Kiinalaisia n. 1,4 mrd

By Kemi93
 • Rajakiistat Intian kanssa

 • Period: to

  Kiinan tasavalta

  Maan alkuvuosina siihen kuului myös nykyinen Mongolian alue. Kiinan tasavalta perustettiin Qing-dynastian kaatuessa vuonna 1911. Kiina ajautui kuitenkin pian sisällissotaan eri sotaherrojen välillä ja Japani miehitti maan pohjoisosia. Kiinan sisällissodan jälkeen 1949 tasavallan hallinto pakeni Taiwanin saarelle, jota se on joidenkin Etelä-Kiinan meren saarten lisäksi hallinnut ainoana alueenaan siitä lähtien.
 • Marco Polon sillan välikohtaus

  Tapahtui täysimittainen sota kahden maiden välillä. Kuomintang ei vieläkään ollut halukas sotimaan japanilaisia vastaan, vaan piti päätavoitteenaan kommunistien kaatamista. Se järjesti hyökkäyksiä myös kommunisteja vastaan, vaikka nimellisesti olikin mukana yhteisrintamassa.
 • Japani eteni nopeasti pitkin Kiinan rannikkoa

  Japani eteni nopeasti pitkin Kiinan rannikon. Kuomintang kärsi jatkuvasti tappioita japanilaisia vastaan, kun taas kommunistit iskivät maaseudulta japanilaisten selustaan ja saavuttivat voittoja. Japanilaiset pitivät kaupunkeja hallussaan, mutta maaseutu pohjoisessa päätyi pitkälti kommunistien käsiin.
 • Kiinan sisällissota 1945-1949

  Japanin peräännyttyä alkoivat taistelut Kuomintangin ja kommunistien välillä toden teolla. Maailmansodan päättyessä Kuomintang oli voimiltaan ylivertainen, ja kommunisteilla oli vahva asema vain maan pohjoisosassa. Mahdollisesti he saivat aseistusta Neuvostoliitolta.
 • Period: to

  Totalitaristinen Kiina: Maon Kiina

 • Kiinan kansantasavalta

  Kiinan kansantasavalta perustettiin Mao Zedongin julistaessa sen syntyneeksi Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla. Mao tunnettiin kirjallisuutta opiskelleena intellektuellina, joka oli noussut puolueen huipulle sisällissodan myötä.
 • Taiwan

  Niinpä Kiinan tasavalta jatkoi olemassaoloaan Taiwanilla, virallisen tulkinnan mukaan sieltä hallitaan myös Manner-Kiinaa, Manner-Kiinan puolella Taiwan lasketaan osaksi Kansantasavaltaa. Kiinan tasavalta pyysi Yhdysvaltojen apua Taiwanin puolustamiseksi. Yhdysvallat kieltäytyi pyynnöstä kaksi päivää myöhemmin.
 • Deng Xiaoping valtaan

  Kiinan tosiasiallinen johtaja vuosina 1978–1992. Hänen valtakautensa aikana Kiina alkoi purkaa maolaisen yhteiskunnan rakenteita ja omaksui markkinatalouden piirteitä. Deng itse käytti markkinoiden laajemmasta hyväksymisestä kiertoilmaisua ja puhui "sosialismista kiinalaisin erityispiirtein"
 • Period: to

  Jälkitotalitaristinen Kiina: Maonjälkeinen Kiina

 • Syntyvyyden säännöstely

  väestötason toimia, joilla pyritään pitämään syntyvyys suhteessa kuolleisuuteen. esimerkiksi vaikuttamalla kansalaisten perhesuunnitteluun.
  Globaalilla tasolla syntyvyyden säännöstelystä puhutaan usein ratkaisuna maailman väkiluvun rajoittamiseen luonnonvarojen riittämisen takia.
  Alhainen syntyvyys johtaa siihen, että työikäisten osuus väestöstä pienenee joidenkin vuosikymmenien kuluttua.
 • Zhao Ziyang menetti asemansa vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen

  Pehmeydestä mielenosoittajia vastaan syytetty entinen puoluejohtaja katosi sen jälkeen tyystin julkisuudesta ja viimeiset vuotensa hän vietti kotiarestissa. Zhao syytettiin puolueen hajottamisesta.
 • Kiina maailman kauppajärjestön jäseneksi

 • Period: to

  Pekingin olympialaiset

  Olympialaiset olivat kaiken kaikkiaan toiset Kiinassa järjestettävät olympialaiset.
  Pekingissä järjestettiin myös vuoden 2008 kesäolympialaiset, joten se on ensimmäinen kaupunki, joka on isännöinyt sekä kesä- että talviolympialaisia.