Theodoros vryzakis, grateful hellas (1858)

Τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)

  • Έναρξη Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

    Έναρξη Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά τον Προύθο ποταμό και φτάνει στο Ιάσιο (Μολδαβία).
  • Προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»

    Προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί στο Βουκουρέστι την προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και καλεί στα όπλα τους Έλληνες της περιοχής.
  • Έναρξη της Επανάστασης στην Ελλάδα (Πελοπόννησος)

    Έναρξη της Επανάστασης στην Ελλάδα (Πελοπόννησος)
    Πρώτο σημαντικό γεγονός η Απελευθέρωση της Καλαμάτας.
  • Η Επανάσταση στην Πάτρα

    Η Επανάσταση στην Πάτρα
    Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους αγωνιστές της Πάτρας.
  • Έναρξη Επανάστασης στα νησιά του Αιγαίου

    Έναρξη Επανάστασης στα νησιά του Αιγαίου
    Οι Σπέτσες ήταν το πρώτο από τα τρία μεγάλα ναυτικά νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά), που ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, στις 3 Απριλίου του 1821.
  • Κατάληψη του φρουρίου των Σαλώνων (Άμφισσα)

    Κατάληψη του φρουρίου των Σαλώνων (Άμφισσα)
    Το φρούριο των Σαλώνων ήταν το πρώτο που κατέλαβαν οι Έλληνες στην Επανάσταση του 1821, στις 10 Απριλιου.
  • Μάχη στο Λεβίδι

    Μάχη στο Λεβίδι
    Η Μάχη του Λεβιδίου ήταν η πρώτη νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων γύρω από την Τριπολιτσά.
  • Η μάχη της Αλαμάνας

    Η μάχη της Αλαμάνας
    Ο Αθανάσιος Διάκος θυσιάζεται στην Αλαμάνα στην ηρωική προσπάθειά τουνα αναχαιτίσει τις Οθωμανικές ορδές του Κιοσέ Μεχμέτ και του Ομέρ Βρυώνη.
  • Έναρξη επανάστασης στη Θεσσαλία

    Έναρξη επανάστασης στη Θεσσαλία
    Ο Άνθιμος Γαζής και ο Κυριάκος Μπασδέκης ξεσηκώνουν τη Μαγνησία.
  • Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ξεγελά τους Οθωμανούς στο Χάνι της Γραβιάς και με 120 άνδρες κερδίζει τον πολυπληθή στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
  • Η μάχη στο Βαλτέτσι

    Η μάχη στο Βαλτέτσι
    Σημαντική νίκη που άνοιξε το δρόμο στην Άλωση της Τριπολιτσάς.
  • Έναρξη Επανάστασης στη Μακεδονία

    Έναρξη Επανάστασης στη Μακεδονία
    Στις 17 Μαΐου του 1821, κηρύχθηκε η επανάσταση στην Μακεδονία, ενώ ο Εμμανουήλ Παππάς ανακηρύχθηκε "αρχηγός και υπερασπιστής της Μακεδονίας". Αφού εγκατέστησε το αρχηγείο του στο Άγιο Όρος, με τους 2.500 άνδρες του, ανέλαβε δράση με παράλληλες εξεγέρσεις στην Χαλκιδική.
  • Ναυμαχία της Ερεσού

    Ναυμαχία της Ερεσού
    Η ναυμαχία της Ερεσού θεωρείται η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες ναυμάχοι και διεξήχθη στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο Ερεσσού της Λέσβου. Πρωταγωνιστές της ναυμαχίας αυτής ήταν ο Ιάκωβος Τομπάζης (πρώτος ναύαρχος της επανάστασης του 1821) όπου διηύθυνε την ναυμαχία και ο Δημήτριος Παπανικολής ο οποίος επιχείρησε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία την "πυρπόληση" με χρήση "καυστικού", όπως λεγόταν αρχικά το πυρπολικό, με αποτέλεσμα την ανατίναξη του εχθρικού πλοίου.
  • Μάχη στο Δραγατσάνι

    Μάχη στο Δραγατσάνι
    Τον Ιούνιο του 1821, ο Ιερός Λόχος χάνει στη μάχη στο Δραγατσάνι. Μεγάλο μέρος του στρατού θυσιάστηκε, ενώ οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν.
  • Άλωση της Τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς
    Η σημαντικότερη στιγμή της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, καθώς είχε συντριβεί η βασική στρατιωτική βάση του οθωμανικού στρατού και χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων, τονώνοντας το ηθικό τους.
  • Α' Εθνοσυνέλευση

    Α' Εθνοσυνέλευση
    Η Α' Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο τον Δεκέμβριο του 1821. Κατά τη διάρκειά της ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Επανάστασης, περισσότερο γνωστό ως «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος». Διακηρύχθηκε επίσης η ανεξαρτησία των Ελλήνων και ορίστηκε πρωτεύουσα του νέου κράτους η Κόρινθος.
  • Καταστροφή της Χίου

    Καταστροφή της Χίου
    Στις 30 Μαρτίου 1822 πραγματοποιείται η Σφαγή των Ελλήνων της Χίου από τον οθωμανικό στρατό. Η Σφαγή της Χίου κινητοποίησε, ευαισθητοποίησε και συγκίνησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η οποία ενδιαφέρθηκε για την Ελληνική Επανάσταση.
  • Μάχη της Νάουσας

    Μάχη της Νάουσας
    Τουρκικές δυνάμεις πολιόρκησαν τη Νάουσα, όπου είχαν καταφύγει αγωνιστές σμίγοντας με τον αρματολό Τσάμη Καρατάσο και τον πρόκριτο Ζαφειράκη Λογοθέτη. Οι Τούρκοι την κυρίευσαν τον Απρίλιο του 1822. Η πόλη καταστράφηκε και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, για ν' αποφύγουν την αιχμαλωσία, έπεσαν στον γκρεμό της Αράπιτσας.
  • Πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας στη Χιο

    Πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας στη Χιο
    Τον Ιούνιο του 1822, ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατίναξε στο λιμάνι της κατεστραμμένης Χίου τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, ως εκδίκηση των Ελλήνων για την καταστροφή της Χίου.
  • Μάχη του Πέτα

    Μάχη του Πέτα
    Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Χουρσίτ Πασά να περάσει στην Πελοπόννησο. Ο οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822.
  • Μάχη στα Δερβενάκια (Σφαγή του Δράμαλη)

    Μάχη στα Δερβενάκια (Σφαγή του Δράμαλη)
    Στις 26 Ιουλίου του 1822 έγινε φονική μάχη στα Δερβενάκια, κατά την οποία οι Τούρκοι στρατιώτες παγιδεύτηκαν. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, κατέφυγαν στην Κόρινθο. Ο Δράμαλης πέθανε από τη λύπη του, ενώ στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.
  • Πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου

    Πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου
    Μετά την συντριβή των ελληνικών σωμάτων, όπου σκοτώθηκαν και πολλοί φιλέλληνες στην Μάχη του Πέτα (4 Ιουλ. 1822), οι τουρκικές δυνάμεις υπό την αρχιστρατηγία του Ομέρ Βρυώνη κατευθύνονται προς τη Δυτική Ελλάδα και ανασυντάσσονται στο Βραχώρι (σημ. Αγρίνιο) δύο ώρες πεζοπορία από το Μεσολόγγι. Ο Μπότσαρης ξεκινά διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Μεσολογγίου με μοναδικό σκοπό να κερδίσει χρόνο και οι Οθωμανοί να αναγκαστούν να υποχωρήσουν λόγω του χειμώνα.
  • Ναυμαχία της Τενέδου

    Ναυμαχία της Τενέδου
    Στις 28 Οκτωβρίου 1822 ο Κανάρης επιτέθηκε στην υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, καθώς η ναυαρχίδα κατόρθωσε να μπει στα Στενά του Βοσπόρου. Ο Κανάρης κατάφερε να κάψει την υποναυαρχίδα. Ήταν το δεύτερο κατόρθωμα του. Από τα 800 άτομα του πληρώματος της τουρκικής υποναυαρχίδας ελάχιστοι σώθηκαν.
  • Β' Εθνοσυνέλευση

    Β' Εθνοσυνέλευση
    Η Β' Εθνοσυνέλευση (1823) συνήλθε στο Άστρος της Αρκαδίας. Στην Εθνοσυνέλευση αυτή ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα και αποφασίστηκε να καταργηθούν τα τοπικά κέντρα εξουσίας, προκειμένου να ενισχυθεί η κεντρική διοίκηση. Δημιουργήθηκαν τρία πολιτικά κόμματα: το Αγγλικό, που το υποστήριζαν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι, του Γαλλικό, με τον Ηπειρώτη γιατρό Ιωάννη Κωλέττη και τους Ρουμελιώτες και το Ρωσικό, υπό την επιρροή του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου.
  • Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

    Μάχη στο Κεφαλόβρυσο
    Στις 8 Αυγούστου του 1823, ο Μάρκος Μπότσαρης έκανε αιφνιδιαστική επίθεση (γιουρούσι) στο οθωμανικό στρατόπεδο του Μουσταφά Πασά. Κατά τη διάρκεια όμως της επίθεσης ο Μπότσαρης έπεσε νεκρός από ένα εχθρικό βόλι και μεταφέρθηκε από παλικάρια του στο Μεσολόγγι, όπου και τάφηκε με τιμές. Ένας από τους γενναιότερους και τιμιότερους αγωνιστές της Επανάστασης, ο Μάρκος Μπότσαρης, είχε θυσιαστεί στον αγώνα για την ελευθερία.
  • Ολοκαύτωμα της Κάσου

    Ολοκαύτωμα της Κάσου
    Οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ, αμέσως μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στην Κρήτη, αποβιβάστηκαν στην Κάσο στις 29 Μαΐου 1824 και αφάνισαν το νησί. Η καταστολή της επανάστασης στην Κρήτη και η καταστροφή της Κάσου άνοιξαν το δρόμο για την απρόσκοπτη απόβαση των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων υπό τον Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, τον Φεβρουάριο του 1825.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών
    Η Καταστροφή των Ψαρών από τους oθωμανούς έλαβε χώρα στις 21 και 22 Ιουνίου 1824. Κατά την κατάληψη του νησιού από τα οθωμανικά στρατεύματα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 Έλληνες, Ψαριανοί και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και διάφορα μέρη της Ελλάδας, που είχαν βρει καταφύγιο στα Ψαρά.
  • Ναυμαχία της Σάμου

    Ναυμαχία της Σάμου
    Στη Ναυμαχία της Σάμου στις 6 Αυγούστου 1824, ο ελληνικός στόλος του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κανάρη και άξιους συμπαραστάτες, τους Τσάπελη, Ματρόζο, Ραφαλιά, Ρομπότση και Βατικιώτη, κατόρθωσαν να κάψουν τρία εχθρικά πλοία. Η επιγραφή ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΕΚΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824 αποτέλεσε την εμβληματική απόδοση του γεγονότος.
  • Η Ναυμαχία του Γέροντα

    Η Ναυμαχία του Γέροντα
    Η Ναυμαχία του Γέροντα έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824, στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από τη Λέρο και την Κάλυμνο. Η ναυμαχία έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον του συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, με διοικητή τον Ανδρέα Μιαούλη.
  • Δεύτερη πολιορκία Μεσολογγίου

    Δεύτερη πολιορκία Μεσολογγίου
    Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου. Κατά την πρώτη φάση της πολιορκίας (15 Απριλίου - 12 Δεκεμβρίου 1825) το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους συντρίβονταν εύκολα ή δύσκολα από τους υπερασπιστές της πόλης. Βοηθούσε σημαντικά δια θαλάσσης ο Μιαούλης και από την ξηρά ο Καραϊσκάκης.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Μάχη στο Μανιάκι
    Δίνοντας άνιση μάχη με τον στρατό του Ιμπραήμ, στις 20 Μαΐου του 1825, ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του πολέμησαν γενναία και έχασαν τη ζωή τους, αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον Ιμπραήμ να περάσει στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
  • Μάχη στους Μύλους Αργολίδας

    Μάχη στους Μύλους Αργολίδας
    Ο Ιμπραήμ, ανεμπόδιστος, έφτασε στην Τριπολιτσά και δύο ημέρες μετά προχώρησε εναντίον του Ναυπλίου, της πρωτεύουσας των επαναστατών. Συγκρούστηκε όμως στους Μύλους Αργολίδας με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν επικεφαλής τον Υψηλάντη και τον Μακρυγιάννη, και επέστρεψε στην Τριπολιτσά.
  • Ο Κανάρης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

    Ο Κανάρης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
    Ο Κανάρης είχε προτείνει, τον Αύγουστο του 1825, οι Έλληνες να πυρπολήσουν τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στη βάση του, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με το σχέδιο του, τρία πυρπολικά και δύο πολεμικά καράβια κατευθύνθηκαν προς την Αίγυπτο και πλησίασαν την Αλεξάνδρεια. Η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από ένα γαλλικό πολεμικό, που άρχισε να τους κανονιοβολεί.
  • Τρίτη πολιορκία Μεσολογγίου και Έξοδος

    Τρίτη πολιορκία Μεσολογγίου και Έξοδος
    Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826. Απέτυχε, όμως, και αναγκάσθηκε να συμπράξει μετά του Κιουταχή. Οι δύο στρατοί κατέστησαν ασφυκτική την πολιορκία με ανηλεή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου. Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Έτσι, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων η Έξοδος και ορίστηκε η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου 1826).
  • Η Αίγινα πρώτη -προσωρινή- πρωτεύουσα του κράτους

    Η Αίγινα πρώτη -προσωρινή- πρωτεύουσα του κράτους
    Το 1826 η Αίγινα ορίστηκε και επίσημα ως -προσωρινή- πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ιδιότητα που διατήρησε έως το 1829, με τη μεταφορά πλέον της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο. Εκεί, αργότερα, ο Καποδίστριας ίδρυσε Ορφανοτροφείο, για να καλύψει τις ανάγκες σε στέγαση, σίτιση και επαγγελματική εκπαίδευση των ορφανών του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ λειτούργησε και το Κεντρικό Σχολείο, για να δημιουργηθούν δάσκαλοι αλλά και στελέχη για τις κρατικές υπηρεσίες.
  • Μάχη της Αράχωβας

    Μάχη της Αράχωβας
    Η μάχη της Αράχωβας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του '21 κατά την οποία οι Έλληνες επαναστάτες, με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πέτυχαν μεγάλη νίκη επί των Τούρκων του Μουσταφάμπεη. Έλαβε χώρα μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826, στην Αράχωβα της Βοιωτίας.
  • Γ' Εθνοσυνέλευση

    Γ' Εθνοσυνέλευση
    Η Γ' Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε στην Τροιζήνα και ψήφισε καινούργιο Σύνταγμα, δημοκρατικότερο από τα προηγούμενα. Όρισε το Ναύπλιο πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων ορίστηκαν αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων οι Άγγλοι αξιωματικοί σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς στην ξηρά και ο λόρδος Τόμας Κόχραν στη θάλασσα.
  • Μάχη του Αναλάτου

    Μάχη του Αναλάτου
    Η Μάχη του Αναλάτου ήταν πολεμική εμπλοκή με ολέθρια ήττα για τους Έλληνες, στην οποία και σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης. Έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 1827, στη θέση Ανάλατος, σημερινή περιοχή του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα. Στόχος της μάχης ήταν η διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης και η απελευθέρωση των πολιορκημένων Ελλήνων.
  • Πολιορκία της Ακρόπολης

    Πολιορκία της Ακρόπολης
    Ο απρόσμενος θάνατος του Καραϊσκάκη, που ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους στρατιώτες του, έριξε το ηθικό των πολεμιστών. Η σύγκρουση κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατεύματος. Σημαντικοί Έλληνες οπλαρχηγοί, όπως ο Γεώργιος Δράκος και ο Λάμπρος Βέικος αλλά και πάνω από χίλιοι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους ενώ η Ακρόπολη παραδόθηκε τον Μάιο του 1827 στους Τούρκους πολιορκητές της.
  • Συνθήκη του Λονδίνου

    Συνθήκη του Λονδίνου
    Στη συνθήκη του Λονδίνου στις 6 Ιουλίου 1827 οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), παρακινούμενες από την επιθυμία ενίσχυσης της επιρροής τους στα Βαλκάνια, αποφάσισαν την ειρήνευση στην Ελλάδα προτείνοντας παράλληλα στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ την παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες.
  • Ναυμαχία του Ναυαρίνου

    Ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Η ναυμαχία του Ναυαρίνου διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου του 1827, όπου ενωμένες οι ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με επιτυχία τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά. Η νίκη του στόλου των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο ήταν καθοριστική και επιτάχυνε τις εξελίξεις, οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
  • Άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο

    Άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο
    Στη Γ' Εθνοσυνέλευση ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας και το Ναύπλιο ορίζεται ως η νέα πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο στις 18 Ιανουαρίου 1828 και επιχείρησε να οργανώσει το κράτος, βελτιώνοντας τη διοίκηση και την οικονομία του. Προκειμένου να πετύχει το στόχο του, συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του.
  • Δ' Εθνοσυνέλευση

    Δ' Εθνοσυνέλευση
    Η Δ' Εθνοσυνέλευση έγινε στο Άργος από τις 11 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1829. Εγκρίθηκε η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, συστάθηκε Γερουσία με 27 γερουσιαστές και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του κράτους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κοπή εθνικού νομίσματος, του Φοίνικα, νόμος για εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια, η απαγόρευση εξαγωγής αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και η καταγραφή της έκτασης των εθνικών γαιών και των άλλων εθνικών ιδιοκτησιών (Κτηματολόγιο).
  • Μάχη της Πέτρας

    Μάχη της Πέτρας
    Στην τελευταία μάχη της Επανάστασης, που δόθηκε στην Πέτρα της Βοιωτίας τον Σεπτέμβριο του 1829, οι εξεγερμένοι Έλληνες με επικεφαλής τον Δημήτριο Υψηλάντη νίκησαν τους Τούρκους και τους ανάγκασαν να συνθηκολογήσουν. Μετά τη σημαντική αυτή νίκη, η Λειβαδιά και ουσιαστικά ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα παραδόθηκε στους επαναστάτες.
  • Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας

    Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας
    Τον Φεβρουάριο του 1830 υπογράφηκε στο Λονδίνο από τις τρεις συμμαχικές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας), με τα σύνορά της στη γραμμή Αχελώου - Σπερχείου ποταμού.
  • Δολοφονία του Καποδίστρια

    Δολοφονία του Καποδίστρια
    Η συγκεντρωτική διακυβέρνηση του Καποδίστρια και η σύγκρουσή του με πολλά τοπικά συμφέροντα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια πολιτικών ομάδων, που αντέδρασαν στην πολιτική του. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, με αποτέλεσμα στη χώρα να επικρατήσει αναρχία.
  • Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

    Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης
    Ο σουλτάνος συμφώνησε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως, στις 21 Ιουλίου 1832, που προέβλεπε την ανεξαρτησία της Ελλάδος και τα διευρυμένα σύνορα Παγασητικού-Αμβρακικού.