Europa kaart klein alt

Moderne Geschiedenis van Europa (inclusief de SU)

By Hijma
  • Einde WW2

    Einde WW2
    Eindelijk is er een einde gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Al voordat WW2 was afgelopen werd er over de toekomst van Europa gesproken. Afgesproken was dat de twee grootste/machtigste landen in de wereld uit die tijd (de VS en de SU) hulp zouden bieden aan Europa d.m.v. verscheidene zones om zo Europa weer op te bouwen. Duitsland werd geheel opgedeeld in zones om zo controle te houden en het land weer op te bouwen (Einde WW1 en begin WW2 stond nog vers in het geheugen).
  • SU beschikt over atoomwapens

    SU beschikt over atoomwapens
    De VS stond vanaf 1945 bovenaan als het ging om wapentechnologie. Vanaf 1949 werd de spanning tussen de VS en de SU (kapitalisten tegenover communisten) groter doordat ook de SU toen beschikte over atoomwapens. De wapenwedloop begon en daarmee werd het bestaan van de Koude Oorlog extra bevestigd.
  • Oprichting NAVO

    Oprichting NAVO
    De oorlog bracht het idee mee dat samenwerking beter is dan er alleen voor staan. West Europa besloot dan ook om een organisatie op te richten samen met Amerika om zo economische, sociale en allerlei andere soorten hulp goed te kunnen organiseren (met regels en plichten). Zo ontstond de NAVO waarbij er een 'verdrag' was getekend tussen landen die in het gebied van de Atlantische Oceaan waren gelokaliseerd om elkaar te helpen.
  • Oprichting EGKS

    Oprichting EGKS
    Het oprichten van organisaties bleek een populair idee te zijn. Om Europa zelf weer op te bouwen werd de EGKS opgericht. Landen in West Europa wouden samen weer een voortvarend Europa stichten. Omdat de 20e eeuw vooral in het teken stond van oorlog, en je kolen en staal nodig hebt om oorlog te voeren, werd de EGKS vooral opgericht om een toezicht te houden op de hoeveelheid kolen en staal per land. Deze eerste vorm van Europese samenwerking werd door de jaren heen flink uitgebreid.
  • Stalin overlijdt

    Stalin overlijdt
    Op 5 maart 1953 overlijdt Stalin. De ijzeren man liet een groot SU achter, maar geen directe opvolger. Na een machtsstrijd over wie nou de nieuwe leider van de SU werd, kwam Nikita Chroesjtjov als winnaar uit de race. Onder zijn bewind ging de SU een nieuwe tijdperk in.
  • Oprichting Warschaupact

    Oprichting Warschaupact
    Als reactie op de NAVO richtte de SU de Warschaupact op. Dit was een pact van alle landen onder het communistische juk van de SU. In de verdragen die werden getekend stonden afspraken over het geval wat er moest gebeuren als één van de lidstaat van de SU werd aangevallen. Naast de Warschaupact die recht tegenover de NAVO stond, werd ook de COMECON opgericht. Dit was een organisatie die zaken regelde van de SU op economisch gebied. De COMECON zag men als de tegenstander van de EGKS.
  • Destalinisatie

    Destalinisatie
    Onder Chroesjtjov kwam de destalinisatie opgang. Chroesjtjov had zelf lichtelijk kritiek op de 'dictatuur' van Stalin en wou het min of meer verzachten. Niet langer was er sprake van persoonsverheerlijking van de leider van de SU, en vernieuwde zo de SU door alles wat met Stalin had te maken te laten verdwijnen.
  • Cuba crisis

    Cuba crisis
    Dat er spanning was in de wereld tussen twee supermachten was duidelijk. De VS had er voor gezorgd dat er in het geheim Amerikaanse raketten paraat stonden in Turkije om op de SU af te schieten. Toen dit niet langer een geheim werd, kwam de SU met de reactie om op Cuba, wat communistisch gezind was, ook raketten te plaatsen. Deze Cubacrisis werd gelukkig voor de kust van Cuba tegengehouden door de Amerikaanse vloot, maar het was zeker de climax van de Koude Oorlog.
  • De Berlijnse Muur

    De Berlijnse Muur
    Als mensen zomaar uit je woongebied vertrekken, en je dit liever niet hebt moet je een oplossing bedenken. Lief vragen hielp niet, en zo bouwde de SU een muur dwars door Berlijn. Berlijn werd hierdoor volledig ingesloten, en men kon niet langer van de DDR vluchten naar de BDR. De Berlijnse Muur gaf aan hoe fel de SU was tegenover het kapitalistische westen. Europa schrok en had vanaf dat moment goed door hoe de situatie in Duitsland, en vooral in Berlijn er uit zag.
  • De Praagse Lente

    De Praagse Lente
    Landen in Oost-Europa hadden na WW2 nooit de keus en de mogelijkheid gehad om zelfstandig te worden. Voordat ze het wisten, waren ze door de SU 'geannexeerd'. Toch had de bevolking in Tsjechië-Slowakije moed, en kwam het in 1968 in 'opstand' tegen het strenge communistische bewind. Ze wouden communistisch blijven, maar met een meer liberale/democratische communistisch bestuur. Deze opstand werd keihard door de Warschaupact neergeslagen, maar dit resulteerde in schaamte voor de SU.
  • Einde Koude Oorlog, SU, Berlijnse muur ...

    Einde Koude Oorlog, SU, Berlijnse muur ...
    Glasnost en Perestrojka was een paar jaar eerder geïntroduceerd door de nieuwe leider van de SU. Het moest de SU openlijker en democratischer maken. Het had echter een ander effect. Samen met de ramp bij Tsjernobyl werd het gezien als één van de vele oorzaken van het einde van de SU. De SU had namelijk ook de wapenwedloop verloren, en verloor steeds meer mensen uit haar woongebied. Onderlinge machtsstrijd brak de SU uiteen, en vanuit de SU werd er een nieuw Rusland gesticht.
  • Oprichting EU

    Oprichting EU
    Wij zijn Europeanen! Vanaf 1952 was er al samenwerking te vinden tussen bepaalde West-Europese landen. Vanaf 1993 was deze samenwerking zo uitgebreid dat het niet langer gericht was op de economische sector, maar op alle sectoren die je maar kunt bedenken. Er kwam een nieuwe nationaliteit op, en dat is die van de Europeaan.
  • De Euro als Europees betaalmiddel

    De Euro als Europees betaalmiddel
    Meerdere landen waren toegetreden tot de EU, en om de handel binnen de EU makkelijker te maken, introduceerde men de Euro. Een betalingsmiddel die ervoor zorgt dat Fransen op vakantie in Denemarken niet langer geld moeten omwisselen om zo een lekkere baguette te kopen.