77f6d70d 9541 4ecf b4d8 e45d4dc8e636

Patnje mladog Werthera

  • 1 CE

    Početak djela

    Početak djela
    Nakon što je pobjegla mlada žena po imenu Leonora, za koju kaže da je bila ludo zaljubljena u njega, Werther se povlači u mirnu zemlju u Njemačkoj s namjerom da provede vrijeme crtajući.
  • 2

    Prvi susret s Lottom

    Prvi susret s Lottom
    Werther upoznaje Lottu na putu za ples (ladanjski bal). Njegov prvi dojam o njoj je da je kao majka, teži svojoj djeci. Njezina vedrina, lijep izgled, gracioznost i šarm su ga odmah pogodili, a Lota ga upoznaje sa svojom braćom i sestrama predstavljajući Werthera kao “gospodina rođaka”. Dok se voze na ples, razgovaraju o literaturi i otkrivaju da oboje uživaju u sentimentalnoj engleskoj fikciji.
  • 3

    Lottin zaručnik

    Lottin zaručnik
    Lottin zaručnik Albert stiže u grad nakon smrti svog oca i prijavljuje se na svoje službeno mjesto te zbog toga Werther odlučuje otići. Albert pruža Wertheru dobro usklađenog partnera za raspravu; prigodom posudbe Albertovih lovačkih pištolja raspravljaju o samoubojstvu, s tim da Werther tvrdi da samoubojstvo može biti apsolutna sloboda, dok Albert tvrdi da nikoga tko je sposoban za veći pogled na život ne može opravdati samoubojstvo.
  • 4

    Werther odlazi zbog nesretne ljubavi

    Werther  odlazi zbog nesretne ljubavi
    Prošlo je mjesec i deset dana otkako je Werther napustio Walheim. Werther započinje svoju službenu dužnost s neodlučnim optimizmom i odlično se slaže s grofom C . no snažno mu smeta njegov neposredni podređeni, izaslanik. Izaslanik je sretan i ćudljiv čovjek – Wertherova suprotnost. Uz to prirodno neprijateljstvo, izaslanik postaje ljubomoran na grofovu naklonost prema Wertheru.
  • 5

    Wertherova opsesija s Lottom

    Wertherova opsesija s Lottom
    Jednom kad se ponovno vratio u Wahlheim, Werther pokušava ponovno uspostaviti svoje prijateljstvo s Lottom, premda se prema njoj sve više i opasnije privlači. Njegov nedostatak fizičkog kontakta s Lottom postaje opsesija. Lotta, koja i dalje voli i vjeruje Wertheru, dvosmisleno potiče njegovu rastuću ludost.
  • 6

    Wertherova smrt

    Wertherova smrt
    Wertherove misli neprestano su okupirane smrću i samoubojstvom – čak i više nego prije. Dopuna ove misli o smrti česte su intimne misli o strasti. Želi Lottu kao nikad prije i osjeća se kako tone u ludilo. U posljednjem dijelu obraća se svom samoubilačkom pismu Lotti, napominjući kako želi biti sahranjen rekavši da je njegova duša u miru s njegovom odlukom. Odmah nakon što otkuca ponoć, puca sebi u glavu.