Valley 3 back

Η Θεσσαλία μέσα από σημαντικά Ιστορικά Γεγονότα

  • Ρήγας Φερραίος

    Ρήγας Φερραίος
    Γεννιέται στο Βελεστίνο Μαγνησίας ο Ρήγας Φερραίος ή "Ρήγας Βενεστινλής" πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελλννικού Διαφωτισμού. Αφιέρωμα της Ε.Ρ.Τ για τον Ρήγα Φερραίο.
  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων

    Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων
    Στην Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων του νομού Λάρισας ιδρύεται ο πρώτος παγκοσμίως Αγροτικός Συνεταιρισμός με την ονομασία "Κοινή Συντροφιά".
  • Γεώργιος Καραισκάκης

    Γεώργιος Καραισκάκης
    Γέννηση του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραισκάκη στο χωριό Μαυρομάτι Καρδίτσας.
  • Η Θεσσαλική επανάσταση του 1821

    Η Θεσσαλική επανάσταση του 1821
    Ενάμιση μήνα μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης κατα των Τούρκων κατακτητών στην Πελοππόνησο, το λάβαρο της Επανάστασης υψώνεται και στην Θεσσαλία στην περιοχή των Αγράφων. Μετά το τέλος της επανάστσης του 1821, μόνο ένα μικρό μέρος της περιοχής των Αγράφων ελευθερώθηκε, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας παρέμενε υπό Τουρκική κατοχή.
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
    Γεννίεται στην Σκίαθο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες γνωστός και ως "ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων" Αφιέρωμα της Ε.Ρ.Τ. για την ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
  • Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία

    Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία
    Η επανάσταση του 1878 προετοιμάστηκε για την απελευθέρωση των υπόδουλων περιοχών της Θεσσαλία, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Σκληρές μάχες σημειώθηκαν σε Θεσσαλικές περιοχές με συντριπτική νίκη των επαναστατημένων Θεσσαλών κατά των Τούρκών. Η νικηφόρα επανάσταση της Θεσσαλίας αποτέλεσε τον προάγγελο για την προσάρτηση της περιοχής στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος το 1880
  • Προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος

    Προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος
    To 1880, μετά από έντονες και μακροχρόνιες διπλωματικές ενέργειες και πολεμικές συρράξεις πραγματοποιήθηκε η προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος. Η προσάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά και ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη του Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881.
  • Period: to

    Το Αγροτικό Ζήτημα

    Αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας, ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα ανήλθε στην επιφάνεια. Ξεκίνησαν οι αγώνες των Θεσσαλών αγροτών "κολίγων", για απαλλοτροιώση των γεωργικών εδαφών "τσιφλικιών" και αλλάγη στο ιδιοκτησιακό γαιοκτητικό καθεστώς.
  • Νικόλαος Πλαστήρας

    Νικόλαος Πλαστήρας
    Γεννιέται στο Μορφοβούνι Καρδίτσας ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, γνωστός και ως "Μαύρος Καβαλάρης" πρωθυπουργός του Ελληνικού Κράτους για τρείς περιόδους.
  • Δημήτρης Γιολδάσης

    Δημήτρης Γιολδάσης
    Γεννιέται στο Μορφοβούνι Καρδίτσας ο ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης. Πηγές έμπνευσης του στα έργα του ο θεσσαλικός κάμπος, η αγροτική βιοπάλη και τοπία της θεσσαλίας. Πρόσφερε σημαντικό πολιτιστικό έργο, ενω με το θάνατο του το 1993 δώρισε πάνω 250 πίνακες του στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.
  • Δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα

    Δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα
    Δολοφονείται στο Πυργετό Λάρισας ο κοινωνικός αγωνιστής και υπέμαχος των αιτημάτων των Θεσσαλών κολίγων Μαρίνος Αντύπας. 1) Τραγούδι για τον Μαρίνο Αντύπα
    2) Τραγούδι για τον Μαρίνο Αντύπα
  • Η εξέγερση στο Κιλελέρ

    Η εξέγερση στο Κιλελέρ
    Θεσσαλοί αγρότες ξεσηκώνονται στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Κιλελέρ, σταματούν το τρένο και ζητούν να επιβιβαστούν με προορισμό την Λάρισα για να συμμετέχουν στο Πανθεσσαλικό Αγροτικό συλλαλητήριο. Κύριο αίτημα τους η αλλάγη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην θεσσαλίκη γη.
  • Βασίλης Τσιτσάνης

    Βασίλης Τσιτσάνης
    Γεννιέται στα Τρίκαλα ο Βασίλης Τσιτσάνης , ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαικούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ου αιώνα. Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα. Ένα από τα γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη "Συννεφιασμένη Κυριακή"
  • Period: to

    Απαλλοτροίωση θεσσαλίκης γης

    Από το 1923, επί κυβερνήσεως του Νικολάου Πλαστήρα αρχίζουν οι διαδικασίες για την απαλλοτροίωση τσιφλικιών σε μεγάλη κλίμακα. Μέχρι το 1936 όταν και νομοθετήθηκε η Αγροτική Μεταρρύθμιση απαλλοτροιώθηκαν 472 τσιφλίκια και αποκαταστάθηκαν περίπου 38000 οικογένειες θεσσαλών αγροτών.
  • Η Θεσσαλία υπο γερμανική κατοχή

    Η Θεσσαλία υπο γερμανική κατοχή
    Τον Απρίλιο του 1941 τα πρώτα ναζιστικά στρατεύματα εισέρχονται στον θεσσαλικό χώρο. Καταλαμβάνονται με την σειρά οι πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και του Βόλου.
  • Απελευθέρωση της Καρδίτσας

    Απελευθέρωση της Καρδίτσας
    Στρατεύματα του ΕΑΜ έπειτα από σκληρές μάχες με το κατοχικό στρατό καταλαμβάνουν την πόλη της Καρδίτσας. Η Καρδίτσα γινέται η πρώτη ευρωπαική πόλη που απελευθερώνεται απο το ναζιστικό καθεστώς. Στην περιοχή Νεβρόπολη Καρδίτσας σε συνεργασία Αγγλών και ανταρτών κατασκευάζεται ο πρώτο ελεύθερος αεροδιάδρομος των Βαλκανίων που βοηθά σημαντικά τον ανεφοδιασμό των συμμαχικών δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα της Ελλάδας.
  • Η Α.Ε.Λ πρωταθλήτρια Ελλάδας

    Η Α.Ε.Λ πρωταθλήτρια Ελλάδας
    Η ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας ( Α.Ε.Λ.) με ποδοσφαιριστές κυρίως απο την περιοχή της Θεσσαλίας κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδας και γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατορθώνει κάτι παρόμοιο.
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
    Ξεκινά στο νεόκτιστο Πανθεσσαλικό Στάδιο το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών στα πλαίσια της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.
    Στις 11 Αυγούστου πραγματοποιείται το ενακτήριο παιχνίδι για τα προκριματικά ποδοσφαίρου γυναικών μεταξύ Σουηδίας -Ιαπωνίας. Το Πανθεσσαλικό Στάδιο
    Το πρόγραμμα των αγώνων του ποδοσφαιρικού τουρνουά.