Naturkunskapens historia

  • Ignaz Semmelweis

    Ignaz Semmelweis
    Semmelweis undersökte orsaken till barnsängsfeber med en vetenskaplig detuktiv metod, alltså att man har en falsifierbar hypotes. Semmelweis jobbade på ett sjukhus med mycket barnsängsfeber, att kvinnorna dör i en slags feber kopplad till förlossningen. Semmelweis upptäckte hur viktig hygienen var då det visade sig att sjukdomen uppkom efter att läkare i obduktionen sedan hade gått för att förlösa barn och på så sätt fått med sig bakterier som utlöste sjukdomen, Semmelweis teori stämde.
  • Charles Darwin

    Charles Darwin
    Darwins evolutionsteori blev uppmärksammad då han föreslog att evolutionen utlöstes genom naturliga urval, alltså att de arter som är bäst anpassade till miljön är de som överlever, de som är sämre anpassade dör därför ut. Darwin ändrade synen på bilogin och ökade även klyftan mellan vetenskap och religionen med den.
  • Marie Curie

    Marie Curie
    Marie Curie var den första kvinnan som fick nobelpriset, hon fick det tillsammans med sin man Pierre Curie och Henri Bequerel priset fick de pågrund av sin forskning om radioaktivitet 1903, 1911 fick hon sitt andra pris i kemi då hon upptäckte grundämnena radium och polonium, hon fick grundämnet Curium (CM) och även måttenheten centimeter uppkallat efter sig.
  • Albert Einstein

    Albert Einstein
    Einsteins relativitets teori går ut på att så gott som allt i universum är relativt förutom ljuset. En meter är inte en meter överallt och en sekund är inte en sekund, men ljuset är alltid detsamma. Einsteins teori "beskrivs" med E=mc2 (upphöjt till två) som betyder att massa (m) är en sorts energi (E) som sedan kan omvandlas till andra energiformer.
  • Lise Meitner

    Lise Meitner
    Lise Meitner var en fysiker inom radioaktivitet och kärnfysik. Med hjälp av Otto Hahn som utförde experimenten kom Meitner fram till teorin om att att kärnklyvning uppstår när uran utsätts för radioaktiv strålning.
  • Rosalind Franklin

    Rosalind Franklin
    Franklin är känd för sina studier om molekyler och kristaller, men mest känd för sina upptäckter om DNA-molekylers uppbyggnad. Med hjälp av dettta kunde Franklin få fram egna kristaller genom DNA.