Baixa

L'Edat Moderna

 • Period: 1401 to

  Renaixement

  El Renaixement és una època artística i cultural que marca el pas de l'edat mitjana a l'edat moderna caracteritzats per un esforç per reviure i superar idees de l'antiguitat clàssica. Van fer grans descobriments com la teoria heliocèntrica (que situava el Sol i no la Terra al centre de l'univers), el telescopi o la impremta.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  Donatello va fer l'obra del David de bronze cap a la quarta dècada del Quattrocento italià. Tot i que la data d'inici de l'obra no se sap amb certesa, ja que no hi ha testimonis sobre la data en què es va fondre la figura, sabem que va concloure l'any 1446.
 • Period: 1450 to

  Humanisme

  És un moviment intel·lectual que es va iniciar a Itàlia al segle XV durant el Renaixement i es va estendre per tot Europa, trencant amb l'influència de l'Església i el pensament religiós de l'Edat Mitjana. L'Humanisme concebia els éssers humans com a éssers lliures, capaços de conèixer el món, interactuar-hi mitjançant la raó, i transformar-lo d'acord amb els seus desitjos i necessitats.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Després d'anys d'investigacions i assajos en secret, Johannes Gutenberg va donar cap al 1450 amb la invenció de la impremta. La impremta serveix per produir llibres, revistes, pamflets...etc.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Isabel era una princesa molt important a Espanya i Ferran era un príncep molt poderós. Quan es van casar, van unir els seus regnes i van crear el que es coneix com a Espanya. Junts van treballar per fer Espanya un país fort i unit. Va ser un casament molt important a la història d'Espanya.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  En Espanya els reis i les persones volien assegurar-se que tots seguissin les mateixes regles i creences. La majoria de la gent a Espanya era cristiana. El 1478, els Reis Catòlics, Isabel i Ferran, van decidir crear un grup anomenat el Tribunal de la Inquisició. Aquest grup tenia la tasca d'assegurar-se que tots al país continuessin les creences i les regles de l'Església Catòlica. Els reis volien que tots seguissin la mateixa religió per estar més units.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat del Reis Catolics

  Espanya hi havia dos reis molt importants que es deien Isabel i Ferran. Isabel era reina de Castella i Ferran era rei d’Aragó. Es van casar, i junts van formar un gran regne. Són importants perquè abans que es casessin, Espanya estava dividida en diversos petits regnes. Gràcies a Isabel i Ferran, aquests regnes es van unir, i això va fer d’Espanya un país més gran.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Els pagesos tenien molts problemes, perquè havien de donar una gran part del que conreaven als senyors que eren els propietaris de les terres. Un dia, el rei Ferran d'Aragó, va decidir que volia ajudar els pagesos. Així que, el 1486, el rei Ferran va fer una nova llei que es deia la "Sentència Arbitral de Guadalupe". Ara, ja no havien de pagar tants impostos als senyors ni treballar per a ells de manera obligada.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  És un dibuix elaborat pel pintor renaixentista Leonardo da Vinci, basat en el treball de l'arquitecte romà Marco Vitruvio Polión. Leonardo representa un home amb braços i cames estesos en dues posicions, emmarcat dins un quadrat i un cercle.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  L'any 1492, Isabel i Ferranels, Reis Catòlics, volien unificar tots els regnes d'Espanya sota el seu govern. Així que van decidir conquerir el Regne de Granada, que era l'últim regne musulmà a la península ibèrica. Després d'una gran guerra, finalment van aconseguir conquerir Granada i així van completar l'anomenada Reconquista. Va ser un moment molt important a la història d'Espanya, ja que va significar la unificació de tots els regnes sota un sol govern.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Al regne d'Espanya vivien persones de diferents religions. Una d’aquestes religions era la jueva. Els jueus tenien la seva pròpia manera de fer coses. Un dia, el rei i la reina, van decidir que volien que tothom al seu regne fos cristià. Així que, el 1492 van dir que tots els jueus que vivien a Espanya havien de convertir-se en cristians o, si no ho feien, haurien de marxar del país. Els jueus que van decidir marxar.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L’edat moderna és l’etapa històrica que comença amb el descobriment d’Amèrica, l’any 1492 i s’acaba amb la Revolució Francesa, el 1789. Va ser important perquè va permetre ampliar el món conegut i entrar en contacte amb altres cultures. Originant un valuós intercanvi econòmic i cultural.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Després del seu primer viatge a Amèrica, Cristòfol Colom va tornar a Espanya i va explicar a tothom tot el que havia trobat. El rei i la reina d'Espanya van decidir que Colom havia de fer un segon viatge per descobrir encara més coses sobre Amèrica. Així que, aquesta vegada, van donar-li molts més vaixells i homes per ajudar-lo. El 25 de setembre de 1493, Colom van partir d'Espanya per a un altre viatge a Amèrica.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  L'any 1497, els Reis Catòlics, Isabel i Ferran, volien que Espanya estigués més segura i forta. Pensaven que tenir més ciutats i ports ajudaria a protegir Espanya de possibles enemics. Van decidir que Melilla, seria molt útil per a ells. Els Reis Catòlics van enviar els seus soldats i vaixells a Melilla. Volien agafar el control de la ciutat per fer-la part d'Espanya. Els soldats espanyols van arribar a Melilla i, després d'algunes batalles, Melilla va passar a formar part del Regne d'Espanya.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Després dels seus dos primers viatges a Amèrica, Cristòfol Colom estava ansiós per seguir explorant. Va tornar a Espanya i va demanar als reis més suport per a un tercer viatge. Els reis van acceptar i van donar-li quatre vaixells i un grup de homes. Colom va preparar-se ràpidament i va posar rumb a Amèrica un altre cop, el 30 de maig de 1498. Durant aquest tercer viatge, Colom va arribar a nous llocs. Tot i trobar noves terres, aquest viatge va estar ple de problemes i dificultats.
 • Period: 1501 to

  Economia i Política

  La política del segle XVI està marcada per l'establiment de grans estats monàrquics a Europa. A l'Alta Edat Mitjana Europa era un mosaic de petits territoris, sotmesos únicament a l'autoritat del senyor feudal de torn.
  A partir del segle XVI, es pot parlar d'un autèntic comerç global que inclou tots els continents, havien incorporat Oceania a les rutes marítimes d'intercanvi. Europa importava or i nous aliments d'Amèrica i hi exportava manufactures i esclaus.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  A Espanya i havien diferents religions una d'aquestes era la musulmana. Un dia, el rei i la reina, que governaven el regne d'Espanya, van decidir que volien que tots els que vivien al seu regne tinguessin la mateixa religió. Després de conquerir Granada, els reis van dir que tots els musulmans que vivien a Espanya havien de convertir-se en cristians o, si no ho feien, haurien de marxar del país.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Colom el que volia era trobar una nova ruta a les Índies navegant cap a l'oest. Li van donar els vaixells i els recursos necessaris per al viatge. Va explorar les costes de l'Amèrica Central fins a l'actual Hondures. Va enfrontar-se a tempestes, malalties i conflictes amb altres exploradors. Va tornar a Espanya per informar els reis dels seus descobriments.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  És uan estàtua creada per Miguel Ángel Buonarroti entre 1501 i 1504 per encàrrec de l'Òpera del Duomo. L'escultura representa el rei David bíblic en el moment previ a enfrontar-se amb Goliat, i va ser acollida com un símbol de la República de Florència.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  En Espanya hi havia un rei que es deia Ferran II. Ell i la seva esposa Isabel eren coneguts com els Reis Catòlics. Ferran volia que Nàpols fos part del seu regne. Pensava que així Espanya seria més poderosa i més rica. Per aconseguir Nàpols, Ferran va enviar els seus soldats a lluitar. Hi havia altres reis que també volien Nàpols, així que hi va haver batalles. Les batalles van ser difícils, però finalment els soldats de Ferran van guanyar.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Hi havia unes ciutats que es deien Alger i Bugia. Aquestes ciutats estaven en un país llunyà que avui coneixem com Algèria. En aquell temps, les ciutats d’Alger i Bugia estaven governades per persones que a vegades feien coses que no estaven bé a altres països. Quan els vaixells espanyols van arribar a Alger i Bugia van haver de lluitar amb els pirates que vivien allà. Finalment els espanyols van guanyar i van aconseguir controlar aquestes ciutats.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'Escola d'Atenes és una obra de Rafael Sanzio realitzada entre 1510-1511. Està ubicat a l'Estada del Segell a una habitació destinada a ser la biblioteca papal al Palau Apostòlic del Vaticà. L'Escola d'Atenes representa el valor del pensament científic i la veritat natural, el desenvolupament del qual és atribuït a l'Antiguitat clàssica.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  A Espanya hi havia un petit regne anomenat Navarra. En aquell temps Espanya no era un sol país com el coneixem avui, sinó que estava dividida en diversos regnes, cadascun amb el seu propi rei. Hi havia un rei a Espanya anomenat Ferran. Ell era el rei de Castella i Aragó. El 1512, el rei Ferran va enviar els seus soldats a Navarra. Hi va haver algunes batalles, però aviat Navarra va ser conquerida pels soldats de Ferran.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I

  Carles I va néixer fa més de 500 anys, el 24 de febrer de 1500, a Gant, que està a Bèlgica. Ell era fill de Joana la Boja i Felip el Bell, i va arribar a ser rei quan era molt jove, només amb 16 anys. Carles I va governar molts països diferents. A Espanya, va haver de treballar molt per mantenir tot en ordre. Va lluitar en guerres per protegir les seves terres i també va intentar fer que tothom fos catòlic.
 • 1517

  Inici de Reforma Protestant

  Inici de Reforma Protestant
  La Reforma Protestant va ser un "moviment religiós" que va tenir els seus inicis a Alemanya del segle XVI. Buscava protestar contra les males pràctiques i els abusos que es presentaven a l'interior de les esglésies catòliques. Els principals reformadors van ser Martín Lutero i Juan Calvino.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  La Revolta de les Comunitats va tenir lloc a Espanya fa molts anys, a principis del segle XVI. Aquesta revolta es va donar al Regne de València i altres parts d'Espanya. Els pobles es sentien malament amb el govern i amb els abusos dels poders locals. Molts habitants, especialment artesans i camperols, es van unir per lluitar contra aquestes injustícies. Les comunitats es van organitzar en grups anomenats "Germanies".
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  Hi havia un grup d'aventurers que volien descobrir noves rutes per mar. El 20 de setembre de 1519, la tripulació va sortir d'Espanya amb 5 vaixells. Van navegar per l'oceà Atlàntic. Després de molts mesos van arribar a l'oceà Pacífic. El 6 de setembre de 1522, després de més de tres anys de viatge, un dels vaixells, el Victoria, va tornar a Espanya. Va ser un moment històric: la primera volta al món havia estat completada.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  En un lloc que avui coneixem com Itàlia, hi va haver una gran batalla que es diu la Batalla de Pavia. Aquesta batalla va ser important perquè va implicar dues forces que es van enfrontar: els francesos i els espanyols. La batalla va començar quan les tropes franceses i espanyoles es van enfrontar prop de la ciutat de Pavia, a Itàlia. Els espanyols van aconseguir una victòria.
 • 1543

  Nicolau Copèrnic

  Nicolau Copèrnic
  Nicolau Copèrnic va ser un astrònom del segle XVI que va fer un descobriment molt important sobre el sistema solar. Moltes persones creien que la Terra era el centre de l'univers i que tots els planetes i el Sol en giraven al voltant. Però Copèrnic va estudiar el cel i es va adonar que el Sol és al centre del nostre sistema solar, i la Terra, juntament amb els altres planetes, gira al voltant del Sol.
 • 1543

  Andreas Vesalius

  Andreas Vesalius
  Andreas Vesalius va ser un metge del segle XVI que va fer algu molt important per la seva època: va estudiar el cos humà d'una manera que ningú no havia fet abans. Vesalius va decidir investigar per si mateix, fent disseccions de cossos humans per veure com eren realment. Gràcies a això els metges van aprendre moltes coses noves i correctes sobre els ossos, els músculs, els òrgans i altres parts del cos.
 • 1553

  Miguel Servet

  Miguel Servet
  Miguel Servet va ser un metge i científic espanyol del segle XVI que va fer un descobriment molt important sobre el cos humà. Abans, la gent no entenia bé com la sang circulava pel cos. Servet va ser un dels primers a descobrir i explicar que la sang circula des del cor als pulmons i després torna al cor abans de ser distribuïda per la resta del cos. Aquest procés s'anomena “circulació pulmonar”.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Hi havia una època en què la gent d'Europa es dividia en diferents grups religiosos. Alguns eren catòlics, altres eren luterans. Això va causar molts conflictes i lluites entre ells perquè cadascun pensava que la seva religió era la correcta. Especialment a Alemanya, aquesta divisió va causar molts problemes. Els catòlics i els luterans es disputaven el poder i no es posaven d'acord sobre quina religió hauria de ser més important.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Felip II va néixer el 21 de maig de 1527 a Valladolid, Espanya. Era fill del rei Carles I i de Isabel de Portugal. Quan el seu pare es va retirar, Felip II va ser coronat rei d'Espanya el 1556. Felip II volia fer d'Espanya el país més poderós del món. També volia assegurar-se que tothom seguís la mateixa religió, la catòlica. Felip II va participar en moltes batalles per defensar el seu regne i per expandir el seu imperi. Una de la batall més coneguda és: Batalla de Lepant.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  Felip II va ser el rei que va traslladar la capital de l'Imperi Espanyol de Toledo a Madrid. Aquest canvi es va fer oficial el 1561. Abans de Madrid, Toledo havia estat la capital sota els Reis Catòlics i durant el començament del regnat de Carles I. Després de la mort de Felip II, Madrid va mantenir-se com la capital i va consolidar el seu paper central en l'Imperi Espanyol.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La Insurrecció de les Alpujarras va ser un conflicte que va tenir lloc entre 1568 i 1571 a la regió de les Alpujarras, a l'actual provincia d'Almeria i Granada a Espanya. Els moriscos eren musulmans convertits al cristianisme que eren sospitats de mantenir les seves pràctiques i creences islàmiques en secret.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La Batalla de Lepant va ser una batalla que va tenir lloc el 7 d’octubre de 1571 al golf de Patres, prop de la costa de Lepant. Aquesta batalla va enfrontar la Santa Lliga, uns d'estats cristians europeus, contra l'Imperi Otomà. És reconeguda com una de les majors batalles de la història i va marcar una fita important en la lluita contra l’expansió otomana a la Mediterrània.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  La fundació de la ciutat de Manila és un esdeveniment en la història de les Filipines, marcant el començament del domini espanyol i establint una base per a la seva expansió i integració en l'imperi colonial espanyol. Aquesta fundació es va formalitzar el 24 de juny de 1571 per l'explorador i conquistador espanyol Miguel López de Legazpi.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  La independència d'Holanda (1568-1648), va ser un llarg conflicte entre els holandesos i els espanyols, que finalment va acabar amb la independència de les Províncies Unides dels Països Baixos, coneguda com Holanda.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  La derrota de l'Armada Invencible és un episodi en la història d’Europa del segle XVI. El fracàs de l'Armada Espanyola, enviat per Felip II per conquerir Anglaterra. Felip II d’Espanya era un defensor del catolicisme i volia restaurar el catolicisme a Anglaterra, governada per Elisabet I, una reina protestant.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Juan de Lanuza, va ser un personatge destacat de la història d'Aragó al segle XVI. Va néixer a Saragossa al voltant del 1530. La seva execució està relacionada amb els fets ocorreguts durant l'interregne de Ferran II d'Aragó, entre 1596 i 1597. Després de la mort del rei Ferran II sense deixar un successor clar, hi va haver una lluita pel tron d'Aragó.
 • Gerardus Mercator

  Gerardus Mercator
  Va crear un tipus de mapa anomenat “projecció de Mercator”. Abans de la seva invenció, els mapes no mostraven correctament les formes i mides dels països, això feia difícil la navegació amb vaixell. La projecció de Mercator va convertir el globus terraqüi, que és rodó, en un mapa pla.
 • Zacharias Janssen

  Zacharias Janssen
  Zacharias Janssen va ser un holandés fabricant de d'ulleres, associat amb la invenció del primer microscopi.
 • Period: to

  Economia i Política

  En la economia el 90% de la producció agrícola i artesanal era per a l'autoconsum, el comerç se centrava en el subministrament a les ciutats. Política en el segle XVII viu alhora la crisi dels grans estats i l'absolutisme monàrquic (règim polític característic de l'etapa de transició entre l'edat mitjana i l'edat moderna a Europa occidental).
 • Period: to

  Barroc

  El Barroc va ser un període de la història de la cultura a Occident. Va marcar un canvi en la manera de concebre l'art, que va tenir impacte en nombroses àrees de la cultura i del saber, com les lletres, l'arquitectura, les belles arts i la filosofia.
 • Galileo Galilei

  Galileo Galilei
  Conegut com ha Galileu va ser un físic, matemàtic, i filòsof que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va inventar el telescopi, Galileu va ser el primer a observar els cràters de la lluna, les taques solars, els quatre satèl·lits més grans de Júpiter, les fases de Venus.
 • William Harvey

  William Harvey
  Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Al segle XVI, Copèrnic va formular la teoria que el Sol ocupava el centre de l’Univers (heliocentrisme) i, al segle XVII, Galileu la va defensar amb proves més contundents que el seu predecessor gràcies a l’observació directa del firmament. Però, les teories de tots dos astrònoms van ser condemnades per l’Església.
 • René Descartes

  René Descartes
  Va ser un important filòsof francès del segle XVII, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de ciència. La idea principal de Descartes era dubtar de tot. Va elabora el mètode de raonament científic i va fer progressar les matemàtiques.
 • Blaise Pascal

  Blaise Pascal
  La pascalina va ser la primera calculadora que funcionava a base de rodes i engranatges, inventada el 1642 pel filòsof i matemàtic francès Pascal.
 • Evangelista Torricelli

  Evangelista Torricelli
  Va ser un físic i matemàtic italià, conegut per ser l'inventor del baròmetre. El 1643, Torricelli va utilitzar el mercuri fent-lo ascendir en un tub tancat, creant buit a la part superior. Va demostrar que l'aire té pes i va inventar el baròmetre.
 • Robert Boyle

  Robert Boyle
  Boyle va ser el primer que va estudiar l'efecte de la pressió sobre el volum dels gasos. Va observar que tots els gasos es comporten igual quan són sotmesos a canvis de pressió, sempre que la temperatura es mantingui constant.
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  Newton va ser un físic, matemàtic, astrònom, teòleg i autor anglès i és reconegut com un dels més grans matemàtics i científics més influents de tots els temps. Va inventar la llei de la gravetat.
 • Revolta de les Barretines

  Revolta de les Barretines
  La Revolta de les Barretines (també coneguda com a Revolta dels Gorretes) va ser un aixecament que va tenir lloc a Catalunya entre 1687 i 1689. Aquesta revolta va sorgir a partir de les tensions econòmiques, socials i polítiques acumulades sota el govern del rei Carles II d'Espanya, i va reflectir el malestar de la població catalana davant l'augment de les càrregues fiscals i les pràctiques abusives del govern central.