japonska

Timeline created by urban.kocevar
In History
 • 700

  Nara

  Nara
  obdobje ki se je raztezalo do leta 800
  S širitvijo pisane besede se je razmahnilo pisanje japonske poezije, imenovane vaka. Osebne zbirke so nekje po letu 759 prvič zbrali in izdali v pesniški zbirki japonske poezije Man'jošu. Za izražanje zvokov v japonščini so do izuma kan uporabljali kar kitajske črke. Tem kitajskim črkam pravimo tudi man'jogana.
 • 710

  Mara

  Mara
  prvo glavno mesto na Japonskem se ustanovi v Mari. vodi ga množica voditeljev ter nadzira celo Japonsko.
 • 794

  general Kammu

  general Kammu
  po navodilih generala Kammuja, se glavno mesto Japonske premesti v Heian-Kyo (današnji Kyoto)
 • 800

  obdobje Heian

  obdobje Heian
  obdobje med letoma 800 in 1200
  Leta 794 cesar Kanmu prestavi prestolnico v Hej'an-kjo, s čimer se zaključi obdobje Nara.. Na koncu 9. stoletja se je na Kitajskem zgodil upor, zato so se japonske misije na Kitajsko dinastije Tang končale, s tem pa tudi uvoz kitajskih izdelkov. Razvijati se je začela neodvisna japonska kultura kokufu bunka. V istem času se pojavi tudi samurajski razred, ki kasneje prevzame vodenje države in vzpostavi fevdalni sistem.
 • 1200

  obdobje Kamakura

  obdobje Kamakura
  obdobje med letoma 1200 in 1400 ko državi vlada šogunat v Kamakuri. Leta 1192 ga je ustanovil prvi šogun Minamoto no Joritomo. Obdobje je znano po pojavu vojaške kaste samurajev in vzpostavitvi fevdalnega družbenega reda na Japonskem. Konec obdobja sledi v letu 1333 z uničenjem šogunata in kratkotrajno obnovitvijo cesarske vladavine pod cesarjem Go-Dajgom s pomočjo Takaudžija Ašikage in drugih generalov.
 • 1400

  obdobje Muromachi

  obdobje Muromachi
  obdobje med letoma 1400 in 1600
  Leta 1336 je bil Godaigo prisiljen zapustiti Kjoto, kjer je Asikaga Takaudji prevzel naslov Shoguna, sestavil nov režim, Shogunate Muromachi, in ustanovil tekmeca cesarja. Že več kot tri desetletja je država razdeljena z vmesno državljansko vojno med Godaigove podpiralce in južnim dvorom ter severnim dvorom, ki jo podpira družina Asikaga.
 • obdobje Azuchi-Momoyama

  obdobje Azuchi-Momoyama
  obdobje med letoma 1600 in 1800
  je obdobje treh združenj Kraljevine Japonske. Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi in Tokugawa Ieyasu v tem času z vojaško silo znova spremenil Japonsko v enotno državo. To poglavje japonske zgodovine je dobilo ime po trdnjavi Azuči ode Nobunage in gradu Momoyama v Fushimiju Toyotomi Hideyoshi.
 • obdobje Tukogawa(Edo)

  obdobje Tukogawa(Edo)
  obdobje v 1800s letih Šihuni Tokugawe so bili odlikovani za dolgo vladavino Japonske. Več kot 200 let so imeli oblast na Japonskem. Tokugawa Shoguni so vladali z železno roko. Izdali so zakon, da mora daimyo imeti sedež v Edu, v katerem so morali ostati določen čas, preostanek časa pa so morali pustiti ženo in otroke za talce, da se nihče ne bi mogel dvigniti proti shogunijev.