Povijesni razvoj računala Nina Furić 1.e

By nfuric
 • Logaritamsko računalo

  Logaritamsko računalo
  Računalo koje je izmislio William Oughtred. Računalo je koristilo svojstva logaritma i velike brojeve izražavalo kao male s kojima se lakše računalo, obavljalo je mnoge računske operacije, a rezultat se dobivao pomicanjem središnjeg ravnala.
 • Pascalina

  Pascalina
  Pascalina ili Pascalov kalkulator je mehanički stroj koji je mogao zbrajati i oduzimati velike brojeve, imao je mnoštvo zupčanika. Konstruirao ga je Blaise Pascal.
 • Leibnizov kalkulator

  Leibnizov kalkulator
  Leibnizov kalkulator bio je mehanički stroj koji je uz zbrajanje i oduzimanje radio i operacije množenja i dijeljenja. Nije bio najprecizniji. Bio je sličan Pascalini. Izumio ga je Gottfreid Wilhelm Leibniz.
 • Diferencijalni stroj

  Diferencijalni stroj
  Diferencijalni stroj bio je sličan Pascalovom i Leibnizovom ali imao je puno više i veće mogućnosti. Služio je mornarima za računanje brojčanih tablica tijekom navigiranja, za računanje polinomnih funkcija i aproksimacije. Izumitelj je Charles Babbage.
 • Analitički stroj

  Analitički stroj
  Analitički stroj je bio nadogradnja Babbagove ideje o Diferencijalnom stroju. Zamisao je bila da stroj sadrži dio za unos podataka, dio za računanje, dio koji pamti podatke i dio koji bi prikazivao podatke. Stroj je imao sve odlike današnjih, modernih računala (binarni sustav, ulazno-izlazna jedinica, jedinica za pohranu podataka...).
 • Sortirni stroj

  Sortirni stroj
  Sortirni stroj, izum Hermana Holleritha bio je stroj koji je služio za svrstavanje bušenih kartica s podatcima, zbog tog svrstavanja se i naziva sortirnim strojem. Hollerith ga je izumio da bi lakše i brže prebrojali glasove u SAD-u. To je početak elektromehaničke obrade podataka.
 • Z3

  Z3
  Z3, izum Konrada Zusa, jednog od najzaslužnijih ljudi za razvoj računala. Z3 je bilo prvo funkcionalno računalo u svjetskoj povijesti, bilo je elektromehaničko računalo što znači da je za rad koristilo električne i mehaničke dijelove. Bilo je pokretano pomoću programa i imalo je Turing-kompletnu mogućnost računanja. Koristilo se za izračunavanje zračnih vjetrova na krilima aviona. Uništeno je 1943. tijekom bombardiranja Berlina.
 • Mark1

  Mark1
  Mark 1 djelo je američkog fizičara Howarda Aikena. Računalo je bilo ogromno, široko 16m, visoko 2.5m, bilo je teško 5 tona. Koristila ga je američka mornarica za balističke izračune. Računalo je pomoću probušene vrpce kontrolirano moglo obavljati funkcije zbrajanja, oduzimanja...Imao je posebne programe za logaritme i trigonometrijske funkcije, podatci su bili pohranjeni i brojani mehanički koristeći 3000 kotačića. Svi su izrazi bili prikazani na električnom pisačem stroju.
 • ENIAC

  ENIAC
  ENIAC je bilo prvo elektroničko računalo konstruirano u Americi. Eniac se nikada nije gasio, težio je 30 tona, mogao je izračunati 100 000 operacija u sekundi, imao je 17 000 elektronskih cijevi koje su se stalno kvarile i stalno mijenjale. 1948.g. Eniacu je dodan ROM koji je ubrzao programiranje i usporio izvođenje računskih operacija. Izgrađen je od strane istraživačke skupine koju su predvodili J.P. Eckert i J.W. Mauchly. Koristili su ga znanstvenici i vojska.
 • Period: to

  1. generacija

  Prva generacija računala obuhvaća ona računala koja su se pojavila u vremenu između 1946. i 1958. a koristili su elektronske cijevi kao temeljnu jedinicu. Osnova za ulaz podataka bila je bušena kartica. Programski jezici koje je koristila bili su Fortran i Cobol. Računala su bila ogromna, brzo su se kvarila, neki od predstavnika su: ENIAC, UNIVAC, SEAC...
 • UNIVAC

  UNIVAC
  UNIVAC je bilo prvo komercijalno računalo, napravljeno je 46 komada. Korišteno je u znanstvene i poslovne svrhe.
 • Period: to

  2. generacija

  Druga generacija računala obuhvaća računala koja su se pojavila vremenu između 1959. i 1963. Ova je generacija računala kao osnovnu tvornu jedinicu za izradu koristila tranzistore. Tranzistori su bili daleko pozudaniji, jeftiniji i trošili su puno manje energije od elektronske cijevi. Fizički su računala druge generacije bila manja od računala prve generacije. Smanjile su se dimenzije, količina potrošene energije i topline, a povećala pouzdanost računala.
 • Period: to

  3. generacija računala

  Treća generacija računala je generacija koja je kao osnovnu tvornu jedinicu za izradu koristila integrirane krugove. Računala su imala operacijske sustave i koristila su više programske jezike. Pojavljuju se monitor i tipkovnica, pisaći strojevi s velikom brzinom ispisa. Novost je bila i mogućnost vlastitog otkrivanja grešaka i kvarova.
 • Period: to

  4. generacija

  Četvrta generacija računala obuhvaća računala koja su se pojavila od 1971. do danas. Četvrta generacija računala koriste mikroprocesor kao osnovnu tvornu jedinicu za izradu računala. Mikroprocesori su vrlo brzi i zauzimaju vrlo malo prostora, što je u svoje vrijeme značilo pravu tehnološku revoluciju. Prvi procesor izradila je tvrtka INTEL pod nazivom 4004. Novosti su bile objektno orijentirano programiranje, relacione baze podataka, laserski pisači.
 • Period: to

  5. generacija

  Uređaji 5. generacije temelje se na umjetnoj inteligenciji. Većina tih strojeva još uvijek je u razvoju, ali postoje neke aplikacije koje koriste alat umjetne inteligencije. Primjer za to je prepoznavanje govora. Ova se generacija temelji na paralelnom obradi softvera i umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija je novonastalo područje u računalnoj znanosti, koje tumači metode potrebne da bi računala mislila kao ljudska bića. Znanstvenici rade na tome da to postane stvarnost.