Αξιούπολη

Αξιούπολη

 • 1397 BCE

  Η αρχή της ιστορία της Αξιούπολης ( Τουρκοκρατία)

  Η αρχή της ιστορία της Αξιούπολης ( Τουρκοκρατία)
  Το 1397, η περιοχή περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών. Βαθμιαία, από τον 15ο αιώνα, έρχονται στην περιοχή Βούλγαροι ως εργάτες στους αγρούς. Τους επόμενους 3 αιώνες εγκαθίστανται στην περιοχή πολλοί Βλάχοι, εκδιωγμένοι από τη Βόρειο Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία από τις λεηλασίες των Τουρκαλβανών
 • Period: to

  Συνέχιση της ιστορίας της Αξιούπολης

  Το 1700, ιδρύεται η Αξιούπολη, ως Μποέμιτσα, από τους κατοίκους τριών γειτονικών χωριών, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν σε αυτά τα τουρκικά αντίποινα. Η κωμόπολη ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της στη δυτική όχθη του Αξιού. Το 1760 ο πληθυσμός της ενισχύεται από κατοίκους του Δάσκιου Ημαθίας.
 • Period: to

  Η Αξιούπολη αργότερα

  Το 1894 χτίστηκε το πρώτο σχολείο στην Αξιούπολη. Οι κάτοικοι του Δήμου Αξιούπολης είχαν σημαντική συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908). Στις 22 προς την 23η Οκτωβρίου 1912 ελευθερώθηκε το διοικητικό κέντρο της περιοχής, η Γουμένισσα, και στη συνέχεια όλη η επαρχία.
 • Period: to

  Η Αξιούπολη σήμερα

  Κατά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923, η Αξιούπολη και η γύρω περιοχή δέχτηκε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
  Ο κεντρικός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης-Βιέννης περνούσε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την κωμόπολη και από την ίδρυσή του μέχρι το 1913 είχε το από το 1927 μετονομάστηκε σε ""Σ.Σ. ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ. Από το σταθμό αυτό διεξάγονταν το εμπόριο της περιοχής, και έγινε κέντρο εφοδιασμού του ελληνικού και συμμαχικού στρατού κατά τους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους.
 • ''Άξιον Εστί'' εκκλησία

  ''Άξιον Εστί'' εκκλησία
  Στην καρδιά της Αξιούπολης δεσπόζει ο ιδιαίτερα λαμπρός Ιερός Ναός της Παναγίας ''Άξιον Έστι'' που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2003. Πρόκειται αγιογράφηση που αποτελεί στοιχείο το οποίο αξίζει να θαυμάσετε. Η επίσκεψη σας στην Αξιούπολη αξίζει να περιλαμβάνει ένα προσκύνημα στην Παναγία ''Άξιον Εστί'' και η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.