Battle of the somme

Tidslinje om Europa mellom 1880 og 1939

By Poramin
  • Trippelalliansen: Tyskland Italia Østerrike-Ungarn

    Trippelalliansen: Tyskland Italia Østerrike-Ungarn
    Trippelalliansen av 1882 var en avtale mellom Tyskland, Østerrike ungarn og Italia som ble ingått 20.5.1882. Alliansen gikk ut på å støtte hverandre militært i tilfelle et av landene ble angrepet av to eller flere større styrker.
  • Boer-Krigen

    Boer-Krigen
    Boerkrigen (også kalt «den annen boerkrig») er krigen fra ca. 1898 til 1902, som ble utkjempet over hvem som skulle ha råderetten over de store gull- og diamantforekomstene i Oranjefristaten, nå en del av Sør-Afrika. Den ble utkjempet mellom de på sett og vis innfødte boerne – eller afrikanerne, i hovedsak nederlandskættede sørafrikanerne – og britiske invasjonsstyrker fra Kapp-provinsen.
  • Japan vann over Russland

    Japan vann over Russland
    Den russisk-japanske krig var en konflikt mellom Russland og Japan grunnet de to landenes imperialistiske ambisjoner i Asia, særlig knyttet til Korea og Mandsjuria. Krigen startet i februar 1904 og ble avsluttet i september året etter. Kampene til lands ble særlig utkjempet om byen Port Arthur (nåværende Lüshunkou) og Liaodonghalvøya samt jernbanen fra havnen til Harbin, til sjøs var det viktigste slaget i Tsushimastredet.
  • Trippelenten Frankrike Russland Storbritannia

    Trippelenten Frankrike Russland Storbritannia
    Denne hadde sin bakgrunn i alliansen mellom Frankrike og Russland fra 1891–1893, rettet mot Trippelalliansen mellom Tyskland, Østerrike-Ungarn og Italia som ble inngått 20. mai 1882.
  • Skuddene i Sarajevo

    Skuddene i Sarajevo
    Skuddene i Sarajevo den 28. juni 1914 hvor den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans ektefelle Sophie von Hohenberg ble myrdet, ble den begivenheten som kom til å utløse julikrisen som førte til utbruddet av første verdenskrig.
  • WW1

    WW1
    28.Juli 1914 erklærte Østerike-Ungarn krig mot Serbia. Russland mobiliserte for å hjelpe Serbia og invaderte Tyskland, Belgia og Luxemburg, for å så angripe Frankrike som førte til at Storbrittania erklærte krig i mot Tyskland. Wikipedia sist redigert 11. mai 2018 kl. 20:04
  • Italia går over til de allierte

    Italia går over til de allierte
    Den italienske fronten under første verdenskrig gikk fra den italiensk-sveitsiske grensen og i S-form gjennom Sør-Tirol, nord for Gardasjøen, gjennom Dolomittene, De karniske Alper, De juliske Alper og til Isonzo-elven og byen Monfalcone. De stridende var i første rekke Italia og Østerrike-Ungarn.
  • Japan vann over Russland

    Japan vann over Russland
    Den russisk-japanske krig, krig 1904–05 med bakgrunn i russernes ekspansjon i Øst-Asia, som truet Japans interesser i Korea og Mandsjuria, særlig etter den russiske okkupasjon av Port Arthur. Krigen ble åpnet uten krigserklæring i februar 1904 ved den japanske flåtes torpedoangrep på den russiske flåte i Port Arthur, som til dels ble ødelagt.
  • Russiske revolusjon

    Russiske revolusjon
    Den russiske revolusjonen (russisk Русская революция) var en serie med politiske omveltninger som førte til at regimet ledet av den russiske tsar falt i 1917 og bolsjevik-partiet ledet av Lenin tok makten. Revolusjonen førte etter en borgerkrig og senere opprettelsen av verdens første stat basert på en kommunistisk ideologi, Sovjetunionen som eksisterte fra 1922 til 1991.
  • Versaillestraktaten

    Versaillestraktaten
    Versaillestraktaten var en av fem generelle avtaler som avsluttet den første verdenskrigen. Den var et resultat av Fredskonferansen i Paris og avsluttet krigstilstanden mellom Tyskland og ententemaktene. De øvrige sentralmaktene måtte undertegne andre avtaler.