Καραισκάκης

  • Γέννηση

    Γέννηση
    Γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά 300- 400 μέτρα από το Μαυρομάτη Καρδίτσας στα σημερινά όρια Γράλιστας -Μαυροματίου από μια καλογριά του κοντινού μοναστηριού Άγιος Γεώργιος, τη Ζωή Ντιμισκή.
  • Η χειροτερη στιγμη του.

    Η χειροτερη στιγμη του.
    Σε ηλικία οκτώ ετών έχασε την μητέρα του τον μόνο άνθρωπο που του φέρονταν ανθρώπινα. Η ζωή του έγινε κόλαση. Οι ξένοι καταφρόνεσαν το παιδί περισσότερο από ποτέ και γύρευαν μ' αδιάκοπη δούλεψη να τους πλειρώνει το ξεροκόμματο που του έδιναν να φάει.
  • Η αλλαγη περιβαλλοντος του.

    Η αλλαγη περιβαλλοντος του.
    Η Φτώχια ,η μιζέρια κα η αδικία ήταν η μόνη του συντροφιά και έτσι κάποια στιγμή εγκαταλείπει το Μαυρομάτι και πηγαίνει στη Γράλιστα (Ελληνόπυργο). Εκεί έξω από το χωριό βρίσκει μια σπηλιά (σπηλιά του Λώλου) και κατασκηνώνει.Στη σπηλιά κοιμόταν πάνω στο χώμα και σκεπάζονταν με κλαριά και κουρέλια έκλεβε ότι χρειάζονταν για να μπορέσει να ζήσει. Τα μόνα του όπλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ζωή ήταν η σβελτάδα του και το κοφτερό του μυαλό.
  • Οι καλύτερες συνθηκες στην Γραλίστα.

    Οι καλύτερες συνθηκες στην Γραλίστα.
    Όταν πήγε στην Γράλιστα στην αρχή τα παιδιά του χωριού τον κυνήγησαν άγρια αλλά σιγά σιγά συνειδητοποίησαν ότι ο Καραϊσκάκης ήταν πιο έξυπνος και πιο σβέλτος απ’ αυτούς και άρχισαν να τον κάνουν παρέα. Με τον καιρό το ταλαιπωρημένο από την ζωή αλλά πανέξυπνο παιδί κατάφερε να τους επιβληθεί , να γίνει αρχηγός τους και να φτιάξουν μια ψευτοσυμμορία .
  • Το κατορθωμα του

    Το κατόρθωμά του έγινε σε κάτι βαφτίσια. Άμυαλα ακόμα καθώς ήτανε, καταφρόνησαν τον κλέφτικο νόμο Δώσανε οι τσασίδες (κατάσκοποι) είδηση στο ντερβέναγα και σε λίγο πλάκωσε η Τουρκιά και μπλοκάρισε το σπίτι όπου μένανε. Τότες για πρώτη φορά άστραψε το πολεμικό δαιμόνιο του Καραϊσκάκη.-Πάρτε, λέει στ' άλλα κλεφτόπουλα,τις κάπες, οταν ανοίξω την πόρτα.Όπως το 'πε εγινε. Ακούνε οι Τούρκοι την πόρτα και βγαίνουν, χιμάν έξω τα κλεφτόπουλα.
  • Δράση πριν το 1821

    Δράση πριν το 1821
    Όταν το καλοκαίρι του 1820 πολιορκήθηκε ο Αλή Πασάς από τα σουλτανικά στρατεύματα, ο Καραϊσκάκης παρέμεινε μαζί του και αγωνίστηκε υπέρ του. Αργότερα όμως προσχώρησε στους πολιορκητές, αλλά γρήγορα απομακρύνθηκε και από αυτούς. Κατάφερε τότε να αποσύρει από τα πολιορκούμενα Ιωάννινα την οικογένειά του .Στη συνέχεια πήγε στα Τζουμέρκα όπου ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, η οποία διαδόθηκε πολύ γρήγορα στις όμορες επαρχίες και από εκεί στο Μακρυνόρος.
  • Η αρχή της επανάστασης

    Η αρχή της επανάστασης
    Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση ο Γώγος Μπακόλας και ο Καραϊσκάκης έκαψαν τον οχυρό πύργο του χωριού Καλύβια του Μάλιου. Ο Καραϊσκάκης από νεαρή ηλικία φιλοδοξούσε να γίνει κάποια μέρα καπετάνιος των Αγράφων και το κατόρθωσε πράγματι το 1821 βοηθούμενος και από τον Γιαννάκη Ράγκο και τους περί αυτόν Βαλτινούς, αναγνωρισμένος ακόμη και από τις οθωμανικές αρχές της Λάρισας.
  • Πολιορκία του Μεσολογγείου

    Μετά τη λύση της πολιορκίας του Μεσολογγίου , χρειάστηκε να μετακινηθεί διερχόμενο από τα Άγραφα. Ο Καραϊσκάκης προκατέλαβε με 800 περίπου άνδρες την διάβαση κοντά στον Άη Βλάση και ανάγκασε τους εχθρούς, να οπισθοχωρήσουν στο Αγρίνιο, μετά από την ομώνυμη μάχη. Ο ίδιος στη συνέχεια αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα Άγραφα και να μεταβεί στην Ιθάκη για να συναντήσει έμπειρους γιατρούς για την αντιμετώπιση της φυματίωσης . Οι γιατροί λίγες ελπίδες ζωής έδωσαν στον ήρωα.
  • Επιστροφή

    Ο Καραϊσκάκης, νοσταλγώντας τη Ρούμελη επέστρεψε από την Ιθάκη στο Μεσολόγγι και ζήτησε επίμονα να διορισθεί αρχηγός των ελληνικών πλέον όπλων της επαρχίας των Αγράφων. Αλλά ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δεν δέχθηκε. Οι Τζαβελαίοι αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί ήταν υπέρ του, εναντίον του ήταν μόνο ο Μαυροκορδάτος, που θελημένα παραγνώριζε τον Καραϊσκάκη προκειμένου να υποστηρίξει τον Ράγκο.
  • Η Δίκη

    Ο Καραϊσκάκης, νοσταλγώντας τη Ρούμελη επέστρεψε από την Ιθάκη στο Μεσολόγγι και ζήτησε επίμονα να διορισθεί αρχηγός των ελληνικών πλέον όπλων της επαρχίας των Αγράφων. Αλλά ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δεν δέχθηκε. Οι Τζαβελαίοι αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί ήταν υπέρ του, εναντίον του ήταν μόνο ο Μαυροκορδάτος, που θελημένα παραγνώριζε τον Καραϊσκάκη προκειμένου να υποστηρίξει τον Ράγκο.
  • Αρχιστράτηγος

    Αρχιστράτηγος
    Αμέσως, μετά την αποκατάστασή του ο Καραϊσκάκης διατάχθηκε από την Κυβέρνηση να εκστρατεύσει στην Ανατολική Στερεά επικεφαλής 300 μισθοφόρων. Επίσης, χωρίσθηκε και η περιοχή των Αγράφων σε δύο τμήματα και το μεν ανατολικό αποδόθηκε στον Καραϊσκάκη, το δε δυτικό στον Γιαννάκη Ράγκο. Έτσι στα Σάλωνα συγκροτήθηκε το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο, ο δε Καραϊσκάκης, που είχε αποκτήσει την γενική εκτίμηση των οπλαρχηγών, εκλέχθηκε από εκείνους "στρατοπεδάρχης απολύτου εξουσίας".
  • Το περίφημο σχέδιο

    Ο Καραϊσκάκης επανέρχεται στη Στερεά και βρίσκεται σε πλήρη δράση διορισμένος ως γενικός αρχηγός όλων των εκτός Μεσολογγίου ελληνικών στρατευμάτων Τότε ο Καραϊσκάκης μαζί με τον Τζαβέλλα κατέστρωσαν σχέδιο περικύκλωσης από ξηράς των Τούρκων που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι. Επέφερε όμως τη διακοπή της .Στη συνέχεια ο Καραϊσκάκης με 3.000 άνδρες έσπευσε στα Άγραφα όπου εκεί αποδεκάτισε πολλούς Τούρκους καθώς και τουρκίζοντες χριστιανούς.
  • Το μεγαλείο

    Η Επανάσταση ήδη στη Δυτική Στερεά είχε σβήσει και στην Ανατολική μόνο η Ακρόπολη των Αθηνών, η Κάζα και τα Δερβενοχώρια κατέχονταν από τους Έλληνες. Αν και βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, υπό την θεραπεία του Ελβετού γιατρού Baily, πρότεινε στην εδρεύουσα "Διοικητική Επιτροπή" να αναλάβει ο ίδιος τον αγώνα στην Στερεά. Είχε όμως προσκληθεί και από τον Κριεζώτη και από τον Βάσσο, που δρούσαν ήδη στην Αττική και στην Ελευσίνα.
  • Το τέλος

    Το τέλος
    Ακούστηκαν πυροβολισμοί από την Κρήτη. Οι Κρητικοί προκαλούσαν τους Τούρκους, εκείνοι απαντούσαν οι εχθροπραξίες γενικεύτηκαν. Ο Καραϊσκάκης, παρότι άρρωστος βαριά, έφτασε στον τόπο. Εκεί μια σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα . Η τελευταία κουβέντα που είπε στους συμπολεμιστές , ήταν "Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα".
    Την επομένη ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο τραύμα του στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ανήμερα της γιορτής του.