Rimska Republika

Timeline created by azraj
In History
 • -509 BCE

  Rimska Republika

  Rimska Republika
  Posljednji rimski kralj Tarkvinije Oholi svrgnut je s vlasti i protjeran iz Rima. Tada su Lucije Junije Brut i Lucije Tarkvinije Kolatin izabrani za rimske konzule, te je izabran i prvi visoki svećenik (Pontifex Maximus).
 • -451 BCE

  Zakonik dvanaest ploča

  Zakonik dvanaest ploča
  Prvi zapisani zakoni rimskih prava koji je nastao kao rezultat borbe patricija i plebejaca. Zakoni su bili objavljeni na rimskom forumu u obliku dvanaest ploča. Zakonik dvanaest ploča je prvi i najvažniji skup rimskog građanskog prava. Zakonik je bio urezan na brončane ploče i postavljen na rimskom forumu. Tamo je stajao sve dok Gali nisu zapalili Rim.
 • -387 BCE

  Provala Gala u Rim

  Provala Gala u Rim
  Gali su odlučili provaliti u Rim tijekom noći, no guske koje su bile čuvarice Junonina hrama su ih primijetile te su se počele glasati i tako probudile Rimljane koji su se uspjeli obraniti od Gala.
 • -133 BCE

  Reforme braće Grakho

  Reforme braće Grakho
  Tiberije Grakho je kao pučki tribun 133. g. pr. Kr. zatražio u Senatu podjelu državne zemlje proleterima. Državna zemlja bila je najkvalitetnija i osiguravala je dobar urod. Prijedlog je prihvaćen i zemlja je dodijeljena sirotinji. Takav razvoj događaja nije išao u korist bogatim zemljoposjednicima te je bio ubijen. Njegov brat također je pokušao provesti reformu, no tad je bio smjenjen.
 • -88 BCE

  Prvi građanski rat

  Prvi građanski rat
  Prvi građanski rat je trajao od 88. g. pr. Kr. do 82. g. pr. Kr. Sula s vojskom ulazi u Rim, protjeruje marijevce i odlazi u mitridatski rat. Nakon povratka u Rim, Sula se obračunava s marijevcima i uvodi diktaturu.
 • -60 BCE

  Prvi trijumvirat

  Prvi trijumvirat
  Prvi trijumvirat je naziv neslužbenog političkog saveza. Članovi saveza su bili Gaj Julie Cezar, Gnej Pompej Veliki i Marko Licinije Kras.
 • -49 BCE

  Cezarov građanski rat

  Cezarov građanski rat
  Cezarov građanski rat označava sukob između Gaja Julija Cezara i Gneja Pompeja, koji je trajao od 49. do 46. godine pr. Kr. U nekim izvorima se za njega koristi izraz Drugi rimski građanski rat. Nakon pobjede, Cezar je proglašen diktatorom.
 • -44 BCE

  Smrt Cezara

  Smrt Cezara
  Gaj Julije Cezar ubijen je 15.ožujka 44. g. pr. Kr. na sjednici Senata. U njegovu ubojstvu sudjelovalo je 60 senatora, Cezar je izboden 23 puta.
 • 43

  Drugi trijumvirat

  Drugi trijumvirat
  Drugi trijumvirat je politički savez između Gaja Oktavijana, Marka Antonije i Marka Emilije Lepida. Njihova zadaća bila je uspostaviti red u državi, taj savez trajao je 10 godina.
 • Period:
  -264 BCE
  to
  -146 BCE

  Punski ratovi

  Punski ratovi je ime za tri rata vođena između Rimske republike i feničkog grada Kartage od 264. do 146. godine pr. Kr. Svoje ime su dobili prema latinskom nazivu za Kartažane - Puni.