שנות החמישים

By gnda
  • העלייה ההמונית

    העלייה ההמונית
    href='http://https://www.youtube.com/watch?v=rCqqn_n2jmA' >העלייה ההמונית סרטון</a>העלייה ההמונית הוא כינויה של העלייה שהחלה מיד לאחר קום מדינת ישראל. הייתה זו עליית פליטים ברובה של ניצולי שואה מאירופה והפליטים היהודים ממדינות ערב. עלייה זו הביאה לגידול עצום באוכלוסיית המדינה, כאשר תוך 18 חודשים בלבד הוכפלה האוכלוסייה מ-650,000 ל-1,300,000 תושבים.
    העולים הגיעו ממספר רב של מדינות וחלקי עולם: מאירופה, מאסיה ומצפון אפריקה. חלקם הביאו מסורת תרבותית שונה מזו של התושבים הוותיקים, המפגש בין עולים וותיקים, כמו גם השפעתו על הקולטים והנקלטים כאחד, היה אירוע משמעותי מאוד בתהליך התפתחותה
  • גל"צ באוויר

    גל"צ באוויר
    השיר של גל"צתחנת השידור הצבאית גלי צה"ל,פתחה את שידוריה.
    בהתחלה פתחה את שידוריה רק 4 שעות ביממה משעה שש בערב עד עשר בלילה.
    רצף התכניות היה מורכב בעיקר ממוזיקה וקצת בידור ותוך כמה שנים גלי צה"ל היתה התחנה הכי נשמעת ברדיו וקיבלה פרס.
  • ייבוש החולה

    ייבוש החולה
    ייבוש החולה סרטוןייבוש החולה היה מבצע בעמק החולה בשנות ה-50 של המאה ה-20, במהלכו הובשו אגם החולה והביצות סביבו,, לצורך הגדלת שטחי הקרקע החקלאית באזור. ייבוש החולה היה אחד המפעלים ההנדסיים הגדולים והחשובים בשנים הראשונות של מדינת ישראל ונודעה לו חשיבות סמלית רבה, אולם במשך השנים הסתבר שבצד התועלת שבהרחבת הקרקעות החקלאיות יש גם לא מעט נזקים לסביבה, ומאז תחילת שנות ה-90 הוחל בהצפה של חלק מהשטחים שהובשו.
  • התנקשות בכנסת:"בין-גוריון ניצל בנס"

    התנקשות בכנסת:"בין-גוריון ניצל בנס"
    ישבת הכנסת התנהלה בעצלתיים ובאופן שגרתי. הנושאי של סדר יומה של המליאה נדונו באווירה נינוחה ונעימה. את שלוות דיון הפרה התפוצצת רימון יד שהוטל למליאה על-יד משה דוויק, אדם בעל היסטוריה של מחלות נפש. לאחר שהתפזרו ענני העשן
  • הסכם השילומים

    הסכם השילומים
    מנחם בגין מדבר על הסכם השילומיםבמארס 1952 חתמו שר החוץ משה שרת והקנצלר (ראש ממשלה) הגרמני קוֹנרַד אַדֶנאוּאֶר על הסכם שילומים בין ישראל לגרמניה. הסכם השילומים.
    בהסכם נקבע כי גרמניה תשלם למדינת ישראל פיצוי כספי מתוך הכרה באחריותה לרצח בני העם היהודי ולפגיעה ברכוש ובנפש. עקרון מתן השילומים נקבע בחוזי השלום בין המדינות המנצחות לבין גרמניה, ובבונדסטאג של גרמניה המערבית הוסכם על כך פה אחד. לחתימה על ההסכם קדמו כמה חודשים סוערים, שבהם התנהלו במרץ ויכוחים נוקבים, עד כדי מעשי אלימות בכנסת ובציבור הרחב, בין המתנגדים לקבלת השילומים מה
  • המכביה הראשונה בישראל

    המכביה  הראשונה בישראל
    הרעיון לקיים מישחקים עולמיים של נוער יהודי, מעין משחקים אולימפיים יהודיים, הועלה כבר ב-1911 על-ידי פריץ אברהם בביטאון (עיתון) "אגודת המתעמלים היהודית".
    אך מי שהיה המאיץ העיקרי למימושו של הרעיון היה יוסף יקותיאלי, ממנהיגיה הבולטים של מכבי ארץ-ישראל. הצעתו לקיים "מכביאדה" בשנת 1932, במלאת 1800 שנה למרד בר-כוכבא, התקבלה בוועידה הארצית של מכבי ארץ-ישראל ב- 1928 ואושרה לביצוע בקונגרס העולמי של מכבי שנערך במהריש-אוסטראו בצ'כוסלובקיה בשנת 1929.
    על-פי יוסף יקותיאלי, למכביה היו כמה מטרות השזורות זו בזו:
  • המצאת הסוללה הסולארית

    אנרגיה סולארית מקורה בקרינה האלקטרומגנטית של השמש, והיא משמשת להפקת חום המכונה אנרגיה תרמו-סולארית ולהפקת חשמל המכונה אנרגיה פוטו-וולטאית. זהו משאב זמין מאוד וידידותי לסביבה. מסוף המאה העשרים, בעקבות משבר הנפט העולמי והתעוררות המודעות לחשיבות שימור ואיכות הסביבה, הפכה תופעה זו מושא למחקרים, המצאות ופיתוחים רבים התופסים תאוצה וחודרים לשוק הציבורי בקצב מוגבר.
  • נמל אילת נפתח

    נמל אילת נפתח
    לאחר חמישה חודשים מאז מבצע קדש חידש נמל אילת את פעולתו.האוניה הראשונה נכנסה לנמל עם טרועות רבות.כעבור כמה ימים הגיעה לנמל האוניה הדנית בריגיטה טופט.
  • משפט קסטנר

    משפט קסטנר
    ד"ר ישראל רודולף קַסְטְנֶר‏ נולד באפריל 1906 ומת ב- 15 במרץ 1957.
    קסטנר היה חבר ועד העזרה וההצלה בבודפשט בזמן השואה ומארגן פעולות הצלה שונות.
    בעקבות טענה של עיתונאי ירושלמי, מלכיאל גרינוולד, שקסטנר שיתף פעולה עם הנאצים, הגיש היועץ המשפטי לממשלה, חיים כהן, כתב אישום נגד גרינוולד בגין הוצאת דיבה.
    משפטו של גרינוולד, שעורר עניין ציבורי רב, הפך לבירור רחב יריעה של שואת יהודי הונגריה, ופעילותו של קסטנר במהלכה, ונודע כ"משפט קסטנר". בעקבות המשפט נרצח קסטנר בתל אביב. ביוני 1955 זיכה בית המשפט המחוזי את
  • נפט בשדה חלץ בנגב

    נפט בשדה חלץ בנגב
    ב23.9.1955 התגלה לראשונה בישראל נפט בכמויות מסחריות.
    הידיעה על גילוי הנפט עוררה התרגשות רבה ושודרה בראש כל מהדורות החדשות של אותו יום.
    ישראלים רבים הפסיקו את עבודתם ויצאו לאזור הקידוח כדי לראות במו עיניהם את הנפט הפורץ מהבארות.
    גם למחרת הגילוי הגיעו אלפי מבקרים
  • מבצע קדש

    מבצע קדש
    מבצע קדש סירטוןלצה"ל היו 170 הרוגים ומאות פצועים.למצרים היו כ- 3,000 הרוגים וכ-6,000 חיילים שנפלו בשבי
    מבצע סיני הישראלי. היה מוצלח מבחינה צבאית , אך לא הביא לתמורה יסודית במצבה הביטחונית של לתקופת מה הייתה רגיעה ביטחונית, אבל המתיחות בגבולות נמשכה. ההישג החשוב ביותר של ישראל.
    המבצע היה פתיחתו מחדש של השיט לאוניות ישראליות דרך מפרץ אילת. חופש שיט זה נשמר כעשר שנים עד למלחמת ששת הימים.