Tijdvak van Wereldoorlogen

  • 1e Wereldoorlog 1914 tot 1918

    1e Wereldoorlog 1914 tot 1918
  • Rusland beëindigd de oorlog met Duitsland

    Rusland beëindigd de oorlog met Duitsland
  • De Russische Revolutie

    De Russische Revolutie
    In februari 1917 braken er opstanden en stakingen uit. Het leger gebruikte geen geweld tegen de opstandelingen en sloot zich soms aan bij het verzet tegen de tsaar. Omdat de tsaar geen feitelijke macht meer had nam een voorlopige regering het bestuur over. Er kwam een democratische regering in Rusland met liberalen en sociaaldemocraten.
  • economische wereldcrisis

    economische wereldcrisis
    In 1929 ging het mis. Enkele bedrijven verkochten minder dan gepland en gingen failliet.
    Het gevolg was een kettingreactie:
    - koersen op aandelenbeurs daalden,
    - banken gingen failliet,
    - vertrouwen in de economie nam snel af,
    - werkloosheid steeg.
    In korte tijd was er niets over van de economische voorspoed.
  • Anne Frank 1929 - 1945

    Anne Frank 1929 - 1945
    Anne Frank was de dochter van een Duits-Joodse familie. Zij waren in 1933 voor de nazi's naar Amsterdam gevlucht. Tijdens de oorlog dook de familie Frank onder in een achterhuis aan de Prinsengracht.
  • Crisis in Nederland

    Crisis in Nederland
    Ook de economie van Nederland werd getroffen door de wereldcrisis. De jaren '30 van de 20e eeuw werden gekenmerkt door hoge werkloosheid en veel armoede. Werklozen kregen slechts een kleine uitkering waarmee gezinnen net konden overleven. Twee keer per dag moesten werklozen met hun stempelboekje in de rij staan voor een stempel zodat ze niet stiekem wat konden bijverdienen.
  • Hitler aan de macht

    Hitler aan de macht
    In Duitsland was dat de nationaal-socialistische partij (NSDAP) van Adolf Hitler.
    Hij vormde Duitsland om tot een totalitaire staat:
    - de grondwet werd afgeschaft.
    - veel tegenstanders werden opgesloten.
    De aanhangers van de partij van Hitler werden nazi's genoemd.
  • Rassenwetten - Lebensraum

    Rassenwetten - Lebensraum
    In 1935 werden in Duitsland de rassenwetten ingevoerd.Deze rassenwetten waren bedoeld om een 'zuiver volk' te maken. In de praktijk waren de wetten vooral gericht tegen Joden.Joden mochten geen ambtenaren meer zijn. Ze mochten ook niet meer werkzaam zijn in het theater of in de bioscoop en mochten geen beroep meer uitoefenen zoals schrijver of dokter.De nazi's hoopten dat door de rassenwetten de Joden 'vrijwillig' Duitsland zouden verlaten.
  • Begin Tweede Wereldoorlog

    Begin Tweede Wereldoorlog
    In september 1938 pikte Duitsland een deel van het huidige Tsjechië in: het Sudetenland.
    Om een grote oorlog te voorkomen kwamen Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland samen op de conferentie van München. Afgesproken werd dat Duitsland het Sudetenland mocht houden, maar verder niet zou aanvallen.
  • Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen.

  • 2e wereldoorlog 1940 tot 1945

    2e wereldoorlog 1940 tot 1945
  • Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Tweede Wereldoorlog in Nederland
    Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. De invasie (aanval) was onderdeel van de blitzkrieg: in korte tijd viel Duitsland de landen Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk binnen
  • Pearl Harbor

    Pearl Harbor
    Japan zag Amerika als een belangrijke tegenstander. Japan viel op 7 december 1941 de Amerikaanse vloot aan. Dat gebeurde in de haven van Pearl Harbor, op Hawaii.
  • Duitse onderdrukking

    Duitse onderdrukking
    Er was de NSB (Nationaal Socialistische Beweging) van Anton Mussert die de ideeën van Hitler voluit steunde.Maar de meerderheid van de Nederlandse bevolking liep niet warm voor de nationaalsocialistische zaak.
  • Anti-Joodse maatregelen

    Anti-Joodse maatregelen
    In mei 1942 werd de Jodenster ingevoerd. Joden moesten de ster verplicht op hun kleding dragen. In de zomer van 1942 werden de eerste Joden naar Westerbork gebracht. Vanuit Westerbork werden de Joden vervolgens naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen vervoerd.
    Het merendeel van de Nederlandse joden is in de kampen vermoord.
  • Bevrijding van Nederland 1944 (D-day)

    Na de landing van de geallieerde troepen in Normandië op 4 juni 1944 (D-day) was ook de bevrijding van Nederland nabij.
  • Tweefrontenoorlog en Atoombommen op Japan

    Tweefrontenoorlog en Atoombommen op Japan
    Europa
    In 1944 was er sprake van een aanval van twee kanten op Duitsland: een tweefronten oorlog. De Russen trokken op in het oosten. De Amerikanen, Engelsen en Canadezen vielen Duitsland in het westen aan. Op 6 juni 1944 was het Decision-Day of D-Day. Soldaten landden op de kusten van Normandië. Dat was het begin van de bevrijding van Europa. Bijna een jaar later op 7 mei 1945 volgde de officiële Duitse overgave en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.
  • Japan

    De oorlog met Japan eindigde in augustus 1945. Op 6 en 9 augustus ontploften twee atoombommen boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De Japanse overgave volgde op 10 augustus 1945.
  • Rotterdam werd gebombardeerd.

    Rotterdam werd gebombardeerd.
    Om Nederland tot overgave te dwingen bombardeerden de Duitsers op 14 mei 1940 de binnenstad van Rotterdam. De overgave van het Nederlandse leger volgde daarna snel.
  • bevrijding 1945 (5 mei)

    bevrijding 1945 (5 mei)
    Uiteindelijk was Nederland op 5 mei 1945 in zijn geheel bevrijd. Het begin van de oorlog (4 mei 1940) en het einde van de oorlog (5 mei 1945) worden nog jaarlijks herdacht.
  • 5 mei

    5 mei
    75 jaar vrijheid