Drugi svetski rat

Timeline created by Kavinter (Ilija)
In History
 • Invazija na Poljsku

  Invazija na Poljsku
  Invazija je počela 1. septembra, nedelju dana posle potpisivanja pakta Ribentrop-Molotov. Završila se 6. oktobra do kada su Nemačka i Sovjetski Savez podelili i anektirali celu Poljsku, dok je njena vojska je kapitulirla. Vlada Poljske se nije predala i u međuvremenu je otišla u izbeglištvo, zajedno sa ostacima vojske, mornarice i avijacije.
 • Velika Britanija i Francuska objavljuju rat Nemackoj

  Velika Britanija i Francuska objavljuju rat Nemackoj
  Prvog Septembra 1939. pocela je invazija na Poljsku od strane Nemacke, a dva dana kasnije Velika Britanija i Francuska objavljuju rat Nemackoj zato sto su imali ugovor sa Poljskom koji se zvao Zajednicki odbrambeni pakt.
 • Invazija na Francusku

  Invazija na Francusku
  U Drugom svetskom ratu, bitka u Francuskoj bila je nemačka invazija na Francusku i drzavama Beneluksa, počev od 10. maja 1940. godine, što je okončalo Lazni rat.
 • Pocetak bitke za Britaniju

  Pocetak bitke za Britaniju
  Bitka za Britaniju je naziv dat vazdušnoj kampanji iz Drugog svetskog rata koju su Nemačke vazduhoplovne snage vodile protiv Ujedinjenog Kraljevstva tokom leta i jeseni 1940. godine. Cilj kampanje je bio da stekne vazdušnu nadmoć nad Kraljevskim vazdušnim snagama.
 • Kraj bitke za Britaniju

  Kraj bitke za Britaniju
  Kraj bitke za Britaniju, pobednici su bili Britanci zahvaljujuci, pre svega, odvaznosti pilota i kvalitetu borbenih aviona, ali i upotrebi radara.
 • Pridruzivanje Trojnom paktu krajem 1940. i pocetkom 1941. godine.

  Pridruzivanje Trojnom paktu krajem 1940. i pocetkom 1941. godine.
  Trojnom paktu krajem 1940. i pocetkom 1941. godine pristupile su Madjarska (20.11.1940), Rumunija (23.11.1940), Slovacka (24.11.1940) i Bugarska (1.3.1941).
 • Napad na SSSR - Operacija Barbarosa

  Napad na SSSR - Operacija Barbarosa
  Operacija Barbarossa bila je kodno ime za invaziju Nemačke na Sovjetski Savez tokom Drugog svetskog rata, koji je počeo 22. juna 1941. godine. Više od 3,9 miliona vojnika sila Osovine okupiralo je SSSR na dužini od 2,900 km, najveću invaziju u istoriji ratovanja.
 • Napad na Perl Harbor (Pearl Harbor)

  Napad na Perl Harbor (Pearl Harbor)
  Napad na Pearl Harbor od strane japanskog imperijalnog glavnog štaba i bitke kod Pearl Harbor-a bio je iznenadni vojni štrajk koji je obavila Carska japanska mornarica protiv pomorske baze Sjedinjenih Država u Pearl Harboru, Havaji, ujutru 7. decembra 1941. godine. napad je bio namenjen kao preventivna akcija kako bi se Američka Pacifička flota zadržala u miješanju s vojnim akcijama
 • Pocetak bitke u Koralnom moru

  Pocetak bitke u Koralnom moru
  Bitka u Koralnom moru vodila se od 4. do 8. maja 1942. Ova bitka je jedna od šest velikih pomorskih bitaka Drugog svetskog rata, koje su se odigrale na Tihom okeanu i u kojima su učestvovali nosači aviona. Bitka u Koralnom moru je bila prva bitka u kojoj su se flote sukobile a pritom nisu direktno videle jedna drugu. Bitka se vodila isključivo korišćenjem avijacije, što će kasnije postati i karakteristika svih borbi na Pacifiku.
 • Kraj bitke u Koralnom moru

  Kraj bitke u Koralnom moru
  Japanci su odneli taktičku pobedu, potopili su više neprijateljskih brodova nego Amerikanci, ali su Amerikanci po prvi put u ratu uspeli da osujete i zaustave napade Japanaca. Iskustva dobijena u ovoj bici biće značajna u kasnijim borbama.
 • Pocetak Staljingradske bitke

  Pocetak Staljingradske bitke
  Bitku su obeležili brutalnost i nebriga za civilne žrtve sa obe strane. Bitka se sastojala iz nemačke opsade ruskog grada Staljingrada (današnji Volgograd), bitke unutar grada, i sovjetske kontraofanzive u kojoj su konačno bile zarobljene i uništene nemačke i ostale snage Sila Osovine oko grada. Ukupni gubici u ljudstvu se procenjuju na između 1,5 i 2 miliona.
 • Kraj Staljingradske bitke

  Kraj Staljingradske bitke
  Sile Osovine su izgubile oko četvrtine ukupnog ljudstva na istočnom frontu i do kraja rata nisu se oporavile. To je bio njihov prvi veliki poraz u ovom ratu.[10][11] Za Sovjete, koji su izgubili preko milion vojnika i civila za vreme bitke, pobeda kod Staljingrada je značila početak oslobođenja Sovjetskog Saveza, i put ka konačnoj pobedi nad nacističkom Nemačkom, 1945. godine
 • Pobeda Saveznika u Africi

  Pobeda Saveznika u Africi
  Tokom Drugog svetskog rata, Severna Afrička kampanja održana je u Severnoj Africi od 10. juna 1940. do 13. maja 1943. godine. Ona uključuje kampanje koje su se borile u libijskim i egipatskim pustinjama i u Maroku i Alžiru i Tunisu.
 • Pocetak bitke kod Kurska

  Pocetak bitke kod Kurska
  Bitka kod Kurska vođena je u Drugom svetskom ratu između sovjetskih i nemačkih snaga tokom leta 1943. godine (od 5. jula do 23. avgusta). To je najveća tenkovska bitka u istoriji ratovanja i jedna od najznačajnijih savezničkih pobeda tokom 1943. godine. Najžešće borbe vođene su oko sela Prohorovke.
 • Kraj bitke kod Kurska

  Kraj bitke kod Kurska
  Pobedom Crvene armije u ovoj bici, inicijativa na Istočnom frontu prešla je na sovjetsku stranu. Od tada pa sve do kraja rata nemačke jedinice su se nalaze u konstantnoj defanzivi.
 • Kapitulacija Italije

  Kapitulacija Italije
  Kapitulacija Italije označava sporazum kojim je 1943. Kraljevina Italija okončala učestvovanje u Drugom svetskom ratu na strani sila Osovine, odnosno neprijateljstva sa savezničkim državama. Potpisan je 3. septembra 1943, a zvanična objava kapitulacije dogodila se 8. septembra 1943. godine. 13. oktobra, 1943 Kraljevina Italija objavila rat Nemačkoj i 1943-1945 italijanska vojska borila na strani antihitlerovske koalicije protiv nemačkih trupa
 • Teheraska konferencija

  Teheraska konferencija
  Teheranska konferencija bila je sastanak strategije između Josipa Staljina, Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila od 28. novembra do 1. decembra 1943. godine. Održana je u Sovjetskoj ambasadi u Teheranu u Iranu i bila je prva konferencija održana između ova tri saveznicka lidera. Blisko je pratila Kairo konferenciju i prethodila konferenciji u Jalti i Potsdamu.
 • Operacija Overlord - Iskrcavanje na Normandiju

  Operacija Overlord - Iskrcavanje na Normandiju
  Operacija Overlord (engl. Operation Overlord) je bilo šifrovano ime za bitku u Normandiji, kojoj je pokrenuta saveznička invazija zapadne Evrope koju je okupirala Nemačka u Drugom svetskom ratu. Operacija je otpočela 6. juna 1944. iskrcavanjima na plažama u Normandiji (Operacija Neptun ili poznatija kao Dan D).
 • Ardenska bitka

  Ardenska bitka
  Ardenska bitka je trajala od 16.12.1944. do 25.1.1945. To je ujedno poslednja nemacka ofanziva na zapadu. C oko 1.000 tenkova, nemacka armija pokusala je proboj kroz saveznicke linije u Ardenima. Iako je iznenadila saveznike, ta ofanziva je zaustavljena.
 • Krimska konferencija

  Krimska konferencija
  Jaltska konferencija, ponekad zvana Krimska konferencija održana je od 4. do 11. februara 1945. godine, bila je ratni sastanak šefova vlada Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Sovjetskog Saveza, koju zastupa predsednik Frenklin D. Ruzvelt, premijer Vinston Čerčil i generalni sekretar Josif Staljin, respektivno, radi diskusije o posleratnoj reorganizaciji Evrope.
 • Kapitulacija Nemacke - Kraj rata u Evropi

  Kapitulacija Nemacke - Kraj rata u Evropi
  U Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija nemačkih oružanih snaga. U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, najduže u Jugoslaviji - do 15. maja. U ratu koji je trajao šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.
 • Atomska bomba bacena na Hirosimu

  Atomska bomba bacena na Hirosimu
  Tokom poslednje faze Drugog svetskog rata 1945. godine saveznici su izvršili dva atomska bombardovanja protiv gradova Hirošime i Nagasaka u Japanu. Ova dva događaja jedina su upotreba nuklearnog oružja u ratu do danas.
 • Kapitulacija Japana - Kraj Drugog svetskog rata

  Kapitulacija Japana - Kraj Drugog svetskog rata
  Predaja Japana u augustu 1945. je označila konačni završetak drugog svetskog rata. 10. augusta 1945. nakon što su Mandžuriju napale sovjetske trupe i nakon što su SAD izvršile atomsko bombardiranje Hirosime i Nagasakija, japansko vodstvo - koje je predstavljao Vrhovni ratni savet (tzv. "velika šestorka") je odlučilo da, načelno, prihvati savezničke uslove za završetak rata iznesene u Potsdamskoj deklaraciji.
 • Period: to

  Trajanje Drugog svetskog rata.

  Kao sto i sam naslov kaze.
 • Period: to

  Vreme Nemackog napredovanja

 • Period: to

  Vreme Saveznickog napredovanja