Evolucija človeka

Timeline created by gaja
 • AD 1

  1. PITEKANTROP/POKONČNI ČLOVEK

  1. PITEKANTROP/POKONČNI ČLOVEK
  Živel je pred 700 000 leti. Hodil je vzravnano, živel je v krdelih, uporabljal je orodje in ogenj. Ker je hodil vzravnano je dobil strokovno ime pokončni človek- Homo erectus. To je bil prvi človek, ki se je izselil iz Afrike. Pokončni človek je imel veliko skupnih lastnosti s sodobnim človekom: velike možgane, gibljive prste in dolge noge.
 • AD 1

  2. STEINHEIMSKI ČLOVEK

  2. STEINHEIMSKI ČLOVEK
  Uvrščamo ga med naše neposredne prednike, ki so se razvili iz pokončnega človeka. Iz takih oblik so se verjetno v eno smer razvijali neandertalci v drugo pa misleči človek. Ostanki tega človeka izvirajo iz druge medledene dobe, torej izpred okoli 250 000 let.
 • AD 1

  3. NEANDERTALEC

  3. NEANDERTALEC
  Okostje tega človeka so našli v Neandertalu, do tedaj je veljalo prepričanje, da je narava nespremenljiva. Ampak lobanja Neandertalca je pokazala ravno nasprotno, imel je posebno lobanjo z nizkim čelom in nadočesno izboklino. Sprva so mislili, da so spremembe na kosteh posledica bolezni, šele v 20. stoletju je zmagalo mnenje, da so v ledeni dobi živeli ljudje drugačni od današnjih. Bil je majhen in čokat, imel je negibljiv vrat- prilagoditev telesa na hladno vreme.
 • AD 1

  4. HOMO SAPIENS/MISLEČI ČLOVEK

  4. HOMO SAPIENS/MISLEČI ČLOVEK
  Pojavil se je pred 315 000 leti. Homo sapiens je v času ledene dobe bistveno izpopolnil orodje, ki ga je znal nasaditi na ročaj. Izdeloval je dleta, strgala, svedre, šila in celo šivanke. V času ledene dobe je iznašel kopje, harpuno in lok. Orodje je tudi umetniško okraševal. Od mrtvih se je poslavljal z verskimi obredi, za dober ulov in življenje se je zaklinjal bogovom. Na stene jam je vrezoval in slikal živalske podobe.
 • AD 1

  5. KROMANJONEC

  5. KROMANJONEC
  živel je pred 30 000 leti. Je zgodnja oblika modernega človeka. Imeli so povsem človeško podobo- strmo čelo, obraz pa majhen in dobro razvit obradek, bili so visoke postave in krepkih okončin. Živeli so v jamah v organiziranih skupinah. V jame so se zatekali, ker je bilo podnebje podobno današnjemu podnebju na severu. Izdelovali so orožje in orodje, okrašeno z različnimi vzorci. Izdelovali so tudi kipce in slikali po stenah jam.
 • AD 1

  6. MODERNI ČLOVEK

  6. MODERNI ČLOVEK
  V času, ko je Neandertalec še poseljeval Evropo, se je v Afriki razvijal sodobni človek, to je bilo pred 100 000 leti. Pred 40 000 leti so moderni ljudje že naselili tudi Evropo. Z najrazvitejšo kulturo in razumom so izpodrinili Neandertalca. Prav kultura je postala je postala temelj, ki določa kateri organizem bo preživel in kateri ne.
 • 2

  PARANTROP

  PARANTROP
  Parantrop je verjetno stranska veja človeškega drevesa, saj so imeli širše ličnice in naglavni greben. Latinsko ime Parantropa pomeni "vštric s človekom".
 • 2

  SPRETNI ČLOVEK

  SPRETNI ČLOVEK
  Sočasno z mlajšimi oblikami avstralopitkov so v savani Tanzanije in Kenije živeli človečnjaki, ki so že izdelovali orodja, od tod tudi izhaja njihovo ime. Imeli so bolj razvite možgane od slednjih, prav tako pa so imeli drugačno obliko zobovja (hranili so se z mesom in rastlinami). Zaradi uporabe nespecializirane roke pri delu z orodjem so se njihovi možgani bolje razvili.
 • 4

  AVSTRALOPITKI

  AVSTRALOPITKI
  Razvilo se je več vrst Avstralopitkov in njim podobnih človečnjakov, možno je, da so se slednji kdaj srečali, saj so živeli na bližnjih območjih predvsem v Afriki. Iz okamnin sklepamo, da so hodili vzravnano, roke niso bile vezane na premikanje, Oblika medenice in okolčja je zelo človeška, obrazni del je pomanjšan, možganski pa povečan, lahko jih označimo s terminom predljudje. Tako naj bi se razvili zaradi podnebnih sprememb.Človeški rod pa naj bi se razvil iz vrste Australopithecus africanus.
 • 6

  RAMAPITEK

  RAMAPITEK
  Našli so ostanke čeljusti z zobmi, ki so zelo podobni človeškim, tako so ugotovili, da je Ramapitek prvi član v družini človečnajkov. Za njih je značilna vzravnana hoja, to sklepajo po obliki stegnenice. Razvijali so se v dve smeri, ena smer je vodila v človeka, druga pa k človeku podobnim opicam.
 • 6

  ARDIPITHECUS KADABBA

  ARDIPITHECUS KADABBA
  Hodil je po dveh nogah, to so ugotovili po odtisu dveh nog v fosilu vulkanskega pepela in s pomočjo najdbe kosti prsta na nogi. Čeprav je hodil po dveh nogah,ni živel še povsem v savani, kajti še vedno je tudi plezal.
 • 7

  SAHELANTROPUS TCHADENSIS

  SAHELANTROPUS TCHADENSIS
  Naj bi bil prvi človečnjak, in skupni prednik ljudi in šimpanzov. Imel je manjše podočnike od ostalih primatov.
 • 20

  PROKONZUL

  PROKONZUL
  Iz njega so se razvile človeku podobne opice. Živel je v vzhodni Afriki. Po velikosti je bil primerljiv s šimpanzom, analiza kosti je pokazala, da ni bil dvonožec, niti tipična drevesna žival. Prehranjeval se je z listjem in sadjem, imel je dokaj nerazvito čeljust in podočnike.
 • 60

  PLESIADAPIS

  PLESIADAPIS
  Predstavnik prvih prvakov. Bil je razširjen po Evraziji in Severni Ameriki