stormakten sverige

  • Gustav II Adolf 1594-1632

    Gustav II Adolf 1594-1632
    Gustav II Adolf föddes i stockholms slott den nionde December 1594 och blev uppväxt av sin far, sin mamma och johan skytte. Under sina unga år så lärde han sig latin, tyska, holländska, franska och italienska. Han far, Karl IX (den nionde) dog när han var endast 16, och vid 17 så blev Gustav II Adolf, konung av Sverige. Efter att han blev kung så var han med i många krig. Det handlade om ett större Sverige, ta över land som oftast danmark hade tagit. Han dog 37 år gammal i slaget vid lutzen.
  • Period: to

    stormakten sverige joel

  • Karl X Gustav

    Karl X Gustav
    Karl X Gustav föddes den 8 november 1622 och var son till Johan Kasimir och Katarina Vasa. Han undervisades tillsammans med Kristina Vasa av Johannes Matthiæ och 1638 så började han studera vid Uppsala universitet. Sedan så åkte han till många olika länder, och den störtsta delen han var borta så var han i hovet i Paris Vid 18 års ålder så försökte han att komma in i det svenska hovet, fast han blev nekad och istället så gick han med i armén, där han visade sin stora konster inom krigsföring.
  • Karl XII

    Karl XII
    Han lämnade Stockholm efter sig så var det krig. Nordiska kriget hade precis börjat och några stora slag var i det kriget, som slaget vid Narva. Den 13 december 1715 var han äntligen tillbaks hemma i Sverige, efter femton år utomlands. Han hade några planer om att ta över norge, och det lyckades han med påsätt och vis 1718. Han erövrade fästningen Fredrikhald (nu kallad Halden). Den 30 november 1718 fick han en kula i tinningen. ingen vet exakt om det var ifrån en fiende eller en av hans egna s
  • Slaget vid Narva

    Slaget vid Narva
    Slaget vid Narva har blivit kallat ett av sveriges största vinster i det stora nordiska kriget, som leddes av Karl XII. Slaget var i Estland och det var mot Rysslands armé. Sveriges förluster var 667 döda och 1 200 sårade, medans Rysslands förluster var enorma. Över 10 000 döda, 25 000 - 30 000 tillfångatagna samt 180 kanoner tillfångatagna.
  • Drottning Kristina

    Drottning Kristina
    Drottning Kristina Vasa hade det svårt i sina unga år. Hennes far, Gustav II Adolf dog när hon var 6 i slaget vid lutzen. Enligt ett brev som hade skrivits av hennes far så skulle hon bli omhändertagen av rikskanslern Axel Oxenstierna. Fast istälet så blev hon omhändertagen av sin faster Katarina Vasa och hennes kusin Karl X Gustav, Istället blev Axel hennes ledare av undervisningen och hennes lärare var Johannes Matthiæ.
  • slaget vid lutzen

    slaget vid lutzen
    Slaget vid Lutzen den 16 November 1632 var ett av de mest agörande slagen i det trettioåriga kriget. Gustav II Adolf (kungen av Sverige på den tiden) dog i det slaget. De slogs mot de så kallade "tysk-romerska riket". Sverige vann den här kampen, men att kungen stupade förändrade kriget och sveriges politik.
  • Snapphanar

    Snapphanar
    Snapphanar var ett skällsord som användes mot bönder, stråtrövare och styrkor som var på den danska sidan i de dansk-svenska krigen som kom då o då
  • Drottning kristina 2

    Drottning kristina 2
    När Kristina var 10 kunde hon redan skriva nästan felfritt både på svenska, tyska och latin. Lite senare så började hon mer och mer intressera sig av politik, och vid 18 års ålder så kröntes hon till drottning. Hon jobbade hårt med de viktigaste ämnena inom politik och annat, och 1654 så avsatte hon sig själv i regeringen och som drottning, och Karl X Gustav blev kung istället. Den 9 april 1689 så dog hon, 62 år gammal och hon begravdes i Peterskyrkan i Rom.
  • karoliner

    karoliner
    Karoliner är en slags speciell "styrka" som började 1680 när Sverige började att dela in sina soldater i speciella delar. Karolinerna fick ha en blå enhetsuniform med lite olika mönster som var oftast gula.
  • Freden i Roskilde

    Den 26 februari 1658 blev det fred mellan Sverige och Danmark i Roskilde, som blev ett avslut av Karl X Gustavs första krig mot danskarna, som pågick i 8 månader. Freden i Roskilde innebar att Danmark lämnade över Skåne, bohuslän, Blekinge, Bornholm, Halland och Trondheims län.
  • Karl XI del 2

    Karl XI del 2
    Danmarks armé gick i spillo. Den 6 maj 1680 gifte han sig i Skottorps slott med Ulrika Eleonora. Med Elenora så fick han sju barn, därav en (Karl XII) blev senare kung. Efter elenoras död 1693 så gjorde han väldigt mycket med sin son Karl XII och han gjorde mycket för "vanligt" folk. Han var väldigt omtyckt av folket och Karl reste runt väldigt mycket i Sverige. I sina sista år så fick han magcancer och han dog den 5 april 1697.
  • Regalskeppet Vasa del 2

    Regalskeppet Vasa del 2
    I flera dagar. Men en solig söndag så skulle dat åka, även om söndagen i sverige var kyrkans dag. Det åkte bara i drygt en timme tills det kom en stark vind och blåste till skeppet riktigt mot babord sida och det började flöda in vatten i kanonfönsterna. Av de 300 män som var på båten så dog ca 50-70 personer. Det var inte förrän 1956 som de tillslut bärgade de upp skeppet. Nu finns det att se på Vasamuséet i Stockholm
  • Slaget vid Lund del 2

    Slaget vid Lund del 2
    Det handlade mest om skjut vapen, vilket inte var så bra. Ammunitionen de hade nådde bara max 30 meter och de tog tid att ladda. Sverige hade bara lagt upp en position och attackerat. Det var jämt och det var med näppe att Sverige vann den striden.
  • Karl X Gustav del 2

    Karl X Gustav del 2
    Åren 1646-1647 så satt han i drottning Kristinas hov, där han försökte finna kärleken med henne, men eftersom att Kristina hade inga tankar om att fixa man och barn så fick han massa utnämnelser istället. Tillslut så utnämnde hon honom till svensk tronföljare. Riksdagen 1650 så fick han tronen som kung av Sverige. Han bosatte sig på Borgholms slott på Öland. Han fortsatte att vara med i armén resten av sitt liv. Han var med vid tåget över stora bält, som sedan ledde till freden i Roskilde.
  • Karl XI

    Karl XI
    Karl XI föddes på Stockholms slott den 24 november 1655 som son till Karl X Gustav och Hedvig Eleonora. Karls pappa, Karl x gustav dog väldigt tidigt i han liv. Därför blev han kung när han var bara 4 år och 3 månader! Fast han fick inte börja bestämma i regeringen förrän han var 17. År 1675 förklarade Danmark-Norge krig mot Sverige. Då var bara Karl 20 år. I det kriget fanns det stora strider, fast det mest kända slaget var nog slaget vid lund, där hälften av sveriges armé och hälften av
  • Slaget vid Lund

    Slaget vid Lund
    Slaget vid lund var den 4 december 1676 norr om lund i Sverige. Svenskarna och danskarna hade varsitt läger och tre på morgonen så skulle Sveriges trupper attackera Danmarks läger. Men vägen var för svår och det var många stora lerpölar och diken så Sverige red istället mot lund. Det hade en av de danska ledarna insett, Kristian V så de red också mot lund för att kriga mot dom där. Vid 9-tiden så kom de båda tillmötes och började genast att kriga mot varann. Danskarna hade en annorlunda taktik
  • Regalskeppet Vasa

    Regalskeppet Vasa
    År 1625 var det sjunde året av det trettioåriga kriget och Sverige ville verkligen komma in i kriget, så då bestämde Gustav II Adolf att bygga 4 nya skepp och ett av dom var regalskeppet Vasa. Det skeppet tog 25% av hela alla sveriges pengar. och det tog 2 år att bygga. Det hade fyra däck. Övre däck, övre batteridäck, undre batteridäck, trossdäck och utrustad med 64 bronskanoner. När det var klart så tog det en lång tid tills det kunde ut och åka i skärgården. Det var mycket vindar och regnigt
  • Karl XII

    Karl XII
    Karl XII föddes i Stockholms slott den 17 juni 1682 som son till Karl XI och Ulrika Eleonora. Han var väldigt duktig och snabblärd. Han lärde sig allt ifrån krigskonster till turkiska. Det sägs att han aldrig glömde ett namn eller ett ansikte.
    Fast när han endast var 11 (1693) så dog han mor och tre år senare så dog hans far. Så då blev han kung, 14 år. Och när han blev 15 så kom han in i regeringen. Fast efter endast 2 år så lämnade han huvudstaden för att aldrig komma tillbaka. Efter att
  • Trettioåriga kriget

    I det trettioåriga kriget Så var svenskarna allierade med fransmänne. De krigade mot den tysk-romerska kejsaren och Spanien. Befälhavare var Gustaf Horn, Åke Tott, Dodo von Knyphausen, Johan Banér, Alexander Leslie av Balgonie och Lennart Torstensson. Sveriges position i kriget var det landet som inte lät sig bli katoliker. Det var eftersom att tyskland blev "katoliserat", så då kände sig sveriges kung vid den tiden, Gustav II Adolf hotad av Katolikerna och deras skickliga konverterare.
  • Trettioåriga kriget

    De lyckades ungefär med att hålla Sverige protestantiskt. Gustav II Adolf dog i kriget, och efter det så tog hans dotter över, Kristina Vasa