Descarga (1)

EL SEGLE XIX I PRINCIPIS DEL XX ESPANYA

  • Period: to

    CARLES IV

    Portici, Regne de Nàpols, 11 de novembre de 1748 Roma, 19 de gener de 1819), fou príncep d'Astúries (1759 - 1788) i Rei d'Espanya (1788 - 1808) després de la mort del seu pare Carles III d'Espanya
  • JOSEP BONAPARTE

    JOSEP BONAPARTE
    Va estudiar lleis a Pisa i el 1796 va prendre part en la campanya de Napoleó a Itàlia. A l'any següent, durant la Primera República Francesa, va actuar com diplomàtic, primer a la cort de Parma i després a Roma
    El 6 de juliol de 1808, el seu germà el va nomenar rei d'Espanya però no de Catalunya, territori que s'incorporà al Primer Imperi Francès. La seva arribada a Madrid va ocórrer en plena Guerra de la Independència
  • AGUSTINA D'ARAGÓ

    AGUSTINA D'ARAGÓ
    Agustina Saragossa i Domènech, més coneguda com a Agustina d'Aragó és considerada una heroica defensora de Saragossa contra els francesos durant la Guerra del Francès.
    Agustina Saragossa va néixer el 6 de març del 1786 al carrer Mirallers o Barreters de Barcelona,
    El 16 d'abril de 1803 es va casar a Barcelona amb el militar Joan Roca Vilaseca, caporal d'artilleria que va participar des d'un bon principi en la Guerra del Francès. Quan va neixer el seu primer fill va marxar cap a Saragossa
  • Period: to

    EL REGNAT DE CARLES IV

    Carles IV era un monarca no gaire interessat en els afers del govern. L'esclat de la Rebolució Francesa va provocar que Espanya tanqués les fronteres amb França par a evitar que les idees revolucionaries s'estenguessin pel seu territori, sobretot des que Manuel Godoy es va fer càrrec del govern espanyol.
  • MANUEL GODOY

    MANUEL GODOY
    Gentilhome, polític espanyol i favorit reial. Va ser el Primer Ministre durant el regnat de Carles IV i reconegut com a Príncep de la Pau. Va ser duc d'Alcúdia i duc de Sueca.
  • TRACTAT DE FONTAINEBLEAU

    TRACTAT DE FONTAINEBLEAU
    El Tratado de Fontainebleau fue un acuerdo secreto firmado el 27 de octubre de 1.807 entre el Reino de España y el Primer Imperio Francés para repartirse Portugal.
  • MOTI D'ARANJUEZ

    MOTI D'ARANJUEZ
    El motín de Aranjuez fue una revuelta popular producida entre el 17 y el 19 de marzo de 1808, durante el reinado de Carlos IV , que contó con el apoyo de Fernando, el príncipe de Asturias , posteriormente nombrado Fernando VII .
  • BATALLA DE BAILEN

    BATALLA DE BAILEN
    La batalla de Bailén es va lliurar durant la Guerra de la Independència Espanyola i va suposar la primera derrota a camp obert de la història de l'exèrcit napoleònic. Va tenir lloc el 19 de juliol de 1808 al costat de la ciutat de Jaén de Bailén. Va enfrontar a un exèrcit francès d'uns 21 000 soldats a el comandament de l'general Dupont amb un altre espanyol més nombrós (uns 27 000) a les ordres de l'general Teodoro Reding
  • EL TIMBALER DEL BRUC

    El 9 de febrer de 1808 el general de l'exèrcit napoleònic francès Guillaume Philibert Duhesme, va entrar a Espanya pel pas de La Jonquera i a mitjans de febrer ja havia arribat a Barcelona. Els francesos van passar a governar Catalunya i aquesta va entrar en una crisi econòmica principalment per la interrupció de el comerç amb Amèrica (a Manresa, per exemple, es van repartir 3400 i 3500 racions diàries de "sopa econòmica"
  • LES GUERRILLES

    La guerra de guerrilles és una estratègia militar a la que petits grups de combatents, sovint paramilitars, civils armats o irregulars, utilitzen atacs mòbils a petita escala contra un enemic més gran i menys versàtil amb l'objectiu de debilitar o vèncer-mitjançant una guerra de desgast , en la qual s'evita confrontar directament a l'enemic, generalment atacant de forma imprecisa d'amagat.
  • LA REVOLTA DEL 2 DE MAIG A MADRID

    LA  REVOLTA DEL 2 DE MAIG A  MADRID
    Es el nombre por el que se conocen los hechos acontecidos ese año en la ciudad española de Madrid, producidos por la protesta popular ante la situación de incertidumbre política derivada tras el motín de Aranjuez. Posteriormente a que se reprimiera la protesta por las fuerzas napoleónicas presentes en la ciudad, por todo el país se extendió una ola de proclamas de indignación y llamamientos públicos a la insurrección armada que desembocarían en la guerra de la independencia española.
  • Constitución española de 1812

    La Constitució Política de la Monarquia Espanyola, més coneguda com a Constitució espanyola de 1812 o Constitució de Cadis, 2 coneguda popularment com la Pepa, 3 nota 1 va ser promulgada per les Corts Generals espanyoles reunides extraordinàriament a Cadis el 19 de març de 1812 . Se li ha atorgat una gran importància històrica per tractar-se de la primera Constitució promulgada a Espanya, nota 2 a més de ser una de les més liberals del seu temps.
  • LES CORTS DE CADIS

    LES CORTS DE CADIS
    A comienzos de la Guerra de la Independencia (1808-1814) las revueltas populares se acompañan de la creación de Juntas provinciales y locales de defensa (asumiendo la soberanía nacional, con la formación de sus propios órganos de gobierno), pues a pesar de que legislativamente el traspaso de la corona era irreprochable, los españoles no reconocían la figura de José I Bonaparte como su rey. Estas juntas tienen como objetivo defenderse de la invasión francesa y llenar el vacío de poder
  • BATALLA DE VOTÒRIA

    BATALLA DE VOTÒRIA
    La batalla de Vitòria va ser lliurada el 21 de juny de 1813 entre les tropes franceses que escortaven José Bonaparte en la seva fugida i un conglomerat de tropes espanyoles, britàniques i portugueses a l'comandament d'Arthur Wellesley, el futur duc de Wellington.
    La victòria aliada va sancionar la retirada definitiva de les tropes franceses d'Espanya (amb l'excepció de Catalunya) i va forçar a Napoleó a tornar la corona de país a Ferran VII pel tractat de Valençay de 1813.
  • GUERRA DEL FRANCES

    GUERRA DEL FRANCES
    La Guerra del Francès (també coneguda com a Campanya d'Espanya, Guerra de la Independència Espanyola, o Guerra Peninsular) fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.afrancesats.