Tijd van burgers en stoommachines

  • onrust in Europa

    onrust in Europa
    Revoluties in verschillende Europese landen
  • Grondwet van Thorbecke

    Grondwet van Thorbecke
    Thorbecke herschrijft de grondwet waardoor Nederland een parlementaire democratie
  • Period: to

    Luxemburgse kwestie

    De Luxemburgse kwestie was een diplomatiek conflict dat speelde in 1867. Door de kwestie dreigde er oorlog tussen Frankrijk en Pruisen en viel voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis een kabinet als gevolg van een conflict met het parlement.
  • Caoutchouc

    Het Caoutchouc-artikel ("rubberen artikel") is artikel 80 uit de Nederlandse Grondwet van 1887. Hierin werd het kiesrecht toegekend aan alle volwassen mannelijke inwoners die konden aantonen dat zij beschikten over "kenteekenen van geschiktheid en maatschappelijke welstand". Deze bepaling kwam in de plaats van het censuskiesrecht dat het kiesrecht voorbehield aan mensen die een minimumbedrag aan belasting betaalden
  • pacificatie van 1917

    De Pacificatie van 1917 was een compromis waarmee een einde kwam aan de jarenlange schoolstrijd in Nederland en voor mannen het algemeen kiesrecht werd ingevoerd, twee jaar later gevolgd door het vrouwenkiesrecht. Na een grondwetswijziging had het bijzonder onderwijs voortaan evenveel recht op financiële steun van de overheid als het openbaar onderwijs. Daarnaast mochten alle mannen ouder dan 23 jaar stemmen en was er passief vrouwenkiesrecht.
  • algemeen actief vrouwenkiesrecht

    algemeen actief vrouwenkiesrecht
    Actief kiesrecht
    Het passieve vrouwenkiesrecht werd in 1919 gevolgd door een wetsvoorstel van Henri Marchant om algemeen vrouwenkiesrecht in te voeren. Dit wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer geaccepteerd en op 18 september ondertekende koningin Wilhelmina een wet die vrouwen volledig kiesrecht gaf. Bij de eerste verkiezingen die volgden, in 1922, kwamen zeven vrouwen in de Tweede Kamer.
  • Eerste verkiezing waaraan mannen en vrouwen mochten deelnemen