22215147 1672587686125503 1040108544 n

Революція на граніті 1990 року

  • Початок революції

    Початок революції
    О десятій ранку 2 жовтня 1990 р. біля сорока активістів УСС та Студентського братства, розстеливши на гранітних плитах площі Жовтневої революції матраци, оголосили про початок голодування (акції «революція на граніті»).
  • Period: to

    Революція на граніті 1990 року

    Революція на граніті — кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською молоддю, переважно студентами.
  • Другий день протестів

    Другий день протестів
    На 3 жовтня 1990 р. на площі вже стояло 49 наметів, а в голодуванні брало участь 137 осіб із Києва, Львова, Дніпропетровська, Івано-Франківська та інших міст України.
  • Третій день протестів

    Третій день протестів
    На 4 жовтня в голодуванні брали участь 151 особа, ще 131 забезпечували обслуговування (охорона тощо). Серед голодуючих 3 жінки. Одна з них — народна артистка України, лауреат Державної премії УРСР ім. Т.Г.Шевченка Н.Крюкова. На той час звістка про голодування досягла США та Великобританії.
  • Невдала спроба влади врегулювати ситуацію

    Невдала спроба влади врегулювати ситуацію
    5 жовтня 1990 р. в наметовому містечку відбулась зустріч Голови Верховної Ради УРСР Л.Кравчука із лідерами студентського голодування — О.Донієм та М.Іващишиним. Зустріч було показано по телебаченню. Як стверджують самі учасники акції, репортаж був досить об’єктивний, хоча найбільш невигідні для Голови Верховної Ради УРСР моменти були вирізані. Зустріч закінчилась нічим.
  • Революція набирає обертів

    Революція набирає обертів
    9 жовтня число учасників голодування досягло 180 осіб. Громадська думка повністю була на боці студентів. Акцію підтримали навіть представники інших республік СРСР, так в голодуванні брали участь студенти з Іркутська та Омська. До учасників акції приєдналися представники київських анархістів (В.Задирака, А.Розенвайн). Про свою підтримку голодуючих заявляли видатні вчені, науковці, письменники та діячі культури.
  • Обговорення студентських вимог

    Обговорення студентських вимог
    10 жовтня 1990 р. Л.Кравчук ставить на голосування (у відкритому режимі) про включення в порядок денний питання про обговорення студентських вимог. В цей час у Києві відбулася десятитисячна маніфестація, яка добилася 10 хвилин прямого ефіру для оголошення вимог голодуючих.В своєму виступі в прямому ефірі Л.Кравчук закликав до порозуміння, проте рішуче відкинув вимоги студентів. Крім того, в проурядовій пресі та на телебаченні з’явилися наклепницькі та провокаційні матеріали.
  • Дев'ятий день протестів

    11 жовтня 1990 р. у малому залі будинку Федерації незалежних профспілок України відбулася прес-конференція керівництва наметового містечка, в котрій взяли участь О.Доній, О.Барков, І.Коцюруба, О.Кузан, С.Бащук. Лідери голодуючих заявили про активізацію студентства та проведення в найближчий час радикальних акцій протесту.
  • Загострення ситуації

    Загострення ситуації
    15 жовтня 1990 р. о 10-й ранку розпочався загальний студентський страйк. Із 7-ої години ранку з наметового містечка по вузах Києва було відправлено агітаційні групи, які організували студентів та привести їх на Хрещатик. Стотисячна колона маніфестантів пройшла з Хрещатика по вул. Кірова і оточила Верховну Раду, прорвавши шеренгу міліції, маніфестанти вийшли на майданчик біля парламенту. В другій половині дня біля 70 студентів влаштували сидячий страйк перед сходами парламенту.
  • Верховна Рада розпочала розгляд вимог студентів

    Верховна Рада розпочала розгляд вимог студентів
    16 жовтня 1990 р. у голодуванні брали участь 298 осіб. Маніфестація, яка пройшла по Хрещатику до стін Верховної Ради, складалася з представників 18 вузів, 22 технікумів, 2 училищ і 18 шкіл. Протягом дня студентами було захоплено “жовтий” корпус Київського університету та один з корпусів Політехнічного інституту. Продовжувався окупаційний страйк в “червоному” корпусі університету. Під таким тиском Верховна Рада створила тимчасову узгоджувальну комісію для розгляду вимог голодуючих студентів.
  • Завершення революції

    Завершення революції
    17 жовтня 1990 р. о 19-й годині депутати Верховної Ради УРСР, вже ознайомившись з протоколами узгоджувальної комісії, прийняли “Постанову Верховної Ради Української РСР про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в місті Києві з 2 жовтня 1990 року”.Результатом студентського голодування та акції «революція на граніті» стала вироблена узгоджувальною комісією і ухвалена Верховною Радою УРСР постанова, де значною мірою були задоволені всі вимоги студентів.