Geopolitika konflikta

Гарячі точки планети

  • Турецько-курдський конфлікт

    Турецько-курдський конфлікт
    Збройний конфлікт між урядом Туреччини і бійцями Робочої партії Курдистану, які ведуть боротьбу за створення курдської автономії в складі Туреччини почався у 1984 році і триває досі.
    Загальні втрати сягають 40 тис осіб
  • Громадянська війна в Сомалі

    Громадянська війна в Сомалі
    Війна почалася 1988 року і триває досі. Збройний конфлікт почався з боротьби проти диктатури Мохамеда Сіада Барре і призвів до розпаду держави та міжкланової війні. Одночасно в конфлікт були втягнуті збройні сили США і миротворці ООН.З 2006 року громадянська війна розгорнулася між центральним урядом Сомалі та ісламістами з Союзу ісламських судів. Посилення ісламських судів і поразки урядових військ змусило Ефіопію направити свої війська в сусідню країну.
  • Війна в Афганістані

    Війна в Афганістані
    Асиметричний військовий конфлікт між Міжнародними силами сприяння безпеці, підтримуваними спочатку Північним альянсом, а потім новим урядом Афганістану, і ісламістської організацією Талібан, що контролювала до цього більшу частину Афганістану. Один з етапів громадянської війни в Афганістані, яка триває з 1978 року.
    Втрати військових становлять 3 233 осіб із контингенту міжнародної коаліції, втрати бойовиків - 5-10 тис.
    Втрати мирного населення - 3600 осіб.
  • Північна Корея - загроза ядерної війни

    Північна Корея - загроза ядерної війни
    У лютому 2005 КНДР уперше відкрито заявила про створення в країні ядерної зброї. До цього корейці провели декілька випробувань своїх ядерних бомб. Найсильніший вибух був зафіксований 9 вересня 2004 р. Останній вибух бомби КНДР здійснила 12 лютого 2013 р. Корейська влада не зважає на заклики міжнародної спільноти припинити розробку ядерної зброї. Натомість КНДР погрожує США ядерною бомбою.
  • Революція в Єгипті

    Революція в Єгипті
    Серія вуличних демонстрацій у Єгипті в січні—лютому 2011 року, що призвели зокрема до відставки президента країни Хосні Мубарака.
    Незважаючи на те, що Мубарак пішов у відставку, опозиція сьогодні закликає людей вийти на вулиці, "щоб показати, що революція має бути завершена".
    Унаслідок протестів у Єгипті загинуло щонайменше 297 людей.
  • Громадянська війна у Лівії

    Громадянська війна у Лівії
    Громадянська війна у Лівії 2011 року — збройний виступ племен провінції Кіренаїка та деяких частин лівійської армії проти лідера країни Муамара Каддафі, що займає керівну посаду з 1969 року, і проти державного уряду на чолі з прем'єр-міністром Багдаді Махмуді.
    Сутички тривають досі. У ході війни з обох сторін загинуло до 10 тис людей. Локальні конфлікти тривають у Лівії досі.
  • Громадянська війна в Сирії

    Громадянська війна в Сирії
    Конфлікт розпочався 15 березня 2011 року з демонстрацій, які були частиною Арабської весни, та переріс у повстання та громадянську війну в 2012 році.
    Оскільки протести не припинялися, для їхнього придушення сирійський уряд почав застосовувати танки та снайперів. В особливо неспокійних областях було перекрито воду та електроенергію, і сили безпеки вдалися до конфіскації борошна та продуктів харчування.
    За час конфлікту в Сирії загинули не менше 25 тис осіб.
  • Конфлікт у Малі

    Конфлікт у Малі
    Конфлікт в Малі вибухнув навесні 2012 року, коли група військових підняла збройний заколот в Бамако. Путчем скористалися туареги і збройні угруповання ісламістів, що діють на півночі країни. Вони швидко взяли під контроль і продовжують утримувати велику територію з центром у Тімбукту. Владі протистоять бойовики екстремістського альянсу, в який входять угруповання "Ансар ад-дін" ("Захисники релігії") і "Аль-Каїда в країнах ісламського Магріба", а також "Рух за єдність і джихад в Західній Африці".
  • Зіткнення між Ізраїлем і Сектором Газа

    Зіткнення між Ізраїлем і Сектором Газа
    Конфлікт на Близькому Сході почався після ліквідації Ізраїлем генерального секретаря воєнізованої палестинської організації "Комітети народного опору" Зухейр аль-Кейсі. ЦЕ була відповідь на обстріл території Ізраїлю напередодні ліквідації. Палестинські бойовики випустили по території Ізраїлю понад 200 ракет, а Ізраїль у свою чергу атакував військові об'єкти в Секторі Газа.
  • Індо-пакистанський конфлікт

    Індо-пакистанський конфлікт
    Конфлікт почався у 1947 році. Головною причиною конфлікту є суперечка навколо приналежності регіону Кашмір.
    За підсумками війни 1947-1949 років Індія отримала контроль над приблизно 2/3 території регіону, інша частина відійшла Пакистану. Кашмірський конфлікт призвів до виникнення напруженості у відносинах між двома країнами зберігається досі.