startade en räddningsaktion av judarna i Danmark. De lyckades rädda nästan alla judar som befann sig i Danmark. De såg till att de kunde fly från nazisternas judeförföljelse och sätta sig i säkerhet i det neutrala Sverige. Omkring 7000 judar fick hjälp att fly över Öresund av svenskar och danskar. Som följd av det de gjorde undkom nästan alla danska judar Hitlers koncentrationsläger.
  • Auschwitz befrielse

    Auschwitz befrielse
    Röda armén befriar Auschwitz. Amerikanska styrkor befriade koncentrationslägret Buchenwald och Brittiska styrkor befriade Bergen-Belsen medan koncentrationslägret Ravenbrück befriades av sovjetiska styrkor, som befattade cirka 3500 kvinnliga fångar.
  • Tysklands kapitulation

    Tysklands kapitulation
    <b>Den 30 april</b> begick Adolf Hitler självmord tillsammans med sin nya hustru Eva Braun efter att det gift sig tidigt på morgonen dagen innan. Han tog självmord eftersom han var rädd att hamna hos ryssarna. Med Hitlers död kapitulerade Tyskland och det betydde slutet på det tredje riket
  • Andra världskrigets slut

    Andra världskrigets slut
    <B><BIG><big>LÄS: USA FÖRKLARAR KRIG</b></big></big> <I>...flera hundra tusentals människor omkom när USA detonerade atombomber över Hiroshima och Nagasaki den <b>6 och 9 augusti</b> år 1945. VIlket ledde till att japanerna kapitulerade den <b>15 augusti </b>samma år...</i>
    I och med att japan kapitulerade så tog andra världskriget slut.