History world map

Zgodovina po svetu by Sani Skotnik,4.š

By GAJAŠ
  • Pariška mirovna konferenca- Britaniji dodelijo Nemški del Vzhodne Afrike.

    Pariška mirovna konferenca- Britaniji dodelijo Nemški del Vzhodne Afrike.
    Pariška mirovna konferenca je bila sklicana januarja 1919 v Versaillesu. Konferenca je bila pozvana, da vzpostavi pogoje za mir po prvi svetovni vojni. Kljub temu da je sodelovalo skoraj trideset držav, so predstavniki Združenega kraljestva, Francije, ZDA in Italije postali znani kot "velika četvorka" prevladovali nad postopki, ki so privedli do oblikovanja Versajske pogodbe, pogodbe, ki je končala prvo svetovno vojno.
    (https://history.state.gov/milestones/1914-1920/paris-peace)
  • Red Summer

    Red Summer
    To je obdobje od 27. julija do avgusta. 3, 1919 je zaznamovalo vrhunec vala proti črnemu nasilju, ki je zavil ZDA leta 1919. Sezona je postala znana kot "Rdeče poletje", ime, ki ga je skoval poljski sekretar NAACP James Weldon Johnson.
    (https://time.com/5636454/what-is-red-summer/)
  • Cordell Hull-prejetnik Nobelove nagrade leta 1945

    Cordell Hull-prejetnik Nobelove nagrade leta 1945
    Leta 1945, leto osvoboditve Norveške pred nacistično-nemško okupacijo, je Nobelov odbor želel pokazati svojo podporo ustanovitvi nove svetovne organizacije, Združenih narodov. To je bilo storjeno s podelitvijo nagrade za mir Cordellu Hullu, človeku, znanemu kot "oče Združenih narodov".
    (https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1945/hull/facts/)
  • Prvo podmornico z jedrskim pogonom, USS Nautilus, je v Grotonu v zvezni državi Connecticut lansirala Mamie Eisenhower, prva dama ZDA

    Prvo podmornico z jedrskim pogonom, USS Nautilus, je v Grotonu v zvezni državi Connecticut lansirala Mamie Eisenhower, prva dama ZDA
    Leta 1952 je Nautilusovo kobilico postavil predsednik Harry S. Truman. 21. januarja 1954 pa je prva dama Mamie Eisenhower razbila steklenico šampanjca čez svoj lok, ko je bila izstreljena v reko Temzo v Grotnu prva podmornica na jederski pogon .
    (https://www.history.com/this-day-in-history/uss-nautilus-commissioned)