Evolutia mijloacelor de comunicare analogice

 • 500

  Tiparul şi publicitatea

  Tiparul şi publicitatea
  Tiparul a adus primul mediu de răspândire pentru publicitate şi a înlocuit pe la 1500 vornicii care făceau anunţuri în pieţele centrale prin fluturaşi de hârtie.
 • 594

  Aparitia tiparului

  Aparitia tiparului
  Chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ. Imprimarea se facea cu o presă fixă în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul şi ilustraţiile. Această metoda a fost raspândită în Vest cu ajutorul arabilor sau pe rutele caravanelor de pe ,,drumul mătăsii”. În China s-a inventat hârtia, fapt care a dus la crearea unui climat optim pentru dezvoltarea tiparului.
 • Jan 19, 700

  Primul ziar

  Primul ziar
  Primul ziar tipărit în Beijing.
 • Jan 19, 1041

  Inventarea literei mobile

  Inventarea literei mobile
  Bi Sheng, un tipograf chinez, inventează litera mobilă.
 • Jan 19, 1230

  Aparitia literei mobile din metal

  Aparitia literei mobile din metal
  Cărţile sunt tipărite în Coreea, folosindu-se litere mobile din metal.
 • Jan 19, 1400

  Tehnica tiparului in Europa

  Tehnica tiparului in Europa
  Tehnica tiparului pe blocuri de lemn se răspândeşte din Asia în Europa.
 • Jan 19, 1450

  Presa de tipar cu şurub

  Presa de tipar cu şurub
  Johannes Gutenberg a adaptat presa de tipar cu şurub, bazându-se pe metoda presării de la teascurile de vinificaţie, folosite pe valea Rinului încă din perioada Imperiului Roman.El a utilizat o cerneala pe bază de ulei şi o bucată de metal împărţită ca matrice prismatică. A inventat un aliaj metalic turnabil în formă (matriţă). Cuvântul tipărit a facilitat circulaţia informaţiei şi a cunoaşterii, de care au beneficiat în principal mănăstirile.
 • Jan 19, 1460

  Cerneala tipografică

  Cerneala tipografică
  Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
 • Jan 20, 1508

  Prima tipăritură din Ţările Române

  Prima tipăritură din Ţările Române
  Din iniţiativa voievodului Radu cel Mare, Domnul Ţării Româneşti, călugărul Macarie, primul tipograf roman, care invăţase meşteşugul la Veneţia, începe activitatea de tipărire a unor cărti bisericeşti în limba slavonă. Astfel, in 1508, tipăreşte un Liturghier. Aşadar, s-au împlinit 500 de ani de la prima tipăritura de pe teritoriul Ţărilor Române.
 • Prima maşină de scris

  Prima maşină de scris
  La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta. Prima maşină de scris funcţională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870 a prezentat publicului "globul de scris", care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace.
 • Tiparul prin litografie

  Tiparul prin litografie
  Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc.
 • Maşina de fabricat hârtie

  Maşina de fabricat hârtie
  S-a inventat maşina de fabricat hârtie. Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
 • Maşina de turnat litere

  Maşina de turnat litere
  S-a inventat de către William Church maşina de turnat litere, considerată predecesoarea linotipului.
 • Hârtia din celuloză obţinută din lemn

  Hârtia din celuloză obţinută din lemn
  A început fabricarea hârtiei din celuloza obţinută din lemn, în 10 ani răspândindu-se în toată lumea.
 • Prima linie telegrafică

  Prima linie telegrafică
  In 24 mai 1844, intr-o demonstratie la care au participat membrii Congresului american, inventatorul american Samuel F.B. Morse a trimis un mesaj telegrafic de la Capitoliu catre Alfred Vail, aflat intr-o gara din Baltimore, Maryland. a compus codul Morse, o serie de semnale care reprezinta limbajul in mesajele telegrafice si a convins Congresul sa finanteze o linie de telegraf intre Washington si Baltimore. La 24 mai 1844, Morse a inaugurat prima linie telegrafica comerciala.
 • Fonoautograful

  Fonoautograful
  Primul aparat pentru înregistrare fonografică, numit fonoautograf, aparține francezului Édouard-Léon Scott de Martinville. Invenţia sa a fost patentată pe 25 martie 1857. Prin procedeul său, Scott putea inscipţiona vibraţiile sonore pe un anume suport, dar nu le putea reda ulterior. Aparatul consta dintr-o pâlnie care concentra vibraţiile sonore către o membrană care avea ataşat un fir din păr de porc. Firul era mişcat corespunzător vibraţiilor, inscripţionând un mediu potrivit.
 • Telefonul

  Telefonul
  In 1870, doi inventatori, Elish Gray si Alexander Graham Bell, amandoi in mod independent, sunt considerati inventatori ai telefonului. Dupa o batalie faimoasa in justitie, Bell a fost declarat inventator al telefonului. In 1878 a fost infiintata prima centrala manuala. Dupa 1893 au inceput sa apara mai multe companii de telefonie si dezvoltarea acestui serviciu a luat amploare. S-au inventat centralele automate si amplificatoarele.
 • Descoperirea sistemului telegrafic

  Descoperirea sistemului telegrafic
  Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847- d.18 octombrie 1931) inventează şi experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelaş fir, două telegrame în sensuri contrare.
 • Fonograful

  Fonograful
  Thomas Alva Edison a anunţat lumii inventarea fonografului pe 21 noiembrie 1877. Primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei „Mary had a little lamb”, recitate de către inventator. Aparatul său conţinea aceleaşi elemente ca cele ale fonoautografului Scott, însă ca mediu de înregistrare folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiţă de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu), imprimată în adâncime la viteza de 60 de rotaţii pe minut.
 • Radioul

  Radioul
  În anul 1894, Guglielmo Marconi a realizat o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 1896, iar în anul 1901, prima radiocomunicatie telegrafică transatlantică. A mai inventat un detector magnetic (1902) si o antenă directională orizontală (1905).
 • Televizorul

  Televizorul
  Doi inventatori independenti au pus bazele sistemului de televiziune: Philo Farnsworh si Vladimir Zworykin. In 1927, Philo a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imaginile au fost o simpla linie neagra care doar a fost rotita ca sa se vada daca televiziunea poate inregstra si produce miscarea ei. Primul televizor s-a vandut in Statele Unite in 1938.
 • Magnetofonul

  Magnetofonul
  Prima utilizare publică a magnetofonului, primul aparat care folosea banda magnetică pentru stocarea sunetelor şi muzicii, datează din anul 1935 la Berlin Radio Fair, construcţia lui începând din 1931 de către Fritz Pfleumer şi compania electronică AEG, după ideea lui Oberlin Smith, care nu a reuşit să o şi concretizeze cu 10 ani înainte. Banda magnetică era formată dintr-un material magnetizabil care învelea o fâşie lungă şi îngustă de plastic.
 • Primul calculator

  Primul calculator
  In 1924 a fost creat International Business Machines Corporation – IBM - fiind şi astăzi cea mai mare companie de calculatoare din lume, careia i se datoreaza deschiderea pietei de computere personale (PC - IBM compatibile). Profesorul Howard Aiken de la Universitatea Havard, impreuna cu specialistii firmei IBM, a construit in 1940 prima masina electromecanica complexa de calculat, numita Mark 1.
 • Televiziunea color

  Televiziunea color
  Din 1960 s-au introdus: televiziunea color, sunetul stereo, şi a apaăut televiziunea prin cablu, care permite recepţionarea mai multor canale de televiziune de la mai multe staţii.
 • Primul telefon mobil

  Primul telefon mobil
  La puţin timp după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, apare si prima varianta (este adevarat, extrem de primitiva ) a telefonului mobil. Oficial insa, pe 3 aprilie 1973, dr. Martin Cooper (unul dintre managerii companiei americane Motorola), a fost prima persoana care a iniţiat primul apel de pe un telefon mobil. Abia in 1983 a aparut primul telefon mobil destinat comercializarii.