Razboiul din afganistan

CRONOLOGIE: Razboiul din Afganistan

 • Rezolutia 1267

  Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite adopta Rezolutia 1267 si infiinteaza Comitetul pentru sanctiuni impotriva al-Qaeda si a talibanilor, care catalogheaza cele doua grupari ca "entitati teroriste". Masura luata de ONU se situeaza in contextul unei perioade de ascensiune pentru al-Qaeda si liderul acesteia, Osama bin Laden, si pentru talibanii, nascuti din cenusa razboiului civil afgan post-sovietic.
 • Period: to

  Razboiul din Afganistan

 • Asasinarea lui Ahmad Shah Massoud

  Asasinarea lui Ahmad Shah Massoud
  Liderul opozitiei afgane, Ahmad Shah Massoud, isi pierde viata intr-un atac cu bomba revendicat de catre al-Qaeda.
 • Teroristii ataca Statele Unite ale Americii

  Teroristii ataca Statele Unite ale Americii
  Gruparea terorista al-Qaeda ataca Statele Unite, folosind avioane deturnate. Aproximativ 3.000 de oameni isi pierd viata.
 • Bush autorizeaza folosirea fortei

  Bush autorizeaza folosirea fortei
  Presedintele american George W. Bush semneaza o rezolutie comuna, prin care autorizeaza utilizarea fortei impotriva celor responsabili pentru atacul asupra Statelor Unite. Aceasta rezolutie comuna va fi mai tarziu folosita ca justificare legala pentru masurile radicale de combatere a terorismului, de la invadarea Afganistanului, la spionarea cetatenilor americani fara ordin judecatoresc sau infiintarea centrului de detentie Guantanamo Bay din Cuba.
 • Este lansata oficial Operatiunea Enduring Freedom

  Este lansata oficial Operatiunea Enduring Freedom
  Fortele americane si britanice incep atacurile aeriene in Afganistan, dupa ce talibanii refuza sa il predea pe liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, considerat responsabil pentru atentatele din Statele Unite ale Americii. Douasprezece zile mai tarziu, trupele terestre sunt trimise in regiune.
 • Talibanii, in retragere

  Talibanii, in retragere
  Talibanii abandoneaza Kabulul, dupa saptamani de atacuri aeriene la care au participat 1.300 de militari americani.
 • Rezolutia 1378

  Consiliul de Securitate al ONU adopta Rezolutia 1378, care face apel pentru un "rol central" jucat de Organizatia Natiunilor Unite in stabilirea unei administratii de tranzitie si in mobilizarea fortelor de mentinere a pacii pentru a promova stabilitatea in zona.
 • Guvern interimar la Kabul

  Guvern interimar la Kabul
  "Acordul de la Bonn", aprobat prin Rezolutia 1383 adoptata de Consiliul de Securitate al ONU. Hamid Karzai este investit in functia de sef al unui guvern interimar la Kabul. La data de 20 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU adopta Rezolutia 1386, care implementeaza Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF).
 • Osama bin Laden scapa

  Osama bin Laden scapa
  Talibanii renunta la bastionul lor de la Kandahar. Osama bin Laden si liderul talibanilor, Mullah Mohammed Omar, reusesc sa scape.
 • Armata afgana incepe instruirea

  Armata afgana incepe instruirea
  Noua armata nationala afgana incepe cursurile de formare profesionala cu asistenta din partea fortelor americane.
 • Operatiunea Anaconda

  Operatiunea Anaconda
  Operatiunea Anaconda, primul asalt terestru major, este lansata in provincia Paktia. Aproape 2.000 de militari americani si 1.000 de soldati afgani sunt implicati in operatiune. Cu toate acestea, Anaconda nu reprezinta o extindere a efortului de razboi. In schimb, Pentagonul incepe transferul de resurse militare din Afganistan spre Irakul lui Saddam Hussein, considerat o amenintare in "razboiul impotriva terorii."
 • Reconstructia Afganistanului

  Reconstructia Afganistanului
  Presedintele George W. Bush solicita reconstructia Afganistanului, intr-un discurs sustinut la Institutul Militar Virginia, in care evoca Planul Marshall - care a "resuscitat" Europa Occidentala dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Congresul SUA aloca peste 38 de miliarde de dolari pentru ajutor umanitar si pentru reconstructia Afganistanului in perioada 2001-2009.
 • Politicile Loya Jirga

  Loya Jirga, Marele Consiliu afgan il alege pe Hamid Karzai in functia de sef al statului pe perioada de tranzitie si al unui guvern interimar nou.
 • Karzai, tinta unei tentative de asasinat

  Karzai, tinta unei tentative de asasinat
  Hamid Karzai supravietuieste unei tentative de asasinat in Kandahar.
 • Plan de reconstructie

  Plan de reconstructie
  Congresul american aloca 2,3 miliarde de dolari pentru reconstructia Afganistanului si un miliard de dolari pentru extinderea mandatului IMAF.
 • 4 milioane de refugiati afgani

  4 milioane de refugiati afgani
  Potrivit ONU, peste patru milioane de afgani se afla in taberele de refugiati.
 • Productia de opiu

  Potrivit ONU, Afganistanul ramane cel mai mare producator de opiu din lume
 • NATO preia comanda

  NATO este de acord sa preia comanda operatiunii din Afganistan, primul sau angajament operational din afara Europei.
 • Rumsfeld anunta "incheierea razboiului"

  Rumsfeld anunta "incheierea razboiului"
  Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, anunta ca presedintele Bush, generalul-sef Tommy Franks si presedintele afgan Hamid Karzai "au ajuns la concluzia ca ne aflam intr-o perioada de stabilitate, stabilizare si reconstructie." Opt mii de soldati americani sunt stationati in Afganistan.
 • Misiune internationala

  Misiune internationala
  NATO trimite trupe la Kabul pentru o misiune de mentinere a pacii. SUA au peste 10.000 de soldati in Afganistan.
 • Constitutia afgana

  Un ansamblu de 502 delegati din Afganistan adopta o constitutie (PDF), prin care creeaza un sistem prezidential puternic destinat sa uneasca diferitele grupuri etnice ale tarii. Actul este vazut ca un pas pozitiv spre democratie.
 • Karzai castiga alegerile electorale democratice

  Karzai castiga alegerile electorale democratice
  Hamid Karzai devine primul presedinte al Afganistanului ales intr-un mod democratic.
 • Osama bin Laden transmite un mesaj viedo

  Osama bin Laden transmite un mesaj viedo
  Osama bin Laden lanseaza un mesaj inregistrat pe caseta video in care isi asuma responsabilitatea pentru atacurile de la 11 septembrie 2001.
 • Parteneri impotriva terorismului

  Parteneri impotriva terorismului
  Presedintele afgan Hamid Karzai si omologul sau american George W. Bush emit o declaratie comuna (PDF) prin care tarile pe care le reprezinta devin "parteneri strategici". Declaratia permite accesul fortelor americane la instalatiile militare afgane in sprijinul "razboiului impotriva terorismului international si al luptei impotriva extremismului violent". Scopul aliantei este acela de a "consolida legaturile americano-afgane si de a contribui la securitate, democratie si prosperitate.
 • Alegeri in Afganistan

  Peste sase milioane de cetateni afgani isi exprima voturile in mod democratic in cadrul alegerilor parlamentare si locale.
 • Violente la Kabul

  Violente la Kabul
  Violentele se intensifica in intreaga tara in timpul lunilor de vara. Numarul de atacuri sinucigase creste de cinci ori, de la 27 in 2005 la 139 in 2006, in timp ce atentatele cu bombe detonate de la distanta se dubleaza fata de anul precedent.
 • Primele fisuri in coalitie

  Primele fisuri in coalitie
  La summitul NATO de la Riga, Letonia, apar primele neintelegeri între statele membre ale coalitiei, cu privire la angajamentele trupelor în Afganistan. Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, stabileşte un obiectiv ca pana in anul 2008 Armata Naţionala Afgana să preia controlul asupra securitatii tarii.
 • Comandant militar afgan, ucis

  Comandant militar afgan, ucis
  Cel mai important comandant militar al trupelor afgane, Mullah Dadullah, este ucis in lupta, in timpul unei interventii comune a fortelor aliate.
 • Productia de opiu s-a dublat

  Potrivit ONU, productia de opiu a Afganistanului s-a dublat.
 • Bilantul victimelor colaterale este in crestere

  Bilantul victimelor colaterale este in crestere
  Potrivit ONU, anul 2008 a fost cel mai sangeros an de la de la inceputul operatiunii militare in Afganistan. Cel puţin 120 de civili si 104 militari americani si-au pierdut viata in urma unui atac in provincia Farah. La caest moment existau 31.000 de soldati americani in Afganistan.
 • Presedinte nou, trupe mai multe

  Presedinte nou, trupe mai multe
  Noul presedinte american, Barack Obama, anunta planurile de a trimite inca 17.000 de militari in zona de razboi. Obama reitereaza declaratiile din campania electorala, potrivit carora Afganistanul este cel mai important front american in lupta impotriva terorismului.
 • Obama anunta o noua strategie pentru Afganistan

  Presedintele Obama anunta o noua strategie pentru razboi, care leaga succesul in Afganistan de stabilitatea din Pakistan. Scopul de baza al strategiei este "sa perturbe, sa demonteze si sa infranga al-Qaeda si sa previna intoarcerea acestora in Pakistan sau Afganistan." Planurile consemneaza, de asemenea, trimiterea a inca 4.000 de soldati americani, cu misiunea de a contribui la formarea armatei afgane si a fortelor de politie. Presedintele Hamid Karzai saluta strategia.
 • NATO suplimenteaza efectivele

  NATO cedeaza presiunilor din partea SUA si trimite inca 4.000 de soldati in Afganistan.
 • Schimbare de comanda

  Schimbare de comanda
  Secretarul american al apararii, Robert Gates, ii ia locul comandantului trupelor americane din Afganistan, Gen. David D. McKiernan.
 • Startegie noua, batalii vechi

  Startegie noua, batalii vechi
  Marina americana lanseaza o ofensiva majora in sudul Afganistanului, care reprezinta un test major pentru strategia militara a SUA. Ofensiva, care implica 4.000 de ofiteri de marina, este lansata ca raspuns la o insurgenta in crestere a talibanilor in provinciile sudice ale tarii, in special in provincia Helmand. Operatiunea se concentreaza pe restabilirea serviciilor guvernamentale, sustinerea fortelor locale si protejarea civililor. Intre 60.000-68.000 de militari americani se afla in zona.
 • Karzai este reales presedinte, dupa alegeri suspecte

  Presedintele Karzai sustine ca a obtinut victoria in noile alegeri prezidentiale. Observatorii ONU avertizeaza ca exista suspiciuni cu privire la corectitudinea votului.
 • Obiectiv: Retragerea trupelor in iulie 2011

  Obiectiv: Retragerea trupelor in iulie 2011
  Obama anunta o escaladare majora a misiunii. Intr-un discurs televizat transmis la nivel national, presedintele anunta o suplimentare a fortelor armate cu 30.000 de militari americani, pe langa cei 68.000 prezenti deja in regiune. Masura "va creste capacitatea noastra de a instrui fortele de securitate afgane si vor contribui la crearea conditiilor pentru ca Statele Unite sa transfere responsabilitatea". Obama stabileste ca obiectiv inceperea retragerii trupelor in iulie 2011.
 • Atentat cu bomba la o baza militara americana

  Sapte ofiteri CIA sunt ucisi intr-un atac cu bomba la o baza americana din Afganistan. Atacul este revendicat de catre al-Qaeda.
 • Guvernul lui Karzai, respins

  Saptesprezece dintre cei 24 de ministri propusi de catre presedintele afgan sunt respinsi de catre parlament.
 • Insurgenta la Kabul

  Insurgenta la Kabul
  Doua atacuri sinucigase ale insurgentilor talibani paralizeaza orasul Kabul. Peste 12 persoane isi pierd viata.
 • Operatiunea Moshtarak

  Operatiunea Moshtarak
  Marina americana si trupele NATO lanseaza "Operatiunea Moshtarak", un atac asupra districtului Marja, controlat de catre talibani.
 • Comandant taliban, capturat

  Comandant taliban, capturat
  Unul dintre cei mai importanti comandanti ai talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, este capturat de catre fortele americane si cele pakistaneze.
 • 1.000 de miliarde de dolari din zacamintele afgane

  Oficialii americani anunta ca in Afganistan s-au gasit zacaminte de litiu, aur si cobalt care, valorificate, ar putea aduce economiei afgane 1.000 de miliarde de dolari.
 • Generalul McChrystal, eliberat din functie

  Generalul McChrystal, eliberat din functie
  Generalul Stanley McChrystal este eliberat din functia de comandant al fortelor americane in Afganistan, in urma unui articol controversat din Rolling Stone, in care el si colaboratorii lui au criticat administratia. Generalul David Petraeus, seful armatei Comandamentului Central este numit in locul lui McChrystal. Schimbare vine intr-un moment crucial al razboiului: fortele suplimentare sunt asteptate sa se alature unei operatiuni importante in Kandahar.
 • Faza decisiva

  Statele Unite ale Americii au aproximativ 100.000 de soldati in Afganistan. Cu toate acestea, progresele in regiune nu sunt insemnate.
 • Plan pentru cedarea responsabilitatii

  Plan pentru cedarea responsabilitatii
  La summitul NATO de la Lisabona, tarile membre semneaza un acord care prevede cedarea intregii responsabilitati pentru securitatea din Afganistan fortelor afgane pana la sfarsitul anului 2014. Procesul de tranzitie este prevazut sa inceapa in iulie 2011. Membri ai parlamentului afgan isi exprima ingrijorarea fata de capacitatea fortelor nationale de a prelua responsabilitatea de la trupele internationale.
 • Osama bin Laden este ucis

  Osama bin Laden este ucis
  Osama bin Laden, responsabil pentru atentatele teroriste de la 11 septembrie, este ucis de fortele americane in Pakistan. Inlaturarea sa a fost considerata principalul obiectiv al razboiului din Afganistan. Obama se pregateste sa anunte retragerea catorva sau a tuturor trupelor, in timp ce parlamentarii Congresului fac apel pentru o retragere imediata, desi unii analisti recomanda un angajament militar sustinut.