Προσωπικότητες Ελληνικής Επανάστασης: Γεώργιος Καραϊσκάκης

 • Γέννηση Γεώργιου Καραϊσκάκη

  Γέννηση Γεώργιου Καραϊσκάκη
  Γεννήθηκε στις ορεινές επαρχίες της Αρτας στα 1780 και φαίνεται ότι ήταν νόθος γιος του ισχυρού αρματολού του Βάλτου Δημήτρη Καραϊσκου, ενώ από την πλευρά της μητέρας του, της Ζωής Ντιμισκή, συνδέονταν συγγενικά με τον αρματολό Ραδοβιτσίου Γώγο Μπακόλα.
 • Ο Καραϊσκάκης συγκροτεί δική του ομάδα ενόπλων

  Ο Καραϊσκάκης συγκροτεί δική του ομάδα ενόπλων
  Στις αρχές του 1821 διέφυγε από τα πολιορκημένα Ιωάννινα και συντόνισε τη δράση του με τους συγγενείς συμμάχους του στις ορεινές επαρχίες της Αρτας. Έλαβε μέρος στις μάχες του Μακρυνόρους, συγκρότησε δική του ομάδα ενόπλων και έως το φθινόπωρο του 1823 διεκδίκησε το αρματολίκι των Αγράφων διατηρώντας επικοινωνία τόσο με την οθωμανική όσο και με την ελληνική πλευρά
 • Η μάχη του Σοβολάκου

  Η μάχη του Σοβολάκου
  Πραγματοποιήθηκε και το σπουδαιότερο έως τότε στρατιωτικό του κατόρθωμα, στη μάχη του Σοβολάκου, τον Ιανουάριο του 1823, όταν εμπόδισε τις δυνάμεις του Ισμαήλ Πλιάσα να επιστρέψουν στα Τρίκαλα μέσω των Αγράφων, μετά την λύση της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1822)
 • Εκδίωξη από τις επαναστατικές περιοχές

  Εκδίωξη από τις επαναστατικές περιοχές
  Ο Καραϊσκάκης ήρθε σε ρήξη με τις επαναστατικές αρχές, κατηγορήθηκε για προδοσία, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε εκδίωξη από τις επαναστατημένες περιοχές τον Απρίλιο του 1824.
 • Ο Καραϊσκάκης πρωταγωνιστεί στον εμφύλιο πόλεμο στην Πελοπόννησο

  Ο Καραϊσκάκης πρωταγωνιστεί στον εμφύλιο πόλεμο στην Πελοπόννησο
  Χάρις στη μεσολάβηση του Κωλέττη, επέστρεψε στο στρατόπεδο των επαναστατών και το Νοέμβριο του 1824 πρωταγωνίστησε στο δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στην Πελοπόννησο τασσόμενος με την πλευρά της Διοίκησης.
 • Ο Καραϊσκάκης γίνεται επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων

  Ο Καραϊσκάκης γίνεται επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων
  Την άνοιξη του 1825 τέθηκε επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων που διενεργούσαν επιχειρήσεις αντιπερισπασμού στα μετόπισθεν των οθωμανών που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι.
 • Αναλαμβάνει την αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων της Ρούμελης

  Αναλαμβάνει την αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων της Ρούμελης
  Το 1826 του ανατέθηκε η γενική αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων της Ρούμελης, δηλαδή η διεύθυνση των επιχειρήσεων για την άρση της πολιορκίας της Ακρόπολης. Τα σώματα που διηύθυνε πραγματοποίησαν σημαντικές φθορές στις δυνάμεις των Οθωμανών, δίνοντας νέα πνοή στην επανάσταση.
 • Θάνατος Γεώργιου Καραϊσκάκη

  Θάνατος Γεώργιου Καραϊσκάκη
  Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1827, την παραμονή της κρίσιμης μάχης του Ανάλατου.