Леонид Шејка

Timeline created by natasa604
 • Рођење Леонида Шејке

  Рођење Леонида Шејке
  Леонид Трофимович Шејка родио се у Београду 24. априла 1932. године у породици руских емиграната, по мушкој линији. Родитељи Леонида Шејке били су Трофим Васиљевич, руски емигрант, официр руске царске војске и топограф, и Катарина Зисић (Зисијадис) из ваљевске породице цинцарског порекла. Шејка није писао о оцу, а о мајци је оставио запис са њеног погреба.
 • Школовање у Београду и запослење у Чачку

  Школовање у Београду и запослење у Чачку
  Леонид Шејка је 1949. године, после завршене руске основне школе и четири године гимназије, завршио и архитектонски одсек средње техничке школе. По завршеној техичкој школи постављен је за шефа градилишта хотела „Морава" у Чачку. Обављајући тај посао, Шејка је запао у духовну кризу: спољна манифестација кризе била је промена физичког изгледа (ошишао се до главе, пустио дугу браду), а унутрашња окретање цртању и писању.
 • Tикалов запис о Шејки из периода боравка у Чачку

  "Педесетих година прошлог века у Чачку се појавио човек необичног изгледа, ошишан до главе, са брадом и дубоким ципелама. Први пут сам га видео на углу Ломине и Хајдук Вељкове....Носио је некакав блок или фасциклу и очигледно је било да није обичан пролазник. Виђао сам тог необичног човека скоро сваки дан... касније, када сам дошао у Београд, упознам Леонида Шејку који ми исприча да је скоро годину дана живео у Чачку и радио као грађевински техничар...Онај необични пролазник је био он."
 • Изложба у Омладинском дому у Београду

  Изложба у Омладинском дому у Београду
  Изложба у Омладинском дому у Београду била је прва изложба Леонида Шејке. На изложби је наступио заједно са Дадом Ђурићем, Синишом Вуковићем, Урошем Тошковићем и члановима ликовне секције „Иво Лола Рибар".
 • Изложба Ле Корбизјеа у Омладинском дому у Београду

  Изложба Ле Корбизјеа у Омладинском дому у Београду
 • Експерименти; Аморфна мултипликација

  Експерименти; Аморфна мултипликација
  Педесетих година Шејка експериментише. Бави се одбаченим предметима, модификујући их, мењајући им намену, интегришући их у нове целине. Изводи индивидуалне акције (често ван атељеа), претходећи перформансу – о чему је мало сведочанстава. Умножава се као личност: делове идентитета даје класификатору, фотографу, геологу и сликару, сликару и песнику. Користи научна сазнања у уметничке сврхе. Репрезентативно дело "Мултипликација"из 1956. дочарава простор у ком су набацане ствари различитог порекла.
 • Музејска поставка

  Музејска поставка
  На слици "Музејска поставка" из 1956. године видимо складиште ремек-делā старог и модерних мајстора, односно скуп цитата великих дела историје уметности.
 • Први састанак пријатеља Балтазара

  Први састанак пријатеља Балтазара
  Први састанак пријатеља Балтазара - који је претходио Медиали - био је у Београду, улици Војислава Илића, у Шејкином стану. Уметници окупљени у кругу Балтазар су: Леонид Шејка, Миро Главуртић, Синиша Вуковић, Мишел Контић, Дадо Ђурић, Урош Тошковић, Пеђа Ристић, Вукота Вукотић, Оља Ивањицки. Назив Балтазар асоцира на име једног од три краља с Истока који су се поклонили новорођеном Исусу Христу, а носи и друга асоцијативна значења.
 • Књига-објект бр. 2 - Уред за регистрацију и класификацију

  Књига-објект бр. 2 - Уред за регистрацију и класификацију
  Књига-објект бр. 2 - Уред за регистрацију и класификацију, скраћено УРК, књига која је сачувана, садржи документе о активностима чланова Медиале и о догађајима чији су савременици били. Председник Уреда био је Шејка – класификатор; странице су испуњене углавном његовим рукописом.УРК симболише изолацију Балтазара од осталог света, система уметности и уметника. Размишљања је Шејка бележио свуда, али ова књига је важна за проучавање доприноса сваког члана заједничким акцијама.
 • Медиална истраживања (прва изложба Медиале)

  Медиална истраживања (прва изложба Медиале)
  Према дефиницији забележеној у УРК, изложба је била манифестација слободног и бескомпромисног типа у средини која не трпи такве појаве и такве наступе. Изложба је и публику и критику зачудила, збунила. Неуобичајени експонати изазвали су радозналост која није довела до већих расправа. Име групи дао је Миро Главуртић спојивши речи мед и ала. Мед је лек и еликсир који се може синтетисати као производ бића сједињених у једној идеји и раду; ала је аждаја и симбол мрака и деструкције.
 • Period: to

  Први заједнички наступ Медиале

 • Прва самостална изложба

  Прва самостална изложба
  Прву самосталну изложбу имао је у септембру 1958. године у галерији Графички колектив у Београду. Леонид Шејка ће животни и уметнички пут означити као систем проласка од Града, преко Ђубришта до Замка. У Граду или поред Града је Ђубриште; део Ђубришта је Складиште, попут организованог, уређеног Ђубришта, а предмет тежње је замак.Ђубриште је Пакао, Складиште је Чистилиште, а Замак је будући Рај. Шејка је педесетих година двадесетог века најавио будућу, сада савремену цивилизацију Ђубришта.
 • Лист Медиала

  Лист Медиала
  Лист за уметност назван Медиала покренут је 1959. Издала га је група сликара при часопису Видици: Главуртић, главни и одговорни уредник, Коста Брадић, Борко Никетић, Владан Прокић, Светозар Самуровић, Синиша Вуковић, Шејка и Оља Ивањицки. Покушаји да се у јуну 1960. покрене други број пропали су. Први број је и једини; писан руком, штампан у 310 примерака, Садржао је, између осталог, цртеже, репродукције, фотографије, програмске текстове Шејке, Главуртића и Вуковића, записе о члановима групе.
 • Друга изложба Медиале

  Друга изложба Медиале
  Друга изложба Медиале одржана је 1959. године у галерији Графички колектив. На овој изложби илагали су, уз Леонида Шејку: Оља Ивањицки, Коста Брадић, Милић Станковић, Милован Видак, Михајло Чумић, Миро Главуртић, Синиша Вуковић, Светозар Самуровић и Владимир Величковић. Повукао се Владан Радовановић. Изложбу је отворио Пеђа Милосављевић.
 • Дипломирао на Архитектонском факултету

  Дипломирао на Архитектонском факултету
  После руске основне школе, гимназије и средње техничке школе, Шејка је студирао на Архитектонском факултету, где је дипломирао 1960. На студије је кренуо са стеченим енциклопедијским образовањем. Оставио је сведочанство да се образовао систематично, држећи се абецедног реда у бављењу научним областима, што је довело до формирања његових уметничких ставова. Архитектуру у то време студирају Пеђа Ристић, С. Вуковић, Вукота Вукотић, В.Величковић, Слободан Машић, Милић Станковић, Милутин Трпковић.
 • Женидба

  Женидба
  Године 1961. Леонид Шејка оженио се хрватском песникињом Маријом Чудином, која се доселила у Београд. Исте године одржана је и Четврта изложба Медиале, у Салону трибине младих (Нови Сад, децембар)
 • Објавио књигу "Трактат о сликарству"

  Објавио књигу "Трактат о сликарству"
  У издању "Нолита", објављен је Шејкин "Трактат о сликарству", књига чији је наслов аутор позајмио од Леонарда, што је у складу с чињеницом да се књига бави односом традиције и савремености. Бранко Кукић сматра да чињеница да је "Трактат о уметности" недовољно проучен показатељ чињенице да су малим културама често важнија туђа искуства и идеје од сопствених, изворних, у које немају поверења. Шејка инсистира на вези прошлости и будућности јер се без те везе ни једна ни друга не могу разумети.
 • Леонид Шејка свира и пева песме Булата Окуџаве

 • Изложба Драгана Лубарде и Леонида Шејке

  Изложба Драгана Лубарде и Леонида Шејке
  Изложба Драгана Лубарде и Леонида Шејке одржана је у Салону Модерне галерије (Музеј савремене уметности), у Београду у јануару/ фебруару 1965. године. У изложбеном каталогу, чији примерак се чува у Ликовно-графичкој збирци Библиотеке Матице српске, о стваралаштву Леонида Шејке писао је Алекса Челебоновић.
 • Ђубриште као метафора и симбол

  Ђубриште као метафора и симбол
  У Ђубришту Шејка је видео дубље потенцијале; милостив према трулежи и пропадљивом, постао је апостол Ђубришта.
  "Ђубриште на једној страни
  има безобличност најразноврсније
  трулежи, а на другој геометрију
  Сатане. Нека се то обично Ђубриште
  претвори у Ђубриште квартуре,
  старо Ђубриште у ново. Складиште - то је
  једна ботаничка рушевина. Да ли је ико напустио Ђубриште
  а да се није распао?"
  Леонид Шејка
 • Складишта - изложба Леонида Шејке у Галерији Коларчевог народног универзитета, Београд

  Складишта - изложба Леонида Шејке у Галерији Коларчевог народног универзитета, Београд
  Изложба Леонида Шејке, под називом "Складишта", одржана је у Галерији Коларчевог народног универзитета, у априлу/мају 1966. године.
 • Шејка у истражном затвору

  Догађај о коме се много не говори десио се у новембру и децембру 1966. Те месеце Шејка је провео у самици београдског истражног затора, ког је био допао с још неким интелектуалцима из Србије и Хрватске јер су, у време кад су све активности биле под надзором тајне полиције, покушали да покрену часопис независан од једнопартијског режима. Марија Чудина редовно је посећивала Шејку у затвору и доносила му прибор за цртање. Остала су сведочанства да је на саслушањима био достојанствен.
 • Изложба Леонида Шејке и Мира Главуртића у Минхену

  Изложба Леонида Шејке и Мира Главуртића у Минхену
  Изложба Леонида Шејке и Мира Главуртића одржана је у Минхену, у Галерији Harald Kress. Шејкине изложбе у иностранству почев од 1967. године критичари Михена, Берна, Цириха и Базела дочекали су с одушевљењем. Ово се објашњава чињеницом да је Шејка сагледао надолазећу пропаст савременог света и успоставио вредносну алтернативу. Видевши свуда око себе разноврсне силе деструкције, он је разоткрио нова упоришта обнове европске културе.
 • Изложба Шејкиних дела у Цириху

  Године 1968. Леонид Шејка наставља да изложе ван граница своје земље. У јулу 1968. године одржана је изложба дела Леонида Шејке у Цириху, у Galerie La Fourmiere.
 • Брак са Аном Чолак-Антић

  Брак са Аном Чолак-Антић
  Леонид Шејка оженио се Аном Чолак-Антић, директорком галерије Графички колектив. Пред смрт 1977, Ана Чолак-Антић ће комплетан Шејкин опус тестаментарно завештати Музеју савремене уметности, омогућивши тако стварање Шејкиног легата.
 • Изложбе у 1969. години

  Изложбе у 1969. години
 • Ретроспективна изложба Медиале (1953 - 1966)

  Ретроспективна изложба Медиале (1953 - 1966)
  У галерији УЛУС-а Ретроспективну изложбу Медиале (1953 - 1966) отворио је Лазар Трифуновић. Изложба је обухватила све сараднике покрета и била је културни догађај сезоне. Лазар Трифуновић у Политици од 19. јануара 1969. објавио је текст с отварања изложбе под називом Блистави траг Медиалине комете. Тада се опет појавио лист Медиала, сада у виду публикације-каталога. Ирина Суботић запажа да је пријем раширених руку Медиала доживела 1969. у тренутку кад је њен историјски развој окончан.
 • Уметници о изложби Медиале

  Данило Киш Изјава, Зуко Џумхур Изјава, Момо Капор Изјава
 • Смрт Леонида Шејке

  Смрт Леонида Шејке
  Преглед Шејкиног стваралаштваЛеонид Шејка умро је у 39. години. Оставио је запис:
  "Ђубриште је за мене имало значај прелазног искушавања
  модерне уметности; с тиме је модерна уметност за мене завршена. Када бих се вратио животу (животној снази) сликао бих онако како сликање пружа највише радости.
  По узору на старе мајсторе по цену тога да не будем оригиналан. Мислим на слике са значењем. Сада одлазећи поручујем свима који ово раде да наставе не
  бојећи се ризика. Сликање је облик молитве."
 • Умро је Шејка...Данило Киш поводом Шејкине смрти ("Политика")

  Умро је Шејка...Данило Киш поводом Шејкине смрти ("Политика")
  "Умро је Шејка, душа Медијале, сликар Фаустових искушења, и чудесно богатих складишта, писац књиге Трактат о сликарству...у којој је тежња за целовитошћу основна опсесија, у којој се страсно трага за синтезом класичног и модерног. Историја нашег модерног сликарства већ је дала свој суд о њему, али ће...сада, морати да се позабави Шејком, још једном, и да га стави на право место: међу врхове нашег и европског сликарства, међу оне ретке који су у свом опусу били најближе модерном сензибилитету."
 • Ретроспективна изложба у Салону Музеја савремене уметности: Легат Ане Чолак-Антић

  Ретроспективна изложба у Салону Музеја савремене уметности: Легат Ане Чолак-Антић
  Према сведочењу Ирине Суботић, Ана Чолак-Антић је неколико месеци после Шејкине смрти поставила циљ да се Шејки организује не пригодна, комеморативна, већ велика ретроспективна изложба у Музеју савремене уметности, сматрајући да ће га изложба тог карактера сачувати од маргиналне позиције. Изложбу је, по жељи Ане Чолак -Антић, приредила Ирина Суботић.
 • Легат Леонида Шејке

  Легат Леонида Шејке
  Шејкина уметничка заоставштина постала је доступна јавности након смрти Ане Чолак-Антић, његове друге супруге. Године 1977. у Салону Музеја савремене уметности први пут су приказана уметничка дела из уметникове заоставштине, коју је Ана Чолак-Антић поклонила овом музеју. У легату се налази 205 дела (слика, објеката, цртежа, графика), 367 недовршених цртежа и скица, 14 листова с текстом и цртежима, 2 свеске са Шејкиним текстовима, фотографије и предмети из уметниковог живота.
 • Ретроспективна изложба Медиале у "Цвијети"

  Ретроспективна изложба Медиале у "Цвијети"
  Ретроспективна изложба Медиале, одржана у марту/априлу 1981. (једанаест година после Шејкине смрти) у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић", показује да интересовање за Медиалу не јењава. Као одговор на изложбу Медиале у „Цвијети“ 1981, Лазар Трифуновић ће одмах организовати изложбу београдског енформела.
 • Ретроспектива Медиале у Земуну

  Ретроспектива Медиале у Земуну
  Ретроспективна изложба Медиале одржана је у августу 2001. у Земуну, у Галерији 107 - више од 30 година после смрти Леонида Шејке.
 • Нови живот Медиале, изложба у Котору

  Нови живот Медиале, изложба у Котору
  У августу 2004. године одржана је изложба "Нови живот Медиале" у Галерији код Хомена у Котору.
 • Ретроспективна изложба Медиале, Галерија НИС "Југопетрол"

  Ретроспективна изложба Медиале, Галерија НИС "Југопетрол"
  Од 11.априла до 1.маја 2005. још једном су изложена дела Медиале, овог пута у галерији НИС "Југопетрол", у Београду. Изложена су дела Оље Ивањицки, Леонида Шејке, Милића од Мачве, Уроша Тошковића, Владимира Величковића, Љубе Поповића, Косте Брадића, Владана Радовановића, Синише Вуковића, Мира Главуртића, Светозара Самуровића, Милована Видака, Дада Ђурића.
 • Изложба Тренутак садашњи

  Изложба Тренутак садашњи
  У Историјском музеју Србије у Београду, у оквиру ликовне збирке музеја, организована је изложба "Тренутак садашњи", поводом оснивања Галерије – салона Медиале и обележавања 50-годишњице од оснивања уметничке групе Медиала. Овом приликом изложене су слике, скулптуре, документи и лични предмети чланова чувене уметничке групе. Поставка је употпуњена документацијом о групи коју је установи даровала Оља Ивањицки. Централно место заузима слика Медиала, на којој су радили сви чланови групе.
 • Изложба у галерији "Хаос"

  Изложба у галерији "Хаос"
  Ирина Суботић Поводом 80 година од рођења Леонида Шејке у Галерији "Хаос" организована је изложба његових радова, разврстаних према пет основних тема којима се Шејка бавио:
  1. мултпликације предмета;
  2. Ђубришта;
  3. Складишта;
  4. ентеријери;
  5. мртве природе.
 • Изложба МЕДИАЛА - Златно доба, у галерији Хексалаб

  Изложба МЕДИАЛА - Златно доба, у галерији Хексалаб
  Танго Медиале Изложба "МЕДИАЛА - Златно доба" приређена је поводом прославе 55. годишњице од организовања прве изложбе Медиале. На изложби је представљено 12 уметника с преко 60 важних радова, позајмљених из београдских приватних колекција. Обухвата период од 1953. до 1963. године. Изложбу је отворио Љубомир Симовић.