Egypts historie - årstall på årstall

By anko
  • Det muslimske brorskapet blir til

  • Den egyptiske revolusjon

    Revolusjonen startet som et militært statskupp som ville styrte den sittende monarken Kong Faruk I. Resultatet av revolusjonen ble at Egypt nå ble en republikk med Gamal Abdel Nasser som ny leder av landet. Nasser ledet landet frem til sin død i 1970.
  • Suezkrisen

    Suezkrisen
    Krisen oppstod da Nasser nasjonaliserte Suezkanalen. De gamle kolonimaktene Storbritannia og Frankrike anså sine økonomiske interesser i området truet og fikk derfor Israel med på et angrep mot Sinaihalvøya. Israel okkuperte Suezkanalen frem til 1957 da FN tok over.
  • Seksdagerskrigen

    Krigen ble i hovedsak utkjempet mellom Israel på den ene siden og Egypt, Jordan og Syria på den andre siden.Egypts president Nasser kastet ut FNs fredsbevarende styrker fra Sinai-halvøya i mai 1967. Egypt mobiliserte så 1 000 stridsvogner og nesten 100 000 soldater på grensen til Israel og stengte Tiransundet for israelske fartøy og fartøy som fraktet strategisk materiell til Israel, Israelsk seier, og starten på bosetninger på Vestbredden.
  • Jom Kippur- krigen

    Jom Kippur- krigen
  • Det nasjonaldemokratiske parti

    Muhammad Anwar al- Sadat, Nassers etterfølger, dannet partiet Det nasjonaldemokratiske parti i 1978. Dette partiet har vært dominerende frem til revolusjonen i 2011.
  • Fredsavtale med Israel

    Avtalen ble signert i Washington DC, etter Camp - David avtalen i 1978 om fred i Midtøsten. Israel skulle trekke seg helt ut av Sinai- halvøya, som de hadde okkupertt siden seksdagerskrigen i 1967. Egypt på sin side måtte la israelske skip få passere i Suezkanalen. Egypt ble eksludert fra den arabiske liga på grunn av avtalen.
  • Gjenopptatt i Arabiske liga

    Egypt blir gjenopptatt i den arabiske liga etter å ha væt utestengt siden fredsavtalen med Israel i 1979.
  • Golf-krigen

    Gjennom innsatsen i Golfkrigen og fredsforhandlingene om Midtøsten gjenvinner Egypt posisjonen som araberverdenens mest innflytelsesrike stat
  • Grunnlovsendringer

    Hosni Mubarak endret grunnloven, slik at den nærmet seg demokrati. Men fremdeles var det begrensninger på partiers og personers mulighet til å stille til valg, forbud mot religiøse partier, innskrenkninger i pressefriheten og andre brudd på menneskerettighetene, samt presidentens sterke makt, som gjorde at Egypt ikke var et rent demokrati.
  • Grunnlovsendringer

    Endringene styrket presidentens makt, med bl.a. rett til å oppløse parlamentet, og ga regjeringen økt myndighet til å iverksette antiterror-tiltak, som øker dens muligheter til å gripe inn overfor politiske motstandere særlig innenfor de islamistiske miljøene, samt med åpning for å stille også sivile for militære domstoler.
  • Det muslimske brorskap fikk danne eget parti

    Før 2010 fikk ikke det muslimske brorskap danne sitt eget politiske parti da de har en religiøs relasjon.
  • 25 - januar revolusjonen

    25- januar revolusjonen var en rekke gatedemonstrasjoner og opptøyer som fant sted i januar 2011. Opptøyene var inspirert av hendelsene i Tunisia i 2010-2011. Noen av årsakene til opptøyene var politibrutalitet, arbeidsløshet, mangel på ytringsfrihet, matmangel og boligmangel. President Hosni Mubarak måtte tilslutt gå av.
  • Morsi blir valgt til president

    30 juni ble Mohamad Morsi valgt til Egypts president. Han representerte partiet The Freedom and Justice Party, bestående av representanter fra det muslimske brorskap. Han vant med 51,7% av stemmene.