Η ιστορική τεχνολογική εξέλιξη του υπολογιστή

By Azis
  • 2200 BCE

    Ο πρώτος υπολογιστής < Άβακας>.

    Ο πρώτος υπολογιστής < Άβακας>.
    Γύρω στο 2200 π.Χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εμπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δημιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθμητήριο που χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά στης πρώτες τάξης του δημοτικού. Το επίσημο όνομα του είναι Άβακας. Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη μορφή που έχει σήμερα
  • 930 BCE

    Βυζαντινοί και αραβικοί μηχανισμοί.

    Βυζαντινοί και αραβικοί μηχανισμοί.
    Σχετικά πρόσφατα, το έτος 1983, εντοπίστηκε από το
    ένας μηχανισμός με προέλευση από τον «ελληνόφωνο χώρο» του Βυζαντίου. Πρόκειται για μία κατασκευή σημαντικά απλούστερη από εκείνη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ο οποίος είχε κατασκευαστεί περίπου 600 χρόνια νωρίτερα,
    κατά την ελληνιστική εποχή.Ο μηχανισμός αυτός φέρει επάνω του χαραγμένα τα τοπωνύμια των γνωστών πόλεων τη βυζαντινής εποχής
    (Λ&Φ)τον πόλεων,ονόματα των μηνών του ιουλιανού ημερολογίου,ονόματα ημερών, αριθμήσεις κ.ά.
  • 200 BCE

    Ο Αστρολάβος

    Ο Αστρολάβος
    Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό
    όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και
    οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την
    παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον
    2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μΧ μετά τον
    οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο
    όργανο τον Εξάντια
    Χρησιμοποιώντας τον αστρολάβο προέβλεπαν τις
    θέσεις του ήλιου της σελήνης, των πλανητών και
    των άστρων. Με τη βοήθεια του αστρολάβου είναι
    δυνατό να βρεθεί η ώρα αν είναι γνωστό το
    γεωγραφικό μήκος και πλάτος.
  • 130 BCE

    Το Κόσκινο του Ερατοσθένη

    Το Κόσκινο του Ερατοσθένη
    Ωστόσο η εξέλιξη του υπολογιστή δεν είναι μόνο οι εξέλιξις του υλικόυ του επίσης είναι και οι σκέψεις που έγιναν για διαμορφωθεί και το λογισμικό του.
    Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, δημιούργησε έναν απλό αλγόριθμο για την εύρεση όλων των πρώτων αριθμών μέχρι έναν συγκεκριμένο ακέραιο. Σαν αλγόριθμος είναι γρήγορος για μικρούς πρώτους (κάτω από 10 εκατομμύρια).
  • 87 BCE

    Ο Μηχανισμός Αντικυθήρων

    Ο Μηχανισμός Αντικυθήρων
    Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού
    νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της
    Κρήτης.
    Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία
    του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός
    υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις
    κινήσεις των ουρανίων σωμάτων(αστρονομικών υπολογισμών).
    Ο Μηχανισμός Αντικυθήρων χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής».
  • Wilhelm Schickard

    Wilhelm Schickard
    Ήταν υπολογιστικό ρολόι και έκανε αστρονομικοί
    υπολογισμούς
    Μπορούσε να κάνει απλούς
    μαθηματικούς υπολογισμούς με
    εξαψήφιους δεκαδικούς αριθμούς.
  • Η μηχανή του Pascal (πασχαλίνα)

    Η μηχανή του Pascal (πασχαλίνα)
    Ο Pascal ήταν Γάλλος μαθηματικός γιός ενός
    εφοριακού.
    Δημιούργησε την υπολογιστική μηχανή με σκοπό να βοηθήσει τον πατέρα ο οποίος οργάνωνε τα
    φορολογικά έσοδα για την επαρχία της
    Νορμανδίας
    Η πασχαλίνα μπορούσε να κάνει πρόσθεση&αφαίρεση.
    Η μηχανή του Pascal είχε τροχαλίες, τις οποίες, όταν περιέστρεφε ο χρήστης εμφάνιζαν τα αποτελέσματα. Η μηχανή είχε μικρές διαστάσεις και μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μικρό τραπέζι. Ο «υπολογιστής» αποτελουνταν πέντε γρανάζια.
  • Η μηχανή του Leibniz, 1674

    Η μηχανή του Leibniz, 1674
    Ο Leibniz, το 1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Στα αρχικά στάδια της καριέρας του, επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.
  • «Τα Κόκκαλα του Νέπιερ»

    «Τα Κόκκαλα του Νέπιερ»
    Τα Κόκκαλα του Νέπιερ αβάκιο με ράβδους, που έμεινε στην Ιστορία με την ονομασία επειδή οι ράβδοι του ήταν κοκάλινες. Με τα κόκκαλα αυτά ήταν δυνατός ο σχετικά εύκολος υπολογισμός γινομένων αλλά και πηλίκων. Στα «κόκκαλα του Νέπιερ» έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, αρκετές βελτιώσεις, ώστε να έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα και να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλους υπολογισμούς, όπως π.χ. για τον υπολογισμό της τετραγωνικής ρίζας ενός αριθμού.
  • Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ

    Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ
    Ο 19ος αιώνας ήταν ο Αιώνας του Ατμού, μια και είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλές μηχανές που εργάζονταν ‘αυτόματα’ με ατμό. Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών. Οι ιδέες του ήταν πολύ πρωτοποριακές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας της εποχής.
  • Ada Lovelace

    Ada Lovelace
    Η ιστορία της με την επιστήμη των υπολογιστών ξεκίνησε όταν γνώρισε το 1833, σε ηλικία μόλις 18 ετών, τον Τσάρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage), τον “πατέρα” του πρώτου μηχανικού υπολογιστή.Μια δεκαετία αργότερα, η Άντα Λάβλεϊς ήταν από τους λίγους ανθρώπους που κατάλαβαν πλήρως τις ιδέες του Μπάμπατζ σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή και δημιούργησε ένα πρόγραμμα για αυτήν.
    Προς τιμή της, μια από τις
    γλώσσες προγραμματισμού πήρε
    το όνομά της (ADA).
  • Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ

    Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ
    Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. αποφάσισε να κάνει μια απογραφή του πληθυσμού της χώρας.
    Όμως, επειδή η χώρα ήταν πολύ μεγάλη, η διαδικασία απογραφής ήταν τεράστια και ιδιαίτερα χρονοβόρα.
    Ο Χέρμαν Χόλεριθ κατασκεύασε μια μηχανή, με την οποία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατάφερε να ολοκληρώσει την απογραφή μέσα σε δύο χρόνια χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Ή μηχανή αυτή ονομάστηκε Ταξινομέας Απογραφής και ήταν η απαρχή για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης.
  • Η μηχανή Τιούρινγκ

    Η μηχανή Τιούρινγκ
    Η Μηχανή Τούρινγκ είναι μια υποθετική συσκευή η οποία χειρίζεται σύμβολα σύμφωνα με ένα σύνολο κανόνων. Παρά την απλότητά της,μια Μηχανή Τούρινγκ μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να προσομοιώνει την λογική οποιουδήποτε αλγορίθμου, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο να εξηγεί τις λειτουργίες μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας στο εσωτερικό του υπολογιστή.Η μηχανή του Τούρινγκ εφευρέθηκε το 1936 από τον Τούρινγκ Οι μηχανές του βοηθούν τους επιστήμονες να καταλάβουν τα όρια του μηχανικού υπολογισμού.
  • Η Κατασκευή και η Καταστροφή του Z3

    Η Κατασκευή και η Καταστροφή  του Z3
    Πριν από αυτό, το 1941 κατασκευάστηκε ο υπολογιστής Z3, από τον Kornad Zuse. Διέθετε μνήμη 64 λέξεων με τη χρήση 2.600 ρολέδων και οι πράξεις γίνονταν στο δυαδικό σύστημα με κινητή υποδιαστολή. Βέβαια, καταστράφηκε στο βομβαρδισμό του Βερολίνου το 1944. Μετέπειτα, σε συνεργασία του Howard Aiken και της IBM, κατασκευάστηκε ο Mark I. Ήταν μια μεγάλη μηχανή, που έκανε αρκετό θόρυβο και χαλούσε συχνά. Σήμερα εκτίθεται στο πανεπιστήμιο του Harvard.
  • Colossus Mark I

    Colossus Mark I
    Παράλληλα κατασκευάζει τον Colossus Mark I το 1943, τον πρώτο προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή, για την αποκρυπτογράφηση της γερμανικής μηχανής Enigma στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
  • Period: to

    1η Γενιά Υπολογιστών

    1)Η μηχανή Τιούρινγκ (η αρχική ιδέα για την κατασκευή του ENIAC):1936
    2)κατασκευή του Colossus Mark I:1943
    3)Δημιουργία πόρτου αναπρογραμματιζόμενου ηλεκτρονικού υπολογιστή τον ENIAC
  • ENIAC(1)

    ENIAC(1)
    Το 1946 δημιουργήθηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής, ο ENIAC. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αμερικανικός στρατός σύναψε συνεργασία με τους εφευρέτες του, John Mauchly και John Presper Eckert. Οι ΗΠΑ χρειάζονταν μια συσκευή, προκειμένου τα όπλα να έχουν πιο ακριβή στόχο Ο ENIAC ικανοποιόντας τα κριτήρια του Τιούρινγκ περί καθολικής επιλυσημότητας υπήρξε ο πρώτος αναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικού σκοπού.
  • ENIAK(2)

    ENIAK(2)
    Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φόρεστ.Συχνά, Επίσης, οι λυχνίες καίγονταν και έπρεπε να τις αντικαθιστούν. Ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής, λειτουργούσε με λυχνίες και ονομάστηκε ENIAC.O ENIAC έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες.
    Ο ΕΝΙΑC Ζύγιζε 30 τόνους, καταλάμβανε 63 τετραγωνικά μέτρα, κατανάλωνε 140 κιλοβάτ και είχε 6.000 διακόπτες.
  • Manchester Baby

    Manchester Baby
    ο Manchester Baby , που ονομάζεται επίσης Πειραματική Μηχανή Μικρής Κλίμακας ( SSEM ), ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής με αποθηκευμένο πρόγραμμα . Χτίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από τους Frederic C. Williams , Tom Kilburn και Geoff Tootill και έτρεξε το πρώτο του πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου 1948.
  • ο Manchester Mark

    ο Manchester Mark
    Ο Manchester Mark ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές με αποθηκευμένο πρόγραμμα , που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Victoria του Μάντσεστερ , Αγγλία από το Manchester Baby . Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1948 και η πρώτη έκδοση τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 1949. ένα πρόγραμμα που γράφτηκε για την αναζήτηση των πρώτων αριθμών Mersenne έτρεξε χωρίς σφάλματα για εννέα ώρες τη νύχτα της 16ης/17ης Ιουνίου 1949.
  • Η αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ

    Η αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ
    Γίνεται η αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ. Αυτό σημαίνει πως ο όγκος και η ηλεκτρική ενέργεια μειώνονται και η ταχύτητα αυξάνεται.Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές , επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών.
    Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0
  • Period: to

    2η Γενιά Υπολογιστών

    1)Η αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ
    2) Ο Πρώτος Μεταφραστής της Fortran
  • Ο Πρώτος Μεταφραστής της Fortran

    Ο Πρώτος  Μεταφραστής της Fortran
    Το 1957, ο John Backus παρουσιάζει τον πρώτο μεταγλωττιστή της Fortran και μετά τη γλώσσα Cobol. Επίσης η ταχύτητα αυτής της γενιάς έφτασε τις 200.000 εντολές /δευτερόλεπτο, με χωρητικότητα κεντρικής μνήμης 32.000 χαρακτήρες.
  • Η αντικατάσταση του τρανζίστορ και άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων απο ολοκληρωμένο κύκλωμα

    Η αντικατάσταση του τρανζίστορ και άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων απο ολοκληρωμένο κύκλωμα
    Η αντικατάσταση του τρανζίστορ και άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων είναι αισθητή. Το 1958, η εταιρεία Texas Instruments κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα. Συνδύασε τρανζίστορς,αντιστάτες κι άλλα, τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο.
    Το δημιούργημα του κυκλώματος επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια
  • IBM System/360

     IBM System/360
    Ένα σύστημα με κεντρικό στόχο την δημιουργία μίας κοινής αρχιτεκτονικής πλατφόρμας. Κάτι που μπορεί σήμερα να μας φαίνεται αν όχι απλοϊκό, σίγουρα συνηθισμένο, ωστόσο μισό αιώνα νωρίτερα και μόνο ως ιδέα ήταν επαναστατική. Και τόσο απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίσει στην IBM μία δεσπόζουσα θέση στην αγορά μεγάλων συστημάτων για τις επόμενες δεκαετίες.
  • Period: to

    3η Γενιά Υπολογιστών

    1)Δημιουργία πρώτου κυκλώματος

    2)Κατασκευάστηκαν τα συστήματα IBM 360, Intel 4004 και Altair 8800.
  • Το Altair 8800

    Το  Altair 8800
    Το Altair 8800 είναι ένα κιτ υπολογιστή που βασίζεται στην CPU Intel 8080, σχεδιασμένο από τη Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), της οποίας επικεφαλής ήταν ο H. Edward Roberts, το 1974. Έγινε ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος προσωπικός υπολογιστής, ειδικά σε σύγκριση στον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που βασίζεται σε μικροεπεξεργαστή Η πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για το μηχάνημα ήταν η Altair BASIC, το ιδρυτικό προϊόν της Microsoft.
  • Ο Intel 4004

    Ο Intel 4004
    Ο Intel 4004 ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος μικροεπεξεργαστής 4-bit, , μαζικής παραγωγής και κυκλοφόρησε το 1971 από την εταιρεία Intel. Η φράση «όλα σε ένα» σημαίνει ότι σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα περιλαμβάνονταν το ρολόι χρονισμού, η εσωτερική μνήμη με τη μορφή καταχωρητών και η μονάδα αριθμητικών υπολογισμών.
  • Period: to

    4η γενιά υπολογιστών

    Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη,μειώθηκε το κόστος και ο όγκος των υπολογιστών, καθώς η χωρητικότητα μνήμης και η ταχύτητα αυξήθηκαν. και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).
  • Ο πρώτος Προσωπικός Υπολογιστής

    Ο πρώτος Προσωπικός Υπολογιστής
    Το 1981, η IBM παρουσιάζει τον πρώτο Προσωπικό Υπολογιστή. Και τον πρώτο υπολογιστή που μπορούσε να μεταφερθεί .
  • Εισήγαγε το Macintosh

    Εισήγαγε το Macintosh
    Το 1984, η Apple εισήγαγε το Macintosh(Οι Mac, παλαιότερα γνωστό ως Macintosh , είναι το εμπορικό όνομα σειράς προσωπικών υπολογιστών που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και προωθούνται από την εταιρεία Apple Inc. με ένα λειτουργικό σύστημα διαφορετικό από τα Windows
  • Μικροεπεξεργαστής Pentium

    Μικροεπεξεργαστής Pentium
    Το 1993, η Intel παρουσιάζει τον μικροεπεξεργαστή Pentium, που οι επεξεργαστές της δεν παίρνουν ονόματα αριθμών αλλά κωδικές ονομασίες.
  • Dual Core

    Επίσης, το 2005 γίνεται η παρουσίαση των πρώτων Dual Core από την Advanced Micro Devices.
  • Κινητά και tableτ

    Κινητά και tableτ
    Τέλος, από το 2007 και μετά, οι δυνατότητες του υπολογιστή μεταφέρθηκαν σε κινητά και tablet.
  • Ενδιαφέρουσα εχτρά πληροφορία

    Τα κινιτα (ταμπλετ) είναι εξέλιξη τον υπολογιστών και οχι τον τηλεγόνον
  • 5η γενιά υπολογιστών(Τεχνητή νοημοσύνη)

     5η γενιά υπολογιστών(Τεχνητή νοημοσύνη)
    Οι μηχανές αυτής της γενιάς βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, καθώς βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Πάντως, η κβαντική υπολογιστική και η μοριακή νανοτεχνολογία μπορεί να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα αλλάξουν αρκετά τους υπολογιστές.