Inked20156034 2080777762149602 219784322040668882 n li

Ιστορική γραμμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με θέμα την προσφυγιά.

By aflorou
  • Γενοκτονία Ποντίων (1914-1922)

  • Μικρασιατική Καταστροφή- Το χρονικό της απόβασης (1919)

    Μικρασιατική Καταστροφή- Το χρονικό της απόβασης (1919)
    https://www.slideshare.net/angelaflorou/mikrasiatiki-katastrofi-xroniko Η συμμαχική απόφαση της απόβασης και κατοχής της Σμύρνης λήφθηκε το Μάιο του 1919. Στην Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι - που ακολούθησε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου - οι νικητές σύμμαχοι επέβαλαν τους όρους τους με μια σειρά συνθηκών στα ηττημένα κράτη. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η πρώην ΟθωμανικήΑυτοκρατορία, της οποίας η τύχη συζητήθηκε την Άνοιξη του 1919.
  • Εκλογική ήττα Ελευθέριου Βενιζέλου

    Εκλογική  ήττα Ελευθέριου Βενιζέλου
    https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/HUWOsGIONSwfad Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1920 διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Την απόφαση της διεξαγωγής τους έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ύστερα από συνεχή αιτήματα της αντιπολίτευσης και αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της συνθήκης των Σεβρών
  • Κατάρρευση Μικρασιατικού μετώπου

    Κατάρρευση Μικρασιατικού μετώπου
    https://www.slideshare.net/sotiriadou/katarreysh-mikrasiatikoy-metwpoy-logoi
    Κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας αποτέλεσαν οι εκλογές του 1920. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές από τον Δημήτριο Γούναρη. Το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσα σε συνθήκες Εθνικού Διχασμού και δυσαρέσκειας του ελληνικού λαού για την παρατεταμένη παραμονή των ελληνικών στρατευμάτων στην Μικρά Ασία, ήταν καθοριστικό για την μετέπειτα ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
  • Η Πυρπόληση της Σμύρνης

    Η Πυρπόληση της Σμύρνης
    https://www.slideshare.net/sotiriadou/pyrpolhsh-ths-smyrnhs Με τον όρο « Καταστροφή της Σμύρνης» ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης απο τον κεμαλικό στρατό καθώς και η πυρπόληση της πόλης που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922.
  • 24 Ιουλίου 1923 - Συνθήκη της Λωζάνης

    24 Ιουλίου 1923 - Συνθήκη της Λωζάνης
    https://www.slideshare.net/sotiriadou/syntuhkh-lwzanhs Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας από την Ελλάδα, τηνΤουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών .ΗΤουρκία ανέκτησε: την Ανατολική Θράκη και κάποια νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών τηςΑνατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας.
  • 6- 7 Σεπτεμβρίου 1955

    6- 7 Σεπτεμβρίου 1955
    Τα γεγονότα της νύχτας της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, σε βάρος των Ελλήνων. Ξεριζωμός της ευημερούσας ελληνικής μειονότητας. https://www.slideshare.net/sotiriadou/orismos-prosfyga-xronika-fefonota-6-seprembrioy-1955pptx
  • Εισβολή Τούρκων στην Κύπρο (1974)