Images

Ιστορία της φωτογραφίας

  • 350

    camera obscura

    camera obscura
    Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η απλούστερη φωτογραφική μηχανή, η γνωστή ως camera obscura
  • Period: 350 to

    Ιστορία της φωτογραφίας

  • Apr 8, 1550

    Προσθήκη ενός κοίλου φακού στην camera obscura

    Προσθήκη ενός κοίλου φακού στην camera obscura
    Στα 1550 είχε ήδη συντελεστεί μια σημαντική τροποποίηση της camera obscura και συγκεκριμένα η προσθήκη ενός κοίλου φακού στην οπή εισόδου του φωτός, από τον Girolamo Gardano
  • Johann Heinrich Schulze

    Johann Heinrich Schulze
    Η απλή camera obscura δεν μπορούσε να διατηρήσει τα είδωλα των αντικειμένων. Τα πρώτα πειράματα πάνω σε φωτοευαίσθητα υλικά χρονολογούνται περίπου στις αρχές του 18ου αιώνα και ανήκουν στον Γιόχαν Χάινριχ Σούλτσε (Johann Heinrich Schulze), ο οποίος είχε πετύχει την αποτύπωση του φωτός πάνω σε ένα φωτοευαισθητοποιημένο από άλατα αργύρου χαρτί, αλλά στάθηκε αδύνατη η στερέωση της εικόνας.
  • Πρώτη φωτογραφία

    Πρώτη φωτογραφία
    O Γάλλος ερευνητής Νικηφόρος Νιέπς (Nicéphore Niépce) επανέλαβε (ανεξάρτητα) την αποτύπωση μιας αρνητικής εικόνας, με την ίδια όμως δυσκολία στερέωσης της στο χαρτί. Το 1826 ωστόσο, κατάφερε να αποτυπώσει απευθείας σε "θετικό" την πρώτη φωτογραφία της ιστορίας, χάρη στη χρήση ενός παραγώγου του πετρελαίου. Για την αποτύπωση της φωτογραφίας αυτής απαιτήθηκε έκθεση στο φως για διάστημα οκτώ ωρών και το θέμα της ήταν οι στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας.
  • Ο Talbot και η καλοτυπία

    Ο Talbot και η καλοτυπία
    Ο Άγγλος επιστήμονας Ουίλιαμ Φοξ Τάλμποτ (William Fox Talbot) τοποθετούσε σε σκοτεινό θάλαμο φύλλα χαρτιού επιστρωμένα με χλωριούχο άργυρο. Περνούσε με κερί το αρνητικό που προέκυπτε για να γίνει διάφανο, το τοποθετούσε πάνω σε άλλο επιστρωμένο χαρτί και έπειτα το εξέθετε στο φως του ήλιου παράγοντας έτσι μια θετική εικόνα που ονόμασε καλοτυπία. Η σύγχρονη φωτογραφία εξακολουθεί να βασίζεται στη μέθοδο του Τάλμποτ
  • Louis Daguerre

     Louis Daguerre
    Παράλληλα με τον Niépce, ο αυτοαποκαλούμενος ζωγράφος Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ (Louis Jacques Mande Daguerre), πειραματιζόταν επίσης με την τεχνική της φωτογραφίας και ήταν ο ίδιος που πρότεινε στον Νιέπς να συνεργαστούν εμπορικά. Αν και ο Νταγκέρ δεν είχε ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, μετά το θάνατο του Νιέπς, το 1833, επιδόθηκε στην τελειοποίηση της μεθόδου του και τελικά τα κατάφερε, επινοώντας τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας.
  • Η πρώτη σειρά αεροφωτογραφιών από αερόστατο

    Η πρώτη σειρά αεροφωτογραφιών από αερόστατο
    Η πρώτη σειρά αεροφωτογραφιών από αερόστατο. Ο Nadar καταφέρνει να τραβήξει συνολικά 70 φωτογραφίες.
  • Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία

    Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία
    Η πρώτη φωτογραφία χρώματος αποτέλεσε γεγονός το 1861, χάρη στο φυσικό James Clerk Maxwell.
    Μια από τις πρώτες μεθόδους για έγχρωμες φωτογραφίες περιλάμβανε τη χρήση συνολικά τριών φωτογραφικών μηχανών κάθε μια απο τις οποίες είχε ένα διαφορετικό φίλτρο χρώματος μπροστά από τον φακό.
  • Aνακάλυψη του φιλμ σε ρολό.

    Aνακάλυψη του φιλμ σε ρολό.
    Τον Ιούλιο του 1888 πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό. Η ιδέα ανήκε στον Τζορτζ Ίστμαν (George Eastman), τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος κατασκεύασε έτσι την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί (box camera), την οποία και ονόμασε Kodak. Η μηχανή αυτή χαρακτηριζόταν από μικρό βάρος (περίπου ένα κιλό), είχε μικρές διαστάσεις και διέθετε ένα σταθερό διάφραγμα. Ήταν επιφορτωμένη με ένα ρολό φωτοευαίσθητου χαρτιού.
  • Η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

    Η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
    Η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή παρουσιάστηκε το 1990. Η ψηφιακή φωτογραφία αποτελεί ίσως την τελευταία σημαντική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την τεχνική της φωτογραφίας. Στην ψηφιακή φωτογραφία, αντί για το κοινό "χημικό" φιλμ, χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες. Το μέρος της φωτογραφικής μηχανής που βοηθά την εστίαση της εικόνας είναι το ίδιο. Βέβαια, συνοδεύεται πια από πολλά βοηθητικά ηλεκτρονικά μέσα.
  • Η πρώτη φωτογραφία στο διαδύκτιο

    Η πρώτη φωτογραφία στο διαδύκτιο
    Η πρώτη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο διαδύκτιο ήταν μια φωτογραφία του μουσικού group Horribles Cernettes, από τον Tim Berners-Lee, εφευρέτη του web,
  • Φωτογραφίες από τον Αρη.

    Φωτογραφίες από τον Αρη.
    1997: Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες από τον πλανήτη Αρη.