Download

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 • Feb 11, 1550

  Μεγαλύτερη ευκρίνεια

  Μεγαλύτερη ευκρίνεια
  Ο Τζιρόλαμο Καρντάνο τοποθέτησε στο φακό και μηχανισμό διαφραγμάτων για να πετυχαίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια.
 • Η πρώτη φορητή μηχανή

  Η πρώτη φορητή μηχανή
  Η πρώτη φορητή μηχανή σε λογικές διαστάσεις, ώστε να τη μεταφέρουν δύο άτομα, camera obscura, πρόγονος της σημερινής φωτιγραφικής μηχανής. Τη χρησιμοποιούσε ο αυστριακής καταγωγής αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ. Με αυτή σκιτζάριζε σε μεγάλο μέγεθος χαρτιού τοπία με μεγάλη ακρίβεια. Στην κυριολεξία έστηνε μία σκηνή σε ένα χώρο, κλείνονταν μέσα και σχεδίαζε με το λίγο φως που περνούσε από το υποτυπώδες οπτικό σύστημα, αυτό που σήμερα αρκεί ένα κλικ για να το πετύχουμε.
 • camera obscura

  camera obscura
  Η λέξη κάμερα προέρχεται από το camera obscura, το λατινικό όνομα της αρχικής συσκευής για την προβολή μιας εικόνας 2D σε μια επίπεδη επιφάνεια (κυριολεκτικά μεταφράζεται "σκοτεινός θάλαμος"). Η σύγχρονη φωτογραφική μηχανή εξελίχθηκε από το camera obscura. Η πρώτη μόνιμη φωτογραφία έγινε το 1825 από τον Νικηφόρο Νιεπς.
 • ΧΗΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  ΧΗΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
  Για την αποτύπωση της φωτογραφίας αυτής απαιτήθηκε έκθεση στο φως για διάστημα οκτώ ωρών και το θέμα της ήταν οι στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας. Ο ίδιος ο Niépce ονόμασε την τεχνική του ηλιογραφία και προσπάθησε - χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία - να την διαδώσει.
 • Καταγραφή εικόνων

  Καταγραφή εικόνων
  Ο Νιέπς είναι ο πρώτος που κατάφερε να καταγράψει εικόνες με τη βοήθεια του φωτός και να τις διατηρεί. Η πρώτη φωτογραφία του στην ιστορία χρειάστηκε χρόνο έκθεσης χρόνου οκτώ ωρών, διάστημα όπου, όπως ήταν φυσικό, ο ήλοις έκανε την καθημερινή του βόλτα στον ουρανό. Ο πρώτος αυτός φωτογράφος πέθανε σαν όλουσ τους πρωτοπόρους, φτωχός και άγνωστος. Έτσι το 1826 και ο Γάλλος Νιέπς είναι τα σημαντικά που θα πρέπει να θυμόμαστε. Η μέθοδός του ονομάστηκε ηλιογραφία.
 • Συνεργασία Ντάγκερ και Νιέπς

  Συνεργασία Ντάγκερ και Νιέπς
  Ο Ντάγκερ αλληλογραφεί με τον Νιέπςκαι αναπτύσσει και αυτός τη μέθοδό του, που μας έδωσε τις θαυμάσιες δαγεροτυπίες. Ο Νιέπς και ο Ντάγκερ υπογράφουν ένα συμβόλαιο συνεργασίας και αρχίζουν να ενημερώνουν ο ένας το άλλον για την πρόοδό τους πάνω στη φωτογραφία.
 • Thomas Wedgwood

  Thomas Wedgwood
  Σαν την πρώτη φωτογραφική μηχανή κανονικά θα έπρεπε να θεωρήσουμε την συσκευή με την οποία φωτογράφιζε ο Thomas Wedgwood. Ο πρωτοπόρος αυτός φωτογράφος που δυστυχώς δε μπόρεσε να στερεώσει καμιά από τις φωτογραφίες του ώστε να τον θεωρούμε αυτόν τον πρώτο που κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία. Δυστυχώς εκτός από τις φωτογραφίες λείπουν και οι πληροφορίες και για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.
 • Πρώτοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ

  Πρώτοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ
  Έχουμε φωτογραφίες από τον πόλεμο στην Κριμαία, από τους Ρότζερ Φέντον και Τζέιμς Ρόμπερτσον. Οι πρώτοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ. Την ίδια χρονιά ο Πουατεβίν τυπώνει φωτολιθογραφίες επάνω σε πέτρα, που ευαισθητοποιούνται με διχρωμικό κάλιο, ζελατίνα και αραβική κόλλα. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή σαν μέθοδος εκτύπωσης διχρωμικού καλίου (gum bichromate)
 • Kodak

  Kodak
  Λέει παρακάτω ακόμη χειρότερα χωρίς να τον κατονομάζει ότι ένας τραπεζικός υπάλληλος έφτιαξε την φωτογραφική μηχανή Kodak που ζύγιζε ένα κιλό. Πάντως όταν κατασκεύασε την Kodak ήταν ήδη βιομήχανος και ιδιοκτήτης της Eastman Dry Plate Company από το 1881 που ονομάστηκε σε Eastman Dry Plate and Film Company το 1884 Βέβαια μετά από την μεγάλη επιτυχία της πρώτης Kodak το 1888 σύντομα το 1892 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Eastman Kodak Company.
 • Η πρώτη μηχανή Olympus

  Η πρώτη μηχανή Olympus
  Η είδηση πριν λίγο καιρό ήταν ότι η Olympus αποφάσισε να μην ξανασχοληθεί με την κατασκευή φωτογραφικών μηχανών και σήμερα ανακοίνωσε ότι πούλησε το φωτογραφικό τμήμα της στο fund JIP, αλλά χωρίς το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Olympus. Αυτό σημαίνει το πιθανότερο είναι να μην ξαναδούμε φωτογραφικές μηχανές με το brand Olympus. Για αυτό το λόγο θέλω σήμερα να σας θυμίσω άλλο ένα επεισόδιο από την ιστορία της φωτογραφικής μηχανής. Την πρώτη φωτογραφική μηχανή της Olympus.
 • Ψηφιακή κάμερα

  Ψηφιακή κάμερα
  . Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δημιουργούσε ψηφιακές φωτογραφίες μεγέθους 100Χ100 pixel ήταν δηλαδή ανάλυσης 0,1 Mpixel. Μάλιστα η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε με την πρώτη μηχανή ήταν το πορτραίτο ενός συνάδερφου του με το όνομα Joy που τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 1975, που δυστυχώς δεν διασώθηκε
 • Ψηφιακές φωτογραφίες

  Ψηφιακές φωτογραφίες
  Από αυτήν τη χρονιά και έπειτα οι ψηφιακές φωτογραφίες εξελίσσονται συνεχώς.(πχ. Nikon)