Razvoj računalnih naprava i njihovih izumitelja kroz povijest

Timeline created by Leona Bukal
 • 3,000 BCE

  Prvo prijenosno računalo abak

  Prvo prijenosno računalo abak
  Abak je postojao u Babilonu prije 5.000 godina. Njime se računalo pomoću kamenčića koji su se umetali u žljebove napravljene u pijesku. Zatim se abak razvio u oblik kao na slici koji se sastojao od okvira i razapetih žica na kojima su postavljene pločice ili kuglice. Takvim su se abakom koristili u Egiptu i u Kini 2500 godina, a nešto kasnije i u antičkoj Grčkoj.
 • Univerzalan Turingov stroj, Alan Turing

  Univerzalan Turingov stroj, Alan Turing
 • Prvo elektroničko računalo Colossus, Tommy Flowers

  Prvo elektroničko računalo Colossus, Tommy Flowers
  Colossus je konstruiran 1943. godine. Računske operacije obavljao je pomoću 2000 elektronskih cijevi. Podatke je čitao s rola papira s rupicama, a optički čitač je taj niz rupica pretvarao u električne impulse. Oni su se zatim prenosili do glavnih sklopova koji su izvršavali aritmetičko-logičke operacije. Na kraju se dobila dešifrirana poruka. Glavni je arhitekt Colossusa bio Tommy Flowers koji je radio u britanskoj pošti pri službi razvoja.
 • Prvo elektromehaničko računalo MARK 1, Howard H. Aiken

  Prvo elektromehaničko računalo MARK 1, Howard H. Aiken
  Prvo elektromehaničko računalo za automatsko rješavanje difrencijalnih jednadžbi koje je izumio Howard H. Aiken zvalo se MARC 1. To računalo imalo je 3300 ugrađenih elektronskih cijevi i mnoštvo drugih dijelova povezanih s ukupno 80 km. žice. Bilo je tisuću puta brže od najbržeg tadašnjeg mehaničkog računala, čime je i završila era mehaničkih strojeva za računanje.
 • Prvo računalo opće namjene ENIAC, Dr. John Mauchly i John Adam Persper Eckert Jr.

  Prvo računalo opće namjene ENIAC, Dr. John Mauchly i John Adam Persper Eckert Jr.
  ENIAC je prvo računalo opće namjene koje je moglo izvoditi različite zadatke. Izumitelji takvog računa su Dr. John Mauchly i John Adam Persper Eckert Jr. Stroj je imao 18000 elektronskih cijevi i mogao je zapamtiti 20 brojeva, a bio je težak 30 tona.
 • Tranzistor, W. BRATTEN, J. BARDEEN i W. SHOCKLEY

  Tranzistor, W. BRATTEN, J. BARDEEN i W. SHOCKLEY
  Tranzistor se temelji na svojstvu poluprovodljivosti silicija. Od tada do danas sva se računala temelje na siliciju i ovo se doba može nazvati silicijsko doba.
 • Prvo komercijalno dostupno elektroničko računalo UNIVAC 1, John Mauchly

  Prvo komercijalno dostupno elektroničko računalo UNIVAC 1, John Mauchly
  Prvo komercijalno dostupno elektroničko računalo UNIVAC 1 je izumio John Mauchly. Ime je skraćenica izraza UNIVersal Automatic Computer. Sastavljen je pretežno od elektronskih cijevi, te zauzimao prostor veličine jedne sobe (težak 10 tona), a trošio je mnogo energije (125 kW) i moglo je obavljati 1,905 operacija u sekundi.
 • Integrirani krug, Jack Kilby i Robert Noyce

  Integrirani krug, Jack Kilby i Robert Noyce
 • Prvi računalni miš, Douglas Englebert

  Prvi računalni miš, Douglas Englebert
 • Mikroprocesor INTEL 4004

  Mikroprocesor INTEL 4004
  Intel 4004 je 4-bitni mikroprocesor kojeg je razvila američka tvrtka Intel, a na tržištu se pojavio 1971. Za mnoge je Intel 4004 bio prvi jednokomponetni komercijalni mikroprocesor.
 • Računalo Xerox Alto, Charles P. Thacker

  Računalo Xerox Alto, Charles P. Thacker
  Računalo Xerox Alto (ponekad ga nazivaju prvim osobnim računalom!!), demonstrirao je koncept grafičkog korisničkog sučelja, imao je miša i mrežnu karticu. Iako Alto nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, utjecaj koncepta oko kojeg je izrađen imati će veliki utjecaj na stvaranje Apple Lise i Macintosha. Dizajnirao ga je uglavnom Charles P. Thacker. Moglo se nabaviti samo u dijelovima.
 • Prvo široko dostupno osobno računalo ALTAIR 88000

  Prvo široko dostupno osobno računalo ALTAIR 88000
  Prvo široko osobno računalo zvano ALTAIR 8800 izumili su Ed Roberts i Les Solomon . Nije imao operacijskog sustava, programskog jezika, tipkovnice, monitora ni trajne memorije. Ulazni uređaji su bili prekidači na prednjem dijelu kutije, a izlaz je bio na 16 svjetlećih dioda.
 • Mikroračunalo APPLE I, Steve Wozniak i Steve Jobs

  Mikroračunalo APPLE I, Steve Wozniak i Steve Jobs
 • Prvo sastavljeno, stolno osobno računalo APPLE II.

  Prvo sastavljeno, stolno osobno računalo APPLE II.
 • Prvo prenosivo računalo OSBORNE I.

  Prvo prenosivo računalo OSBORNE I.
 • Osobno računalo APPLE LISA

  Osobno računalo APPLE LISA
  Apple Lisa je osobno računalo s prvim grafičkim korisničkim sučeljem usmjereno na individualne poslovne korisnike napravljen 1983. godine koji je izumio Apple.
 • MICROSOFT WINDOWS 1.0

  MICROSOFT WINDOWS 1.0
  Windows 1.0 je bio Microsoftov 16-bitni grafički operacijski sustav. Predstavljao je prvi pokušaj izrade "multi-tasking" grafičkog korisničkog sučelja na računalu.
 • MICROSOFT WINDOWS 95

  MICROSOFT WINDOWS 95
  Windows 95 su operacijski sustavi s grafičkim korisničkim sučeljem, koji je objedinio dotadašnje odvojene Microsoftove proizvode: MS-DOS i Windows.
  Tijekom izrade je nazvan Windows 4.0 ("Chicago")
 • INTEL PENTIUM DUAL-CORE

  INTEL PENTIUM DUAL-CORE
  Intelov Pentium Dual-Core je dvojezgreni procesor s 32-bitnim ili 64-bitnim jezgrama.