Kold krig

Ideologiernes kamp

  • Jalta-aftalen

    Der aftales bl.a. hvordan Europa skal fordeles i Jalta i Ukraine da man kan se at man er ved at vinde krigen. Mødet foregår mellem Roosevelt (USA), Churchill (England) og Stalin (USSR).
  • 2. verdenskrig slutter for alvor

    Tysklands betingelsesløse overgivelse til vesten
  • Postdamkonferencen

    Tyskland inddeles i 4 besættelseszoner mellem USA, Frankrig, England og USSR
  • Kennans X-artkel - inddæmningspolitik SKRIV MEREEEE

    Forløber til Trumandoktrinen.
    George Kennan var amerikansk diplomat i USSR. I et telegram til USA beretter han om hvordan man bør tackle et stærkt voksende kommunistisk Sovjet.
    SKRIV MERE. INDDÆMNING
  • Trumandoktrinen

    Harry S. Truman præsident i USA fra 1945-1953 holder en tale for kongressen. Talen kommer som en reaktion på Englands besked om manglende evne til at støtte økonomisk i Europa pga. interne vanskeligheder. Han ønsker derfor at støtte den anti-kommunistiske græske del af borgerkrigen, da man var bange for den såkaldte dominoeffekt til omkringliggende Europæiske og asiatiske lande (især Tyrkiet).
  • Trumandoktrinen kildekritik

    Type:
    Tale d. 12-03.1947 for kongressen, hvor han forsøger at overbevise om at de skal stemme for "Trumandoktrinen", som sammen med marshallplanen anses som fundamentet til vestblokkens dannelse og statskuddet på Den Kolde Krig. Problem:
    Årsagen til "Trumandoktrinen" er Stor Britaniens nødråb om hjælp, da de ikke længere kunne hjælpe de "anti-kommunistiske"-grupper i den græske borgerkrig. Man var fra Vestens side af bange for den såkaldte "Domino-effekt", som går ud på at hvis... Fortsættes
  • Trumandoktrinen kildekritik - videre

    ... Kommunismen overtager styringen i et land, så vil den sprede sig til de omkringliggende lande. Det var altså et led i den amerikanske inddæmningspolitik. Tendens:
    Kommunismen sættes i dårligt lys, og står i kontrast til den vestlige verden. Der står bl.a. i kilden:
    ...vi er villige til at hjælpe frie folk til at opretholde deres frie institutioner og deres nationale uafhængighed mod aggreesive bevægelser som søger at påtvinge dem totalitære styreformer"....
  • Sovjetunionens opfattelse af Marshallplanen

    For at deltage i Marshallplanen skal man have fri markedsøkonomi. Dette gider Sovjetunionen ikke da det strider imod kommunismen, og de gider ikke lade sig underkaste af USA og vesten.
    Samtidig mener den delegation der siger nej til Marshallplanen at det vil være et samarbejde baseret på underkastelse og suverænitet, mens Sovjet mere tror på samarbejde baseret på ligestilling mellem nationer.
  • Marshallplanen

    Fremført ved en tale af udenrigsminister i USA George Marshall på Harvard University.
    I talen advokeres for at USA bør støtte Europa økonomisk da dette er en investering i fred. Europa er kommet ned i et dybt økonomisk hul uden tro på egen økonomi og dette kan USA hjælpe med at rette op på (American Exceptionalism). For at USA gider hjælpe kræves der den betingelse at europæerne selv tager initiativet. Der skal nemlig være fuld tilslutning for at det virker.
  • Marshallplanen kildekritik

    Ophav: oversættelse af tale
    Type: Primærkilde (oprindelig tale), førstehåndskilde (hans holdning kommer til udtryk)
    Problem: Europa er i ruiner og folk mangler basale livsnødvendigheder. - der er ingen tro på europæisk økonomi.
    Tendens: Økonomisk støtte til Europa vil være godt for verdensfreden og dermed USA.Man bør arbejde for genrejsning af lande. Folk der ikke gør dette eller profiterer på andres ulykke er onde.
    Modtendens: Anerkender kompliksitet, hvilket dog også styrker tendens.
  • Den kolde krig slutter

    Sovjetunionen ophører med at eksistere da 11 tidligere sovjetrepublikker bliver enige om at melde sig ud