Mw00991

Λόρδος Βύρων. Ο Ρομαντικός Φιλέλληνας.

 • Παιδική ηλικία

  Παιδική ηλικία
  Ο μικρός Byron γεννιέται με αναπηρία στη δεξιά κνήμη, η οποία τον εμποδίζει να στηριχτεί σε αυτό το πόδι και ταυτόχρονα τον υποχρεώνει να βαδίζει κουτσαίνοντας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ζει φτωχικά.
 • Γέννηση

  Γέννηση
  O George Gordon Byron,6ος Βαρώνος Byron, γεννιέται στις 22 Ιανουαρίου 1788 στο Λονδίνο. Γιος του πλοιάρχου John Byron και της δεύτερης συζύγου του Catherine Gordon έχει αριστοκρατική καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του. Ο πατέρας του, ένας ιδιαίτερα γοητευτικός αλλά τυχοδιώκτης άνθρωπος, σύντομα εγκαταλείπει τη σύζυγό του, η οποία μετά τη γέννηση του Byron αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα της, το Aberdeen της Σκωτίας.
 • Ο τίτλος του Λόρδου και μια αναπάντεχη κληρονομιά

  Ο τίτλος του Λόρδου και μια αναπάντεχη κληρονομιά
  Στις 19 Μαΐου 1798 πεθαίνει ο αδελφός του παππού του, από τον πατέρα του, William Byron και έτσι ο δεκαετής νεαρός Byron, κληρονομεί αναπάντεχα τον τίτλο του Βαρόνου Byron και την περιουσία του William Byron, η οποία πλέον του δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του Λονδίνου, το Harrow School.
 • Πρώτες απόπειρες γραφής

  Πρώτες απόπειρες γραφής
  Σε ηλικία 12 ετών γράφει τα πρώτα του ποιήματα.
 • Κόμης του Έλγιν και γλυπτά του Παρθενώνα

  Κόμης του Έλγιν και γλυπτά του Παρθενώνα
  Το 1803 ο Thomas Bruce, 7ος Κόμης του Έλγιν και πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη, αποσπά άδεια (ειδικό φιρμάνι) από την Υψηλή Πύλη προκειμένου να αφαιρέσει πολυάριθμα γλυπτά από τον Παρθενώνα, το ναό της Απτέρου Νίκης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους με σκοπό τη μέτρηση και αποτύπωσή τους. Το 1816, η Αγγλική Κυβέρνηση αγοράζει τα εν λόγω γλυπτά τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν πολύτιμα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου.
 • Έναρξη σπουδών στο Cambridge

  Έναρξη σπουδών στο Cambridge
  Την 1 Οκτωβρίου 1805 ο Byron ξεκινάει τις σπουδές του στο Trinity του University of Cambridge.
 • Πρώτη ποιητική απόπειρα

  Πρώτη ποιητική απόπειρα
  Το ποιητικό του ταλέντο αρχίζει να ξεδιπλώνεται και σε ηλικία 19 ετών αποτολμά την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής "Hours of Idleness" την οποία εκδίδει ανώνυμα.
 • Αποφοίτηση από το Cambridge

  Αποφοίτηση από το Cambridge
  Το 1808 ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και αποφοιτά με τον τίτλο του Διδάκτορα των Καλών Τεχνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, λαμβάνει κλασική παιδεία, γνωρίζει τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και μαγεύεται από τα έργα τους, με αποτέλεσμα να γεννηθεί μέσα του μια έντονη αγάπη για τη μακρινή τους χώρα και η λαχτάρα να την επισκεφτεί.
 • House of Lords

  House of Lords
  Σε ηλικία 21 χρόνων γίνεται βουλευτής. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του καριέρας βρίσκεται πολλές φορές αντιμέτωπος με τους άλλους λόρδους, διακρίνεται για τα αντιβασιλικά του φρονήματα και διακατέχεται από βαθύτατα αισθήματα ελευθερίας. Επιπλέον, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της εργατικής τάξης και αποδεικνύεται πολέμιος της κοινωνικής αδικίας, ενώ πολύ συχνά, με τους λόγους του στη Βουλή των Λόρδων, προκαλεί την συμβατική αγγλική κοινωνία.
 • Επίσκεψη στην Ελλάδα

  Επίσκεψη στην Ελλάδα
  Το 1809 υλοποιεί το πολυπόθητο όνειρο του να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Επισκέπτεται την Πάτρα, την Πρέβεζα, τη Νικόπολη, την Άρτα, τα Γιάννενα και φτάνει ως το Τεπελένι, όπου φιλοξενείται από τον Αλή Πασά. Επιστρέφει στην Πάτρα, πηγαίνει στο Αίγιο, στους Δελφούς, στη Λιβαδειά, στην Αθήνα, όπου διαμένει για δύο μήνες και ύστερα μεταβαίνει στην αρχαία Τροία και στην Κωνσταντινούπολη.
 • Πρώτα ταξίδια

  Πρώτα ταξίδια
  Στις 2 Ιουλίου 1809 εγκαταλείπει το νησί της Αγγλίας με προορισμό τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Σε διάστημα έξι μηνών επισκέπτεται τη Λισαβώνα, τη Μάλτα, τη Σικελία και φτάνει στην Τουρκία αφού διασχίζει τα Στενά των Δαρδανελίων κολυμπώντας, ένα εγχείρημα για το οποίο νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανος.
 • Πρώτη επίσκεψη στην Ακρόπολη

  Πρώτη επίσκεψη στην Ακρόπολη
  Στην Αθήνα φτάνει την παραμονή των Χριστουγέννων 1809 και η πρώτη του επίσκεψη είναι στο λόφο της Ακρόπολης. Τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν είναι ανάμεικτα. Δέος μπροστά στο μεγαλείο του αρχαίου δημιουργήματος και θυμό μπροστά στη λεηλασία του Thomas Bruce, 7th Earl of Elgin, ο οποίος από το 1803 έως το 1812 είχε καταφέρει να αφαιρέσει πολυάριθμα γλυπτά από τον Παρθενώνα, το ναό της Απτέρου Νίκης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους με σκοπό να τα μεταφέρει στην Αγγλία.
 • The Curse of Minerva

  The Curse of Minerva
  Ο Byron γράφει το ποίημά του "Η κατάρα της Αθηνάς" παρακινημένος από ιερή αγανάκτηση για τη βέβηλη πράξη της αρπαγής των μαρμάρινων έργων τέχνης από τον κόμη του Elgin. Στο ποίημα αυτό δίνεται η ευκαιρία στον Byron να εκφράσει την αρχαιολατρία του και παράλληλα, δια του στόματος της θεάς Αθηνάς, να εξαπολύσει το δριμύ κατηγορητήριό του εναντίον του ιερόσυλου Elgin και εναντίον της πατρίδας του της Σκωτίας.
 • Επιστροφή στην Αγγλία

  Επιστροφή στην Αγγλία
  Στις 22 Απριλίου 1811 ο Byron επιστρέφει στην πατρίδα του, όπου τον περιμένει μεγάλη ποιητική δόξα μετά τη δημοσίευση του "Child Harold's Pilgrimage" με το οποίο διαπομπεύει δημοσίως τον Elgin για τη λεηλασία του. Ο Byron, άλλωστε, είναι ο πρώτος υποστηρικτής της επιστροφής των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι επιστρέφει στην Αγγλία με πλοίο που ανήκει στον Elgin και μεταφέρει στις αποθήκες του μέρος των γλυπτών.
 • Στη Βουλή των Λόρδων

  Στη Βουλή των Λόρδων
  Την 1η Ιανουαρίου 1812 αναφωνεί τον πύρινο λόγο του κατά του νόμου που προβλέπει τη θανατική ποινή των εργατών που απήργησαν και προκάλεσαν φθορές στα εργοστάσια, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη φέρει η ίδια η κυβέρνηση για την εξουθένωσής τους. Υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας, αψηφά τη συντηρητική αγγλική συμβατικότητα και προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο λόγος του προκαλεί θαυμασμό και σωρεία συγχαρητήριων. Ο νόμος όμως υπερψηφίζεται.
 • Γέννηση μιας κόρης

  Γέννηση μιας κόρης
  Στις 12 Οκτωβρίου 1815 αποκτά το μοναδικό νόμιμο τέκνο του την Augusta Ada King, Countess of Lovelace από τη σύζυγό του Anna Isabella Milbanke. Το ζευγάρι χωρίζει τον Ιανουάριο του 1816 επειδή η Annabella δεν αντέχει πλέον τις απότομες αλλαγές στην ψυχολογική διάθεση του συζύγου της.
 • "Το προσκύνημα του Child Harold"

  "Το προσκύνημα του Child Harold"
  Το 1818 δημοσιεύει το ποίημά του "Child Harold's Pilgrimage" το οποίο εμπνεύστηκε από το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα και ξεκίνησε να γράφει όταν επισκέφτηκε την πόλη των Ιωαννίνων. Η κεντρική ιδέα του ποιήματος είναι η αντίθεση ανάμεσα στη δοξασμένη Ελλάδα του παρελθόντος και στη σκλαβωμένη και ταπεινωμένη Ελλάδα της τουρκοκρακτίας. "Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ" υμνεί το κάλος του Παρθενώνα και θρηνεί αυτούς που δεν το σεβάστηκαν και το βεβήλωσαν.
 • 1ο Δάνειο στην Ελληνική Κυβέρνηση

  1ο Δάνειο στην Ελληνική Κυβέρνηση
  Τον Ιούνιο του 1823, τριμελής επιτροπή εκ μέρους της Εθνοσυνέλευσης παίρνει εντολή να πάει στην Αγγλία και να ζητήσει το 1ο Δάνειο της Επανάστασης. Ο Byron χρηματοδοτεί το ταξίδι της επιτροπής.
 • Άφιξη στην Κεφαλλονιά

  Άφιξη στην Κεφαλλονιά
  Μετά την παραμονή 6 χρόνων στη Γένοβα της Ιταλίας και τη συμμετοχή στην επαναστατική δράση του κινήματος των Καρμπονάρων, ο Byron φτάνει στο Αργοστόλι στις 3 Αυγούστου 1823. Οι Έλληνες είναι διχασμένοι κι αυτό τον πικραίνει βαθύτατα, όπως γράφει στα ημερολόγιά του.
 • Επαναστατική δράση στο Μεσολόγγι

  Επαναστατική δράση στο Μεσολόγγι
  Στο Μεσολόγγι συνεργάζεται στενά με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, στον οποίο στέλνει 4.000 λίρες για τη συντήρηση του στόλου. Επίσης, οργανώνει ένα στρατιωτικό σώμα από Σουλιώτες, τη συντήρηση του οποίου αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ίδιος. Συνεργάζεται με άλλους ξένους εθελοντές και με δικά του έξοδα φροντίζει για την οχύρωση του Μεσολογγίου. Στηρίζει οικονομικά την έκδοση της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά".
 • Άφιξη στο Μεσολόγγι

  Άφιξη στο Μεσολόγγι
  Στις 4 Ιανουαρίου 1824 φτάνει στο Μεσολόγγι, όπου οι αγωνιζόμενοι Έλληνες τον υποδέχονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ως αντιπρόσωπος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου», μεταφέρει χρήματα και εφόδια τα οποία μοιράζει στους επαναστατημένους Έλληνες και αναλαμβάνει αμέσως δράση.
 • 36η επέτειος γενεθλίων

  36η επέτειος γενεθλίων
  Στο Μεσολόγγι, στις 22 Ιανουαρίου 1824, γιορτάζει την 36η επέτειο των γενεθλίων του γράφοντας το τελευταίο του ποίημα με τίτλο "January 22nd, Missolonghi. On this day I complete my thirty-sixth year". Η μέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος των ρομαντικών ποιημάτων και των περιπάτων. Ξεκινά η ώρα της δράσης.
  https://www.poetryfoundation.org/poems/43841/january-22nd-missolonghi
 • Αρχιστράτηγος των Ελλήνων

  Αρχιστράτηγος των Ελλήνων
  Στις 25 Ιανουαρίου 1824, λίγες μέρες μετά την 36η επέτειο των γενεθλίων του, η κυβέρνηση τον αναγνωρίζει αρχιστράτηγο. Οι Έλληνες του προτείνουν επιπλέον αξιώματα, τα οποία ο Byron αρνείται κατηγορηματικά. Άλλωστε, έχει ήδη περιφρονήσει τα αξιώματα της πρότερης ζωής του για να αγωνιστεί αποκλειστικά για το ιδεώδες της ελευθερίας.
 • Ασθένεια

  Ασθένεια
  Στις 9 Απριλίου 1824 και παρά τις προειδοποιήσεις των φίλων και γιατρών του να αποφύγει την έξοδο που είχε προγραμματίσει, λόγω της επικείμενης μπόρας και της υγρασίας που θα έβλαπτε την ήδη κλονισμένη υγεία του, επιστρέφει στην οικία του και πέφτει στο κρεβάτι με πολύ υψηλό πυρετό. Παραμιλά διαρκώς, αλλά ακόμα και τώρα παρακινεί τους Έλληνες να συμφιλιωθούν, για να πετύχουν τον κοινό σκοπό τους, την απελευθέρωση.
 • Ο θάνατος του Byron

  Ο θάνατος του Byron
  Τα χαράματα της 19ης Απριλίου 1824, ανήμερα του Πάσχα, ο George Gordon Byron αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 χρονών. Τα τελευταία του λόγια, όπως αυτά καταγράφονται από τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά του στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, ήταν για την Ελλάδα: «Έδωσα στην Ελλάδα το χρόνο μου, την περιουσία μου, την υγεία μου. Τώρα της δίνω και τη ζωή μου! Τι περισσότερο μπορούσα να κάνω;" Ο θάνατός του πυροδοτεί το νέο κύμα του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη.
 • Επίλογος

  Επίλογος
  Η ζωή του Byron είναι σαν μυθιστόρημα, ο επίλογος του οποίου γράφεται στο ιστορικό Μεσολόγγι. Η σορός του μεταφέρεται στη Ζάκυνθο, από όπου στις 2 Μαΐου 1824, την παραλαμβάνει το πλοίο Florida για να την μεταφέρει στο λιμάνι Downs και να ταφεί στον οικογενειακό τάφο, στο Αββαείο του Newstead. Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός συνθέτει την «Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον» στη μνήμη του, ενώ προς εκδήλωση του πένθους στο Μεσολόγγι ρίχνονται 37 κανονιοβολισμοί.
 • Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον"

  Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον"
  Ο Σολωμός άρχισε να επεξεργάζεται την "Ωδή στον Λόρδο Μπάιρον" αμέσως μετά το θάνατο του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή στο Μεσολόγγι, τον Απρίλιο του 1824. Το 1825, διαμορφώνεται η πρώτη πλήρης μορφή του έργου, με τις 172 στροφές.
  Λευτεριά, γιὰ λίγο πάψε
  νὰ χτυπᾶς μὲ τὸ σπαθί.
  Τώρα σίμωσε καὶ κλάψε
  εἰς τοῦ Μπάιρον τὸ κορμί. Καὶ κατόπι ἂς ἀκλουθοῦνε
  ὅσοι ἐπράξανε λαμπρά.
  ἀποπάνου του ἂς χτυποῦνε
  μόνο στήθια ἡρωικά.
 • Ada Lovelace-η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών

  Ada Lovelace-η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών
  Η Ada Lovelace, το μοναδικό νόμιμο τέκνο του Byron, έχοντας ανατραφεί αποκλειστικά από την μητέρα της, η οποία φρόντισε να αποτρέψει την κόρη της από την ποίηση του πατέρα της και να της καλλιεργήσει την αγάπη για τα μαθηματικά, θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια στην ιστορία της τεχνολογίας των υπολογιστικών μηχανών και ο πρώτος άνθρωπος που διατύπωσε αλγόριθμο και πρόγραμμα σχεδιασμένο για να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένο υπολογιστή.