474px eugène delacroix  la liberté guidant le peuple

Revolució Francesa

 • Period: to

  Guerra d'independència americana

  Va començar com una revolució de tretze colònies britàniques que va conduir a una guerra oberta contra Gran Bretanya, i va desembocar en una guerra mundial entre les grans potències europees.
 • Celebració dels Estats Generals

  Els Estats Generals de l'antic règim va ser una institució representativa del regne, en forma d'assemblea on acudien representants de cada estament.
 • Jurament del joc de la pilota

  El jurament del Joc de pilota és un compromís d'unió pres a la sala del Joc de pilota, pels 577 diputats del tercer estat als Estats Generals amb l'objectiu de fer front a les pressions del rei Lluís XVI, van jurar de no separar-se fins a l'aprovació d'una Constitució.
 • Period: to

  Periode: Assamblea Nacional Constituent

  L'Assemblea Constituent instituïda pels diputats dels Estats generals quan es van autoproclamar a la sala del joc de la pilota. El rei va signar els primers articles de la Constitució de 1791 i la Declaració dels drets de l'home i del ciutadà. És nomenada "Constituent" ja que va aprovar la constitució.
 • Presa de la Bastilla

  La presa de la Bastilla es va produir a París i la seva caiguda va suposar simbòlicament la finalitat de l'Antic Règim i el punt inicial de la Revolució Francesa
 • Abolició dels drets feudals

  L'Assemblea Nacional Constituent va abolir completament el sistema feudal.
 • Declaració dels drets de l'home i el ciutadà

  La DDHC és un document que defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius influenciat pels pensadors de la Il·lustració francesa, especialment Rousseau i Montesquieu, i en l’independència dels Estats Units. Malgrat el seu caràcter d'universalitat, no inclou les dones. Aquest fet provocà diverses reaccions revolucionàries.
 • Fugida del rei Lluis XVI

  La Fugida a Àustria per part de la corona francesa, va ser un intent que va ser aturat a Varennes, on el monarca va tornar cap a París provocant l'inici de les hostilitats populars contra la Monarquia.
 • Constitució Francesa 1791

  La Constitució francesa de 1791 fou la primera constitució escrita de la història francesa i va ser promulgada per l'Assemblea Constituent i acceptada per Lluís XVI el 16. Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Assamblea legislativa

  L'Assemblea Legislativa Francesa va ser creada per la Constitució de 1791, i va succeir a l'Assemblea Nacional Constituent. Representava majoritàriament a la burgesia rica, en ser el sufragi censatari.
 • Period: to

  Convenció Girondina

  La convenció amb els girondins al poder va ser moderada i volien evitar la radicalització del conflicte. No obstant, Lluís XVI va ser guillotinat el gener del 1793.Les execucions reials van impulsar una coalició europea antirevolucionària contra França. Les classes populars reclamaven més reformes, causa principal de l'ascens dels jacobins.
 • Execució del rei Felip XVI

  L'execució de Lluís XVI per guillotina, va tenir lloc públicament la Place de la Révolution a París. En un judici el 17 de gener de 1793, la Convenció Nacional havia condemnat el rei per alta traïció en una votació gairebé unànime.
 • Assalt al Palau de les Tulleries

  El conflicte va portar França a abolir la monarquia i establir una república.
 • Period: to

  Convenció Jacobina

  Els jacobins van realitzar un cop d'estat per aconseguir el poder, van elaborar una Constitució que reflectia els principis de la democràcia social. Durant la seva legislatura es va produir El Terror i El Gran Terror de Robespierre.
 • Period: to

  Guerra de la Vendé

  La Revolta de La Vendée va ser una insurrecció contra la Revolució Francesa de camperols, burgesos i aristòcrates reialistes de Vendée. Sotmesos a una repressió sagnant, s'acolliren a l'amnistia termidoriana.
 • Constitució Francesa 1793

  La Constitució francesa de 1793 va ser creada pels jacobins. El govern que va succeir a la seva promulgació va ser presidit per Robespierre i inclou entre els drets de l'home i del ciutadà i el dret de rebel·lió.
 • Execució de Robespierre

  Robespierre va ser acusat de «tirania», detingut per ordre de la Convenció i guillotinat
 • Period: to

  Reacció termidoriana

  La Reacció Termidoriana va anar dirigida contra els Jacobins i va ser la fi de la fase més radical de la Revolució francesa.
 • Constitució del 1795

  La Constitució de l´any III és el text que va establir el Directori durant la Revolució francesa. Té com a preàmbul la DDHC de 1795. Va ser una constitució Conservadora, basada en la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi censitari; redactada per la Convenció Nacional el 1795.
 • Period: to

  Directori

  El directori va ser establert per la Constitució de l'Any III dirigit pel consell de Cinc-cents.
 • Cop d'estat del 18 de Brumari

  El cop d'Estat va acabar amb el Directori, darrera forma de govern de la Revolució francesa, i va iniciar el Consolat amb Napoleó Bonaparte com a líder.
 • Period: to

  Consulat

  El Consolat va ser la institució de govern a França després de la caiguda del Directori, després del cop d'estat que va donar Napoleó Bonaparte es va promulgar una nova constitució que va establir un poder executiu integrat per tres cònsols durant 10 anys al càrrec de 1799 , però tot el poder es concentrava en el primer cònsol, fins al començament de l'Imperi Napoleònic en 1804.
 • Constitució de l'any VIII

  La Constitució de l'any VIII va establir la forma de govern coneguda com el Consolat donan efectivament tot el poder a Napoleó Bonaparte. Va ser la primera constitució des de la Revolució de 1789 sense una Declaració de Drets.
 • Period: to

  Imperi Napoleónic

  El Primer Imperi francès va ser el govern establert per Napoleó Bonaparte. L'Imperi va arribar a comprendre la major part d'Europa Occidental i Central. El règim va durar fins a l'entrada de les forces del rei Lluís XVIII a París el 1815.
 • Period: to

  Restauració

  La Restauració consisteix en una tornada a la sobirania monàrquica, exercida en el marc d'una monarquia limitada per la Carta de 1814, sota els regnats de Lluís XVIII i Carles X.
 • Period: to

  Imperi dels 100 dies

  Els Cent Dies de Napoleó va ser un breu episodi del govern de França protagonitzat per l'emperador Napoleó I quan tornà de l'exili que li va ser imposat a l'illa d'Elba.
 • Congrés de Viena

  El Congrés de Viena va ser convocada per restablir les fronteres d'Europa després de la derrota de Napoleó Bonaparte i reorganitzar les ideologies polítiques de l'Antic Règim.
 • Batalla de Waterloo

  La Batalla de Waterloo fou una decisiva batalla entre les tropes imperials franceses i les forces angloprussianes. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.
 • Onada revolucionaria 1820

  Va ser la primera de les anomenades onades o cicles revolucionaris que van sacsejar Europa amb posterioritat a les Guerres Napoleòniques i que es van repetir successivament en les de 1830 i les de 1848. Els seus eixos ideològics van ser el liberalisme i el nacionalisme.
 • Onada revolucionaria 1830

  La Revolució de 1830 va ser un procés revolucionari que va començar a París i es va estendre per bona part del continent europeu. Les potències absolutistes de la Santa Aliança van aconseguir reconduir el procés revolucionari sense caure, fins a la següent Revolució de 1848
 • Onada revolucionaria 1848

  La Revolució de 1848, és l'onada revolucionària que va acabar amb l'Europa de la Restauració. A més de la seva condició de revolucions liberals, les revolucions de 1848 es van caracteritzar per la importància de les manifestacions de caràcter nacionalista i per l'inici de les primeres mostres organitzades del moviment obrer.