OL-Timeline Alexandar

  • Period: to

    OL Historie

  • OL-Athen

    De første olympiske lege i den moderne æra fandt sted der, hvor det hele startede for 1500 år siden. Den 6. april 1896 åbnede kong Georg I legene i Athen. Det var Baron Pierre de Coubertins oprindelige idé at legene skulle åbne i Paris i 1900, men Athen blev valgt og datoen rykkede fire år frem. Den første OL medajlevinder blev James Brendan Connolly (USA), der vandt trespringkonkurrencen. Grækenland løb med 50 medaljer i alt og USA tog 19 medaljer med hjem.
  • OL-Paris

    Endnu en gang kunne man ikke finde ud af hvor legene skulle afholdes. Amsterdam var på programmet som værtsby, men Baron de Coubertin insisterede på at give Paris endnu en chance for at afholde et succesrigt OL. Tyskland fik stadig ikke lov til at være med men de fire andre lande der blev udelukket i 1920 var tilbage. Tilskuerne så den første sorte atlet vinde en guldmedalje - William DeHart Hubbard (USA) sejrede i længdespring.
  • OL-Berlin 1936

    IOC var ret bekymret over nazisternes greb om Tyskland, men da vinter OL i Garmisch-Partenkirchen tidligere om året var en Den absolutte stjerne i Berlin blev amerikanske Jesse Owens. Han viste at Hitlers teorier om ariske races dominans var ikke så meget værd. Han vandt fire guldmedaljer i alt i 100 m, 200 m, 4 x 100m stafet og længdespring.
  • OL-London 1948

    På grund af anden verdenskrig tog OL en pause og vendt først tilbage i London i 1948.Endnu en gang var Tyskland ikke med og dengang fik de selskab i skammekrogen af Japan. Sovjetunionen kom heller ikke til OL 1948, men det var fordi de havde ingen diplomatiske forbindelse med IOC. Stjernen blev 'den flyvende husmor' - Hollands Fanny Blankers-Koen, mor til to. Hun vandt fire guldmedaljer i 100 m, 200 m, 80 meter hæk og 4 x 100 stafetløb.
  • OL-Rom

    For første gang kunne verden følge med i OL i fjernsynet og for første gang fik atleterne en velsignelse af Paven. Dog ikke de ateistiske sovjetter. De vil ikke finde sig i det. Legene blev endnu en ideologisk slåskamp mellem øst og vest med Sovjet hyldet som vinder med 42 guldmedaljer.
  • OL-Tokyo

    Nu var det asiens tur til at afholde OL og japanerne brugte 3 milliarder dollars på stadium og transport. Volleyball og judo var nye sportsgrene og hollænderen Antonius Geesink chokerede alle, ikke mindst judo-gale Japan, ved at vinde den åbne judo disciplin.
  • OL-Munchen

    Den mest triste OL nogensinde. Den israelske hold blev angrebet af terrorister og da det hele var overstået havde 11 atleter, fem terrorister og en politimand mistet livet. Mange foreslog at legene blev aflyst, men IOC valgte, med Israels velsignelse, at fortsætte. Israel trak dog deres hold ud. Gymnasten Olga Korbut fra Sovjetunionen blev også en stjerne og en publikumsdarling da hun vandt tre guld og en sølv.
  • OL-Los Angeles

    Sovjetunionen og de øvrige østblok-lande (med undtagelsen af Rumænien og Jugoslavien) boykottede OL 1984 i Los Angeles på grund af deres utilfredshed med sikkerheden. Eller det er den officielle udgave. Alle viste et eller andet sted at det var ren geng�ldelse for 1980 I Los Angeles begyndte folk at snakke om at OL var blevet for kommercielt især fordi TV-rettighederne var så dyre. Et samtaleemne der er aktuelt den dag idag.
  • OL-Barcelona

    Så sket der. Ingen boykot. Overhovedet. Barcelona var det OL der viste hvad OL kan. Sydafrika var tilbage i flokken og Tyskland deltog som et samlet nation. Afghanistan var med i åbningsceremonien selvom de ikke havde deltagere med. That's the spirit! USA stillede med deres "Dream Team" i basketball med blandt andet Magic Johnson og Michael Jordan. De fejrede al modstand til side og vandt stort. 64 forskellige lande vandt medaljer i Barcelona og det var en ny rekord.
  • OL-Sydney

    'Den bedste OL nogensinde' sagde mange om legene i Sydney. Den australske by fik legene på grund af mange forskellige kvaliteter, men ikke mindst fordi de understregede miljøet. Politik var nu officielt erstattet af doping som det store samtaleemne og blandt andet blev de bulgarske og rumænske vægtløftningshold straffet for doping. Vægtløfterne fra begge lande blev sendt hjem. Det var dog Eric 'Ålen' Moussambani fra Guinea der blev publikumsdarling for sine anstrengelser i svømmebassinet. Ikke