4

Україна в роки Другої світової та Великої Вітчизняної воєн (1939–1945)

  • Пакт про ненапад між Німеччиною та СРСР

    Пакт про ненапад між Німеччиною та СРСР
    Договір про ненапад між СРСР і Німеччиною був підписаний Молотовим і Ріббентропом 23 серпня 1939 р. на 10 років. У преамбулі й 6 статтях договору зазначалося, що обидві країни зобов'язалися «утримуватися від усякого насильства, від усякої агресивної дії й усякого нападу» одна проти одної, не підтримувати жодної третьої держави, яка розв'язала б війну проти однієї із сторін, проводити взаємні консультації, розв'язувати конфлікти виключно мирним шляхом.
  • Договір про дружбу та кордони між Німеччиною та СРСР

    Договір про дружбу та кордони між Німеччиною та СРСР
    31 серпня 1940 року у Берліні був підписаний Договір між СРСР і Німеччиною щодо прикордонних правових відносин на державному кордоні, встановленому відповідно до Договору про дружбу та кордон між СРСР та Німеччиною від 28 вересня 1939 року.
  • Включення Західної України до складу УРСР

    23 серпня 1939 р. між СРСР та Німеччиною було підписано пакт про ненапад, а також таємний протокол Ріббентропа—Молотова, який визначав зони впливу двох держав у Східній Європі. За цим протоколом східні польські території (тобто західні області колишньої території України) мали бути передані СРСР.
  • Включення Південної Бессарабії і Північної Буковини до складу УРСР.

    28 червня 1940 р. румунський уряд заявив про свою згоду передати Радянському Союзу Бессарабію і Північну Буковину. І вже 2 серпня 1940 р. Завдяки цьому населення України збільшилося на 8809 тис. осіб і на середину 1941 р. становило 41657 тис., а територія розширилася до 565 тис. км2.
  • Напад Німеччини на СРСР.

    Напад Німеччини на СРСР.
    Початок Великої Вітчизняної війни.
    Фашистська Німеччина напала на СРСР 22 червня 1941 року. Армія Гітлера і його союзників завдала стрімкий удар відразу по декількох точках, тим самим застав радянську армію зненацька. Напад стався вночі і стало початком затяжний і дуже важкою для СРСР Великої Вітчизняної війни.
  • Проголошення Акта про відновлення Української Держави.

    Проголошення Акта про відновлення Української Держави.
    Акт відновлення Української Держави — проголошення 30 червня 1941 року в окупованому німецькими військамиЛьвові відновлення Української держави. Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».
  • Завершення окупації України загарбниками.

    Завершення окупації України загарбниками.
    Це був тотальний терор. Порушуючи міжнародні конвенції, кати на території України масово знищували військовополонених. За військовими підрозділами вермахту просувались загони карателів - айнзац - групи СС, які масово знищували населення. Німці запровадили систему колективної відповідальності за акт терору. За часи гітлерівської окупації на всій території України нацисти здійснювали політику "Юденфай" - чистий від євреїв".
  • Створення УПА.

    Створення УПА.
    Українська повстанська армія (УПА) — підпільна збройно-політична формація, cтворена на Заходi України у червнi 1941 року. Головне завдання УПА: оборона та звільнення українського населення як і від німецької, так і від радянської, окупацій. Побудована за територіальним принципом. З 1943 по 1950 роки Головним Командиром УПА був генерал Роман Шухевич.
  • Визволення Києва від загарбників.

    Визволення Києва від загарбників.
    Київська наступальна операція, яка тривала з 3-го до 13 листопада 1943 року.Загалом битва за Дніпро тривала з серпня по грудень 1943 року,У боях було задіяно близько чотирьох мільйонів людей з обох сторін. Лінія фронту становила приблизно 1 400 км, загальні втрати (убиті, поранені і полонені) складають від 1 до 2,7 млн людей.
  • Завершення визволення України від німецько-фашистських окупантів.

    Завершення визволення України від німецько-фашистських окупантів.
    28 жовтня 1944 р. територія України була остаточно визволена від загарбників.У ході визвольних операцій на Україні загинуло понад 3,5 млн. воїнів! Неоціненну допомогу воїнам надавали радянські партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу. Активні дії проти німецьких окупантів вели загони УПА.
  • День Перемоги, завершення Великої Вітчизняної.

    День Перемоги, завершення Великої Вітчизняної.
    Шлях до перемоги над фашистами тривав 1418 днів і коштував десятків мільйонів людських життів. Завершальною фазою Другої світової війни була Берлінська операція, в якій радянські війська щодня втрачали до 15 тис. солдатів. Незважаючи на опір німців, 30 квітня над Рейхстагом був піднятий червоний прапор, а вночі 8 травня підписано акт про повну капітуляцію Німеччини.
  • Капітуляція Японії і завершення другої світової війни.

    Капітуляція Японії і завершення другої світової війни.
    До наприкінці липня 1945 року Імператорським японський флот втратив свою боєготовність, виникла загроза вторгнення союзників на територію Японії. У той час як публічними заявами оголошувалося намір воювати до кінця, члени Вищої військової ради Японії ("Великої шістки") таємно пропонували нейтральному Радянському Союзу тимчасовий мирний договір на вигідних для себе умовах.